Sambata 14 Septembrie

Orașul cu cel mai curat aer din România! Clujul - la coada clasamentului, limita legală de poluare e depășită cel puțin 35 de zile pe an

Foto: Sergiu Razvan/Imagine cu caracter ilustrativ

Reșița, Galați și Sfântu Gheorghe se numără printre orașele cu cel mai curat aer din România, conform unui recent studiu realizat de Institutul pentru Orașe Vizionare. La polul opus se află Capitala, alături de orașe precum Cluj-Napoca și Timișoara, unde nivelul de poluare nu doar că este ridicat în țară, ci și în întreaga Europă. În aceste orașe, limita legală de poluare este depășită pentru cel puțin 35 de zile pe an.

Studiul a evaluat calitatea aerului în cele 41 de municipii reședință de județ, bazându-se pe patru parametri importanți pentru sănătate. Conform datelor, Reșița, cu un scor de peste 97%, alături de orașe precum Galați și Sfântu Gheorghe, se află în topul localităților cu cel mai curat aer din România.

La polul opus, cele mai mari orașe din țară, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca și Iași, se situează la coada clasamentului. Aceste orașe sunt incluse într-un regim special de gestionare a calității aerului, din cauza depășirilor valorilor-limită stabilite de lege pentru cel puțin unul dintre parametrii analizați.

Încadrarea în regimul de gestionare 1 impune autorităților locale să elaboreze și să implementeze planul de îmbunătățire a calității aerului, în caz contrar riscând amenzi de peste 100.000 de lei.

Studiul a fost realizat pe baza datelor de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului din cadrul Ministerului Mediului, în perioada 2021-2023. S-au luat în calcul valorile anuale ale monoxidului și dioxidului de azot, precum și ale particulelor în suspensie, valori publicate pe platforma calitateaer.ro , pentru stațiile situate în cele 41 orașe reședință de județ, scrie euronews.ro.

Comentarii Facebook