Vineri 22 Noiembrie

Paramedicii SMURD Cluj le-au predat elevilor tehnici de prim ajutor - FOTO

 

Paramedicii voluntari SMURD Cluj au instruit, vineri, 25 septembrie, mai mult de 100 de copii, elevi ai şcolilor din Iclod şi Livada în cadrul unui proiect intitulat ”Lanţul Supravieţuirii – Fii veriga lipsă!”.

 

Conceptul <<Lanţului supravieţuirii>> reprezintă paşii esenţiali care trebuie urmaţi pentru o resuscitare reuşită, iar prin instruirea elevilor în acordarea manevrelor de suport vital de bază se acoperă veriga lipsă care poate face diferenţa între viaţă şi moarte”, a declarat paramedicul SMURD Cluj, Mihai Oprea, coordonator proiect.

 

În România, la nivel instituțional, exceptând asistenții medicali şi medicii, singurii care învață suportul vital de bază sunt pompierii, paramedicii SMURD, șoferii serviciului de Ambulanţă, salvamarii şi salvamontiștii. 

 

În cazul unui stop cardio respirator sau în cazul înecării cu corp străin, intervenţia rapidă este esenţială pentru a asigura salvarea acelei victime. Foarte important în cazul unei situaţii critice este, în primul rând, recunoaşterea urgenţei, cu alertarea instituţiilor potrivite în mod corect şi, în al doilea rând, acordarea primului ajutor de la momentul alertării echipajelor de urgenţă până la ajungerea unităţilor în teren care, în mediul rural, poate dura mai mult.

 

Prin proiecte de acest gen precum “Lanţul Supravieţuirii – Fii veriga lipsă!” şi “Maratonul Resuscitării” se încearcă acoperirea acestor aspecte şi creşterea numărului de vieţi salvate. 

 

Suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale, a căror durată de răspuns în cazul zonelor rurale este considerabil crescută din cauze obiective. În primele două minute de la instalarea stopului cardio-respirator, datorită opririi circulației sângelui și lipsei de oxigen la nivelul creierului, celulele din creier încep să moară. Prin suportul vital de bază, putem menține oxigenarea cordului și a creierului până în momentul sosirii echipajului de Ambulanță, iar astfel șansele de supraviețuire şi recuperare normală a victimei devin net superioare.

 

În lipsa suportului vital de bază, după două minute de la instalarea stopului cardio-respirator, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut, astfel ne propunem sa ducem mai departe acest gen de proiecte si sa ajungem și să ajungem în punctul în care toată lumea cunoaște aceste manevre! – spune paramedicul Mihai Oprea care a inițiat și proiectul “Maratonul Resuscitării”

 

Pe parcursul existenței SMURD Cluj, în cadrul serviciului au activat peste 1.000 de paramedici voluntari și peste 200 de medici. În continuare, una din liniile de gardă SMURD este asigurată de paramedici voluntari 24h/zi, 365 zile pe an, fără pauză, ei fiind în acelaşi timp şi studenți la Facultatea de Medicină, special instruiți, păstrând, astfel, un nivel ridicat al îngrijirilor acordate de serviciu.

Comentarii Facebook