Sambata 23 Noiembrie

Orașele europene caută să-și înverzească centrul, dar Clujul rămâne în era betoanelor. Deputat clujean: ”Așa arătau soluțiile lor acum 20 de ani”


În timp ce multe din orașele europene își modernizează orașele, având în plan cât mai mult spațiu verde, Clujul rămâne blocat în epoca betoanelor. Lucrările de pe Universității și Kogălniceanu sunt betonate în proporție de 90% ceea ce va duce la o încălzire semnificativă a zonei respective, spune un politician local. 

,,Nu urmează trendul european actual, urmează trendul european de acum 20 de ani. Am avut șansa să mergem la Eindhoven și am discutat cu responsabili din primărie, responsabili de spațiile verzi și dezvoltarea urbanistică și ne-au prezentat câteva soluții.

Ne-au arătat câteva străzi așa cum le construim noi acum pe Kogălniceanu, cu foarte mult beton, cu câte un copăcel micuț, cam așa arătau și soluțiile lor acum 15-20 de ani.

Acum toate aceste străzi sunt pur și simplu renovate. Și-au dat seama că suprafețele betonate vara se încing și temperatura în oraș crește pentru că nu avem vegetație și au descoperit un lucru pe care ar trebui să-l știe și primăria de la Cluj, volumul de pământ în care se plantează copacii trebuie să fie mult mai mare decât cel pe care îl vedem, rădăcinile trebuie să crească mult mai mult sub pământ astfel încât să aibă o coroană suficient de mare.

Ei și-au dat seama că unii copaci nu se mai dezvoltau că nu mai aveau spațiu. Au gândit spații mult mai mari verzi, cu niște plante perene, nu cu iarbă sau gazon englezesc. Ar trebui să avem suprafețe verzi, cu plante mult mai mari decât pe strada Kogălniceanu, care este 90% suprafață betonată. Trendul european este cu cât mai mult verde nu cu cât mai mult beton” a declarat deputatul Viorel Băltărețu.

Deputatul Viorel Băltărețu și-a lansat luni, 11 decembrie, candidatura la Primăria Cluj-Napoca.

Îmi doresc un Cluj pentru toți clujenii. Clujul s-a transformat sub ochii noștri în ultimii 20 de ani. Și-a schimbat spiritul. Pentru cei ce-l cunosc de dinainte de anii 2000, e de nerecunoscut. 

De la orașul cu spirit universitar, multi-cultural, cu oameni întreprinzători, a devenit bun pentru puțini și stres pentru mulți. Clujul ne-a rămas drag, dare Clujul nu-și mai iubește clujenii.

Și se vede: e înecat în betoane, e îngropat în șantiere care nu se mai termină, e puturos, e sufocat de trafic și poluare în lipsa infrastructurii care e musai de două decenii!

Și mai grav: e un oraș cu oameni stresați, care nu-și mai permit să trăiască decent.

Cât costă un apartament? Cât costă o chirie pentru un student? 

Cât costă roșiile și ardeii în renovata Piață Mihai Viteazu, din care au fost excluși mulți producători locali? 

Cât costă o plăcintă la târgul de Crăciun din centru? Cât costă chiria în târg și câți producători locali autentici și-au permis să o plăteasca anul ăsta? 

Cât ne costă timpul pe care îl pierdem zilnic în trafic?

Au toți clujenii joburi care să le permită un trai bun în Cluj? Sunt destule oportunități profesionale? Avem o strategie pentru atragerea talentelor din domenii diverse?

Și atunci vă întreb: ne dă Clujul pe cât îi dăm noi?

Îi cerem suficient? 

Sunt cât se poate de realist în ce privește candidatura împotriva actualei administrații. Văd încă destui clujeni care spun “merge și așa”. DAR NU MERGE! STĂ PE LOC!

Vreau să-i conving pe clujeni să ceară mai mult de la Cluj și de la liderii lui. Să aibă pretenții mai mari. Să ne merite prețul pe care-l plătim pentru a locui aici. Să primim cât dăm. 

Clujul trebuie să redevină al tuturor clujenilor.

Îmi doresc un Cluj pentru toți clujenii. Pentru asta candidez.

Clujul bate pasul pe loc, în lipsa unei viziuni de dezvoltare reală. 

Actuala administrație a obosit. 

Ne obosește și pe noi: ne ține în trafic, pentru că nu avem centură ocolitoare sau pasaje, ne poluează și respirăm aer puturos, ne îngroapă în șantiere pe care firmele de casă ale primăriei nu reușesc să le gestioneze. Ne face să trăim în stresul zilei de mâine, favorizând o dezvoltare inegală. Ne prosteste cu imagini de PR si “osă”.

Clujul e un stres pentru cei mai mulți clujeni.

Vreau să-i vindec pe clujeni de “e bine și asa”. Vreau să-i conving să ceară mai mult de la Cluj și de la liderii lui. Să aibă pretenții mai mari. Să ne merite prețul pe care-l plătim pentru a locui aici. Să primim cât dăm. 

 Clujul trebuie să redevină al tuturor clujenilor”, a declarat Băltărețu.


Comentarii Facebook