Paradoxul care ar putea zdruncina piața imobiliară din Cluj-Napoca! În timp ce numărul locuințelor noi scade, prețurile imobilelor explodează


Municipiul Cluj-Napoca este „vânat” atât de investitori, cât și de persoane care speră că orașul de pe Someș le va deveni „acasă”. Cu toate acestea, cei care doresc să cumpere o locuință nouă în municipiu ar putea fi nevoiți să înfrunte mai multe piedici decât până acum. 

Un raport recent al companiei de consultanță imobiliară SVN România dezvăluie că, în ultimii ani, au fost construite mai puține locuințe noi în Cluj-Napoca, însă prețurile au continuat să crească. 

În municipiul Cluj-Napoca și împrejurimi au fost finalizate aproximativ 4.200 de locuințe noi în anul 2023, acest nivel fiind cu aproape 45% mai mic față de vârful din 2019. 

Conform informațiilor furnizate de compania de consultanță, și în anul 2024 va fi înregistrat  un nivel redus de livrări în municipiu, cu aproximativ 4.000 de locuințe noi estimate spre finalizare, dar și în anii următori.

Numărul locuințelor noi finalizate s-a redus la aproape jumătate în ultimii ani în Cluj – Napoca, în timp ce volumul de tranzacții este net mai ridicat față de nivelul pre-pandemic. Aceasta este și principala explicație pentru creșterea semnificativă a prețurilor locuințelor din Cluj – Napoca, media actuală fiind de 2.900 de euro pe metrul pătrat, în creștere cu aproximativ 15% față de media înregistrată în urmă cu un an. Orașul este în continuare un magnet, atât pentru investiții cât și pentru migrația internă, iar anii următori ar urma să aducă un nivel la fel de redus de livrări rezidențiale, ceea ce va menține presiunea asupra prețurilor de tranzacționare” a comentat Anamaria Burcă, managing partner SVN Romania | Cluj.

În anul 2023, cele mai multe locuințe noi au fost finalizate în în București și Ilfov, urmate de piețele regionale din Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov. Însă, în Cluj-Napoca și Brașov s-au redus puternic livrările de unități rezidențiale. Mai mult, scăderile vor marca și anul 2024. 

Potrivit companiei de consultanță imobiliară, peste 45.000 de case și apartamente au fost finalizate anul trecut în cele mai mari zece piețe rezidențiale regionale din România, cele mai multe fiind livrate în București și Ilfov, urmate de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov, potrivit unui raport realizat de către compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale.

Efectul imediat al scăderii numărului de locuințe noi este creșterea semnificativă a prețurilor, municipiul Cluj-Napoca fiind un exemplu clar în acest sens. 

Suprafața autorizată spre construire în proiecte rezidențiale s-a redus la aproximativ jumătate în ultimii ani în București, într-un context de creștere anuală a numărului de locuințe vândute cu peste 25% în primele șase luni din acest an. Scăderea numărului de locuințe noi finalizate pe o perioadă de mai mulți ani, coroborată cu creșterea tranzacțiilor, va duce la o creștere semnificativă de prețuri, Cluj-Napoca fiind un exemplu în acest sens. Piața rezidențială din București trece în prezent prin cel mai bun moment din punct de vedere al accesibilității cumpărării unei noi locuințe, însă această situație nu se va menține dacă parametrii actuali ai pieței rămân neschimbați”, a declarat Victor Vremera, COO SVN România.

Comentarii Facebook