Vineri 22 Noiembrie

Pădurile din Apuseni ajung la topit. Un camion a fost oprit de Poliţie, dar şoferul a refuzat ca maşina să fie cântărită

 

Un nou episod din scandalul legat de mafia lemnului, care a defrişat masiv sute de hectare de pădure din judeţul Cluj, s-a derulat miercuri seara. 

 

Un camion încărcat până la refuz cu lemn destinat firmei Egger Rădăuţi a fost oprit de reprezentanţii Poliţiei Cluj şi de mai mulţi localnici din comuna Măguri Răcătău. 

 

La faţa locului au ajuns repede şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Regim Silvic şi reprezentanţi de la Inpectoratul pentru Controlul Traficul Rutiere Cluj. Potrivit unor localnici, şoferul camionului, care este proprietatea firmei Dobra Albac SRL, a refuzat ca mijlocul de transport să fie cântărit pentru a nu se stabili oficial că încărcătura depăşea cu mult valoarea maxim admisă pe drumurile naţionale. Pentru acest refuz, societatea Dobra Albac a fost amendată cu suma de 10.000 de lei. Lemnul a fost tăiat din pădure cu aprobarea şefului Ocolului Silvic, inginerul Vasile Vesa, susţin localnicii.

 

Reprezentanţii ITRSV Cluj susţin că documentele de transport erau completate greşit, dar că nu există suspiciuni în legătură cu provenienţa lemnului. Cu toate acestea, în cursul dimineţii, patronul firmei Dobra Albac SRL a luat decizia de a descărca lemnul în curtea Ocolului Silvic Someşul Rece. ”A motivat că nu vrea să aibă probleme pe drum şi a decis să descarce lemnul. Apoi camionul a plecat”, spune un localnic din Măguri Răcătău.

 

Între Ocolul Silvic de la Someşul Rece şi societatea Egger Rădăuţi există un contract de achiziţie a lemnului de proastă calitate, care urmează să fie procesat şi transformat în pal. 

 

Localnicii din Măguri Răcătău susţin că lemnul care a fost descărcat în curtea Ocolului Silvic din Someşul Rece este un lemn de bună calitate. Pentru transportul lemnului la Rădăuţi, firma de transport primeşte 90 de lei/mc de lemn de aceea patronul are tot interesul să încarce la maxim mijlocul de transport. 

Comentarii Facebook