Vineri 22 Noiembrie

Pacientul depistat la Turda cu coronavirus i-a mințit pe medici. O secție este închisă și personalul medical stă în suspans


Un bărbat de 46 de ani din Turda a mințit când s-a internat la Spitalul din Turda, ascunzând faptul că a fost plecat din țară într-o zonă cu risc de îmbolnăvire.

Dr. Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda, a explicat că DSP a refuzat inițial să îi facă testul pentru coronavirus. 

A fost confirmat primul caz infectat cu COVID 19 în spitalul nostru. Acum, pacientul este internat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Pacientul de 46 de ani s-a internat în cursul zilei de luni, 16 martie, pentru o simptomatologie de tip respirator. A fost internat așa cum prevăd protocoalele, în compartimentul de boli infecțioase, care se află într-o clădire separată de pavilionul central al spitalului. Această internare într-o clădire separată a durat aproximativ aproximativ 5 -6 zile, cu o evoluție oscilantă. Noi am încercat și am luat legătura cu DSP -ul și cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, pentru a fi testat cazul, existând la un moment dat suspiciunea de potențială infecție cu COVID. Am fost refuzat pentru că pacientul nu se înscrie în momentul respectiv în definiția de caz. Până la urmă, schimbându-se anumite date care au venit din partea Ministerului Sănătății s-a reușit testarea și, din păcate, cazul a fost confirmat cu COVID”, a declarat dr. Ovidiu Stănilă, directorul Spitalului Municipal Turda.

În acest caz s-a impus o anchetă epidemiologică și tot personalul medical este testat, dar încă nu sunt rezultate.

A fost făcută o anchetă epidemiologică, a contacților cu acest caz și s-au impus niște moduri, și anume se va închide compartimentul de boli infecțioase, unde se va practica o dezinfecție, cu personalul izolat la domiciliu, cu o parte din personalul CPU izolat la domiciliu și cu unii de la radiologie. În rest pacientul stând tot timpul într-o clădire separată, în compartimentul de boli infecțioase. Pentru toate aceste persoane, în cursul zilei de luni s-a făcut o testare de către DSP și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, dar nu avem rezultatul.

Este o situația cu care ne vom mai întâlni. Noi luăm toate măsurile pentru protecție, dar din păcate s-a ajuns și în România la un mic grad de transmitere comunitară, în așa fel încât este destul de dificil în a depista în timp un astfel de pacient. 

Am început externarea pacienților pentru a ne pregăti pentru ceea ce va urma. La anumite categorii de materiale de protecție, gen măști simple stăm bine, dar la alte categorii, materiale care privesc expres protecția anti COVID nu avem cantități suficiente pentru a ne permite o protecție pe termen îndelungat. Aceasta este situația la nivel național, dar și internațional”, a mai spus directorul spitalului. 

Ovidiu Stănilă a precizat că pacientul i-a mințit. ”Ca să vă putem ajuta trebuie să ne ajutați și dvs. Dau un mic amănunt despre acest caz, care este extrem de important în această ecuație. Din păcate pacientul nu a recunoscut că, într-o anumită perioadă, a fost plecat din țară, ceea ce pentru noi ar fi fost un indiciu extrem de important în managerierea acestui caz. Mesajul meu pentru turdeni este: ”Oameni buni, dacă vreți să vă ajutăm, vă rugăm să ne ajutați și voi pe noi. Nu ascundeți lucruri pentru că din punct de vedere medical sunt extrem de important. Încercați într-o măsură cât se poate de mare să stați acasă”. Izolarea și distanțarea socială poate face diferența între viață și moarte Este foarte important să respectăm tot ceea ce se impune de către autorități pentru a controla această maladie”, a mai spus acesta. 

---------------------

UPDATE

Rezultatele în privința celor 13 medici și asistenți au venit marți seara și sunt negative. Nimeni nu s-a contaminat de la pacientul infectat cu coronavirus. 

Comentarii Facebook