Duminica 22 Decembrie

Pagube URIAȘE în Florești, după furtuna de duminică. Ce pot face cei afectați

 

Pagubele înregistrate de populație în urma furtunii de duminică sunt foarte mari în Florești. Sunt avarii și la școala din localitate.

 

Conform datelor colectate până acum, pagubele se ridică la circa 10 milioane de lei, adică peste 2 milioane de euro. Consiliul Local, la solicitarea primarului Horia Șulea, a aprobat să asigure curățarea domeniului public de moloz și resturi, iar totul să fie plătit din fondurile muncipalității. 

 

In unele locuri, dupa o serie de discutii, constructorul a si intervenit deja la remedieri. Dupa rectificarea bugetara voi supune Consiliului Local aprobarea unor AJUTOARE BANESTI. Pana atunci intervenim si ajutam cele mai afectate familii. Despagubiri …opinez ca nu exista aceasta posibilitate raportata la administratia publica. Proprietarii se pot adresa Asociatiilor de Proprietari - AP - care aveau in proprietate prin PIC acoperisurile. Cei cu masini deteriorate de acoperisuri, la fel. Apoi, AP se pot indrepta impotriva executantului – proiectantului – dirigentului de santier, solicitand ISC, Inspectoratul de Stat in Constructii, explicatii privind modul de control al calitatii lucrarii/proiectul de rezistenta / respectarea sa”, a spus Horia Șulea. 

 

Edilul din Florești a comentat și acuzațiile aduse Primăriei că a recepționat lucrările la blocuri, fără să verifice calitatea acestora. 

 

Intrucat in spatiul public am citit multe aberatii si ineptii (din cauza nestiintei sau a rea vointei sau poate dedicat si cointeresat! )….Primaria realizeaza receptia la imobile. RECEPȚIA! Care verifica respectarea Autorizatiei de Construire si lucruri ce tin de urbanism precum regimul de inaltime si alte asemenea aspecte. Evident ca inspectorii din Primarie nu iau carote din pereti si nu se baga in plansee si in fierul beton sa verifice daca fierul e de 6 sau 8. Nu se baga nici intre gips carton si izolatii, nici in pereti sa verifice betonul. Aceste aspecte, precum structura de rezistenta tin de proiectantul specializat, de dirigintele de santier, de constructor/executant. Acesta din urma are obligatia legala de a respecta proiectul de rezistenta. Obligatia este verificata de dirigintele de santier si apoi de Inspectia de Stat in Constructii, care verifica cele de mai sus. Nerespectarea normelor de rezistenta e caz penal! Asa ca va sfatuiesc pe toti cei ce aveti dubii sa faceti plangeri penale, daca aveti cunostinta si indicii ca s-a incalcat Legea in acest sens”, a mai scris primarul Horia Șulea.

 

Consiliul Local Florești a mai discutat în ședința de luni, 18 septembrie, necesitatea construirii unui imobil care să fie folosit pe viitor pentru găzduirea familiilor afectate de calamități.

Comentarii Facebook