Duminica 17 Noiembrie

Pacient COVID de 74 de ani abandonat în casă, pentru că a refuzat internarea. Poate transmite virusul și nimeni nu poate face nimic - VIDEO


Un pacient de 74 de ani a fost lăsat în locuința lui de circa 10 metri pătrați, bolnav de COVID, pentru că a refuzat internarea. 

Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecințele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului”, a declarat medicul Paul Oargă, de la SMURD Cluj.  

Pacientul avea COVID, saturație în scădere, dar era recalcitrant

Bătrânul a fost găsit căzut pe jos, rănit la mână, cu 90% nivelul de saturație a oxigenului în sânge și cu COVID. 

Am fost solicitați la un pacient vârstnic care a fost găsit căzut lângă pat, de către fiul acestuia. Domnul era foarte recalcitrant: refuza să fie îngrijit de către fiul acestuia, refuza interacțiunea cu noi. Starea lui de sănătate era una precară: 2 răni care aveau nevoie urgentă de îngrijire medicală, dar și infecția generalizată care se constituia în acel moment. Colac peste pupăză, pacientul se confirmă COVID-19 pozitiv în timpul cazului”, a mai spus medicul Oargă.

Medicii au încercat prin toate metodele să îl facă pe acest pacient să meargă la spital, dar degeaba. El a rămas în continuare în locuința lui de 10 metri pătrați, neîngrijit de nimeni și poate transmite mai departe virsul. 

Mergeți mă de aici. Am trecut de 74 de ani și faceți din mine o oaie. Plecați”, a spus în mod repetat bărbatul. 

Pacientul cu COVID și lipsă de oxigen era confuz

Medic: În ce an suntem acum?

Pacient: 2001, 2021...

Medic: În ce lună suntem?

Pacient: În noiembrie...

Medicii nu au cum să ducă la spital un pacient, chiar dacă cei cu lipsă de oxigen pot să mai fie raționali

Medicul Paul Oargă a ridicat problema pacienților care refuză internarea, dar nu se știe dacă au discernământ, cum este și cazul pacienților cu COVID, care au lipsă de oxigen.. 

Dar ce se întâmplă atunci când capacitatea de decizie a pacientului este afectată? Se întâmplă des în cazul pacienților atunci când au nevoie urgentă de intervenție medicală: accident, biciclist lovit în stare de ebrietate, care refuză orice fel de tratament și transport, lipsă acută de aer cu hipoxie care afectează judecată și care refuza vehement orice interacțiune cu personalul medical. 

Este o lege nescrisă ca în aceste situații pacientul să fie transportat la spital și ulterior când se rezolvă partea care îi poate împiedica buna decizie, să refuze orice fel de tratament”, a mai spus specialistul SMURD.

Echipajul medical s-a retras, iar bătrânul a rămas să se vindece singur. 

Comentarii Facebook