Duminica 22 Decembrie

Orgoliile PROFESORILOR medici din Cluj au omorât un bebeluș. RĂZBOI Ciuce + Șușcă = CATASTROFĂ

 

Orgoliile nemăsurate ale unor medici fac ca anumite cazuri medicale grave să sfârşească în mod tragic. O fetiţă născută la 31 de săptămâni, cu o greutate de 1.3 kilograme şi cu o malformaţie gravă, a murit din cauza acestor orgolii care nu se mai sfârşesc.

 

Povestea începe în cursul lunii aprilie 2015, când medicul ginecolog de la Spitalul Județean Craiova, care supraveghea sarcina Cătălinei Şendroiu a descoperit că fătul are o gravă malformaţie, hernie diafragmatică. Această boală presupune faptul că toate organele interne, stomac, ficat etc, au urcat în cavitatea toracică, ceea ce duce la o nedezvoltare a plămânilor sau a inimii. Familia Şendroiu este originară din Târgu Jiu. 

 

Din acest moment începe firul acestei poveşti care a dus la un final tragic. Medicul ginecolog din Craiova le-a recomandat soților Șendroiu, întreruperea sarcinii din cauza acelei malformații foarte grave. 

 

Dănuț Șendroiu a declarat că nu a fost de acord cu propunerea de a întrerupe sarcina și că a început să caute alternative pe internet. ”Am aflat că asemenea operații de corectare se pot face la Cluj Napoca, la Spitalul de Adulți și la Spitalul Regia Maria din BUcurești. Am ales Clujului pentru că sora mea locuiește acolo și de la finalul lunii aprilie soția mea a fost internată la Cluj. Între timp, la Cluj, am consultat mai mulți medici, cum ar fi Angela Rotaru, care ne-a indicat tot pe profesorul Constantin Ciuce de la Spitalul de Adulți, pentru operație”, spune Dănuț Șendroiu.  

 

Primul contact al lui Dănuț Șendroiu cu profesorul Ciuce a avut loc înainte de Paști. ”Nu mi-a dat niciu moment o șansă de sută la sută de reușită a operației. Este un lucru pe care ni l-am asumat și am vrut să ca operația să fie făcut de profesorul Ciuce. Am mai vorbit cu domnul Ciuce de mai multe ori, inclusiv după momentul ruperii membranelor. Atunci mi-a spus că îi trebuie cererea unui medic care se ocupă de sarcină prin care să i se ceară să facă operația. Atunci eu am scris o cerere și am mers direct la managerul spitalului. Nu am mai mers la niciun doctor pentru respectiva cerere”, mai spune Dănuț Șendroiu, care a adăugat că el crede că medicii ginecologi și neonatologi care s-au ocupat de fetița lui știau de faptul că profesorul Ciuce ar fi trebuit să opereze cazul.

 

După ce a depus memoriu la conducerea Spitalului Județean Cluj prin care solicita ca profesorul Ciuce să îi opereze fetița, Dănuț Șendroiu a fost convocat la o ședință cu toată comisia care s-a format pentru analiza acestui caz. ”Mi s-a spus că sunt două variante. Prima să trimită cazul la București la operație, cu elicopterul, și cea de a doua soluție, operație la Spitalul de Copii din Cluj. Între timp am discutat cu prof. Ciuce care mi-a spus că a vorbit cu secretarul de stat Arafat care i-ar fi spus că elicopterul nu poate veni. Atunci am acceptat a doua soluție, dar fetița a decedat în ambulanță”, a mai spus Șendroiu. 

 

În fața acestei tragedii, Șendroiu mai afirmă că nu înțelege de ce medicii clujeni nu au putut conlucra, la operație să fi participat atât profesorul Ciuce, cât și un alt chirurg de la Spitalul de Copii, în condițiile în care operația s-ar fi putut derula la Spitalul de Copii, unde există ecchipament de ultimă generație. 

 

Sara Maria Şendroiu s-a născut în data de 1 iulie la ora 10.45, la 31 de săptămâni şi 1.3 kilograme. 

 

Profesorul de neonatologie Gabriela Zaharie, şeful secţiei Neonatologie din cadrul Secţiei de Ginecologie 1, o somitate în domeniu, spune că nu a fost contactată niciodată de profesorul Constantin Ciuce, cu referire la acest caz. ”Acest copil s-a născut la noi. Eu personal am intubat copilul, am încercat să îl stabilizăm în sala de naştere şi am coborât în terapie intensivă unde aveam pregătită ventilaţia de înalta frecvenţă pentru a putea recupera cât mai multe alveole, să zicem o mai mare suprafaţă pulmonară, pentru oxigenarea acestui copil. Ne-am gândit ce este mai bine pentru acest copil şi am luat legătăra cu colegul meu de la Marie Curie, care a acceptat cazul. Cordul era în partea dreaptă iar vasele mari erau comprimate. Şansele acestui copil erau zero şi din cauza lipsei de terapie antenatală”, spune profesorul Zaharia. 

 

Între orele 10.45 şi 12, echipa de medici condusă de profesorul Zaharie s-a străduit să stabilizeze fetiţa. ”La ora 12.00 am chemat elicopterul. Am revenit cu apelul şi ni s-a spus că este plecat în misiune şi că va întârzia. Atunci am luat decizia, de comun acord cu tatăl copilului să transfer cazul, legea îmi permite în cazuri de maximă urgenţă, pentru binele copilului, să ducem fetiţa la Spitalul de Chirurgie Pediatrică, unde au sală de operaţie și secţie de terapie intensivă pregătite pentru astfel de cazuri grave”, a declarat profesorul Gabriela Zaharie. 

 

Neonatologul a mai declarat că, în trecut, a mai trimis cazuri grave care să fie operate de profesorul Ciuce, dar niciodată un prematur.

 

Profesorul Gabriela Zaharia se declară indignată că acest copil nu a beneficiat de asistență medicală în timpul sarcincii care ar fi putut salva viața fetiţei, printr-o intervenție intrauterină, operaţie care se poate face la Târgu Mureş. ”Acest copil trebuia ca între 22-24 de săptămâni de gestaţie, să beneficieze de aceasta terapie intrauterină care blocând traheea, ameliora o dezvoltare a plămînului şi o expansionare, o dezvoltare a acestuia. Mecanic, dacă vreţi să împingă din cutia toracică toate organele. Faptul că această operaţie nu s-a efectuat la timp, acest lucru a redus la zero rata de supravieţuire a acestui copil”, a spus profesorul Gabriela Zaharie.

 

Managerul Spitalului Clinic Județean Cluj cu profil de Adulți, Petru Șușcă, a declarat că în timpul procedurilor derulate de medici a fost sunat de ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care i-a cerut ca copilul să fie operat de profesorul Ciuce. ”Am avut o discuţie cu ministrul Bănicioiu şi i-am explicat cum stau lucrurile legal. I-am spus că dacă ministerul îmi transmite că acest copil poate fi operat într-o secţie de adulţi, atunci mi-aş fi dat acceptul. Ministrul mi-a spus să fac totul legal. Ori în Legea 95/2006, la art. 379, se arată că medicii pot profesa doar dacă deţin un titlu oficial de calificare în medicină. Specializarea domnului profesor Ciuce este de chirurgie generală adulţi, nu copii. Dacă acest copil murea după operaţie, cine era de vină. Eu, pentru că am autorizat efectuarea unei astfel de operaţii într-un spital de adulţi unde nu există aparatură de a asigura suportul postoperator pentru un copil prematur, de 1.3 kilograme”, a declarat Şuşcă.

 

În luna martie 2015, Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii a descoperit că la Spitalul Județean Cluj cu profil de Adulţi, în decursul timpului au fost operaţi 38 de copii la Secţia de Chirurgie pentru Adulţi. Petru Şuşcă susţine că în luna aprilie, şi în iunie, înainte de acest caz nefericit, a solicitat Ministerului Sănătăţii să i se comunice dacă la Clinica de Chirurgie pentru Adulţi, se pot efectua operaţii la copii şi nou născuţi. ”Am primit răspuns că au trimis cererea noastră la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, iar mai apoi ne vor comunica oficial un punct de vedere, pe care nu l-am mai primit”, a mai spus Şuşcă. 

 

Managerul medical al Spitalului Judeţean Cluj cu profil de Adulți, doctorul Cristina Ghervan, a precizat că fetiţa Maria Sara s-a născut cu un scor apgar 3, ceea ce înseamnă că nou născutul nu respiră spontan. ”Şansele lui de supravieţuire au fost minime, din cauza malformaţiei foarte grave care făcea ca organele abdominale să fie situate în torace, iar plămânul să fie complet nedezvoltat. Bebeluşul nu avea cu ce să respire”, spus dr. Ghervan. 

 

Chirurgul Constantin Ciuce susține că managerul Șușcă s-a prins numai acum de faptul că operațiile ar fi ”ilegale” și că nu ar avea specializarea pediatrică.

 

Domnul economist Şuşcă a ajuns să descopere acum o ilegalitate pe care eu o practic de peste 20 de ani, timp în care am operat la solicitarea colegilor pediatri şi neonatologi copii. E falsă afirmaţia că nu am operat copii atât de mici(...). Domnul mananger nu m-a contact o dată măcar, de când este manager al spitalului, să-mi comunice sau să-mi dea în scris faptul că eu nu am dreptul să operez copii. În această ţară, chirurgi generalişti, fără diplomă de chirurgi pediatri, operează. Şi nimeni nu interzice unui om, când e vorba de profesionalism, să interzică", a declarat chirurgul Constantin Ciuce.

 

"În cursul zilei de luni voi face o conferinţă de presă în care voi arăta toate abuzurile pe care conducerea actuală a spitalului le-a realizat în legătură cu clinica pe care o conduc, cu întreg colectivul şi cu mine în mod special, prin care au destructurat un sistem de urgenţă care se adresează siguranţei pacienţilor şi care ne pune pe noi în risc de malpraxis. De un an de zile suntem într-o situaţie conflictuală(...). Am depus o plângere penală împotriva conducerii pentru abuz în serviciu", a mai spus profesorul doctor Constantin Ciuce.

Comentarii Facebook