Duminica 22 Decembrie

Paramedicii voluntari SMURD Cluj audiați de procurori în cazul accidentului aviatic

 

Raluca Zăgănescu și Ziana Motora, cei doi paramedici voluntari de la SMURD Cluj, care au ajuns primele la locul unde s-a prăbușit avionul, au fost audiate de procurorii Parchetului Curţii de Apel Cluj.

 

Demersul procurorilor este unul perfect normal, fiind audiate toate persoanele care au avut contact direct cu răniții sau atribuții în coordonarea operațiunilor de căutare.

 

Două tinere voluntare la SMURD Cluj au ajuns primele la răniţii din Apuseni, după ore întregi de mers prin zăpadă cu un rucsac de 18 kilograme în spate. 

 

Ziana Motora are 26 de ani, iar Raluca Zăgănescu are 23 de ani. Ele au resuscitat-o pe studenta din avion şi au tratat celelalte victime.

 

Cele două tinere au fost trimise în Munţii Apuseni, luni după-amiaza, în timp ce se deplasau spre UPU Cluj pentru a prelua un pacient.  

 

Ziana Motora este medic rezident de medicină de urgenţă şi paramedic voluntar la SMURD Cluj de cinci ani, iar Raluca Zăgănescu studentă în anul IV la UMF Cluj-Napoca, paramedic voluntar la SMURD Cluj de patru ani.

 

"Alarma s-a dat, luni, în jurul orei 16.30 - 16.45, eram solicitaţi să facem un transport din UPU Cluj-Napoca să ducem un pacient în altă clinică şi ni s-a spus să anulăm tot şi să plecăm cu o maşină de medic de intervenţie spre presupusul loc al accidentului. Am ajuns la un moment dat în satul Poiana Horea şi nu puteam lua legătura cu nimeni, iar localnicii ne-au invitat să sunăm de pe telefoanele lor fixe pentru a afla încotro să ne îndreptăm şi s-a decis să mergem mai departe, spre limita de judeţ dintre Alba şi Cluj, iar când am ajuns acolo ne-am întâlnit toate echipajele de Cluj, Bihor şi Alba", a povestit, miercuri, Ziana, conform Mediafax.

 

Pentru că nu se ştia unde este epava, au fost formate trei echipe de salvatori care au fost trimise în locuri diferite.

 

"Am plecat pe jos pe un deal, spre Vârful Petreasa, dar nu ştiam că acolo era locul accidentului. Apoi ne-am întâlnit cu nişte localnici care ne-au spus că răniţii au fost găsiţi şi mi-a dat telefonul unuia care era deja acolo", a mai spus tânăra.

 

Tinerele cărau un rucsac de 18 kilograme, cu materiale medicale, o pătură de salvare şi perfuzabile. La un moment dat, un localnic cu o maşină de teren le-a luat şi transportat o bucată din drum, ajungând la locul unde era avionul după o oră de la găsirea lor de către localnici.

 

Raluca Zăgănescu s-a întâlnit cu prima maşină de teren a celor de la Transylvania Off Road Club, unde era studenta rănită grav şi s-a apucat de manevrele de resuscitare.

 

"Am intubat-o, am făcut ce era de făcut, apoi am pus-o în maşină şi am urcat mai departe pentru că nu ştiam starea celorlalte victime. Am rugat doi salvamontişti care erau şi paramedici să continue manevrele până ajung la ambulanţă. Cu ea mai era dr. Zamfir, care ne ruga să nu o lăsăm", a povestit Raluca Zăgănescu.

 

Ele s-au dus mai departe prin pădure şi au întâlnit alţi localnici care transporau alţi doi răniţi, printre care şi copilotul avionului. 

 

Tinerele s-au dus spre epava avionului, iar pe drum s-au întânit cu un tractor în care se aflau celelalte două victime.

 

"Unul dintre doctori era sus în cabina tractorului şi unul a fost adus pe bara dintre roţi, că nu îl puteam urca, având fractură de torace şi de mână, îl ţineam de centură, eu cu un localnic. Noi am făcut o evaluare a răniţilor, că vorbesc, că se mişcă, şi trebuia să ajungă cât mai repede la maşinile de teren. Ei tot repetau că le este frig, şi cel mai important era să ajungă la căldură, nu necesitau altceva", a adăugat Ziana.

 

Raluca a continuat să meargă spre epava avionului şi a constatat decesul pilotului Adrian Iovan, după care s-a întors spre baza celor de la off road.

 

"Localnicii au rămas lângă epavă, să păzească trupul pilotului de animale, până va fi descarcerat, deşi spuneau că urşii oricum nu mai vin, că s-au speriat de avion", a subliniat Raluca Zăgănescu.

 

Cele două tinere au fost impresionate de localnicii din Apuseni, care nu s-au plâns o clipă că sunt obosiţi, de frig sau umezeală.

 

"N-o să uit în viaţa mea afirmaţia lor: ieşim să ne căutăm o vacă şi n-o să ieşim să căutăm şapte oameni? Erau mânaţi numai de dorinţa de a ajunge la răniţi, să îi ajute să le fie bine, nu s-au oprit din căutări, erau în bluze, în blugi, în pantofi şi nu s-au oprit din căutări până nu au văzut ultima victimă în maşinile de off road, nu au spus că sunt obosiţi, că le e frig, că sunt uzi", spune Ziana.

 

"La stopul cardio-respirator al fetei, ne-au ajutat localnicii şi s-au descurcat atât de bine. Când i-a spus Raluca unuia că în rucsac sunt nişte fiole micuţe, le rupeţi şi acolo e o seringă, să îmi trageţi adrenalina, şi unul a tras adrenalina, fără niciun fel de pregătire medicală. Ei ştiau că trebuie să facă bine, le-au dat hainele de pe ei răniţilor, au făcut foc, au improvizat tărgile", a mai spus medicul.

 

Raluca Zăgănescu a povestit şi cum unul dintre localnici a tras-o de mână pentru a înainta prin zăpada până la genunchi.

 

"Ne-am trezit acolo numai eu şi Raluca, trebuia să decidem ce să facem, să începem manevre, asta ni s-a părut cel mai crunt, să fii singur cu două mâini şi să trebuiască să faci ceva. Dar pentru asta ne-am pregătit. Am umblat cinci ore prin păduri, dar nu a fost o misiune eşuată, pentru că cinci oameni au fost salvaţi. La ora 1.00 noaptea am ajuns la ambulanţe, cu toţi răniţii, iar la ora 5.00 dimineaţa ne-am întors la UPU Cluj-Napoca, la bază, după 12 ore", a mai spus Ziana Motora.

Comentarii Facebook