Vineri 22 Noiembrie

”Parfum de Cluj” - Tribut indirect adus marelui Rudolf Palocsay - Clujenii sunt invitați să vadă trandafirii Stațiunii din Gheorgheni - FOTO


Clujenii sunt invitați să viziteze cele 300 de soiuri de trandafiri de la Stațiunea de Cercetare Horticolă (SCH) din cartierul Gheorgheni. Vorbim despre un tribut adus indirect marelui cercetător Rudolf Palocsay, care a pus bazele stațiunii, pe un teren cumpărat din banii lui și confiscat de comuniști. 

Stațiunea găzduiește de zeci de ani o colecție impresionantă de peste 300 de soiuri de trandafiri, inclusiv 48 de soiuri create de-a lungul timpului de către specialiștii horticultori din Cluj-Napoca, începând cu legendarul Rudolf Palocsay. 

Între orele 10.00 - 16.00, vizitatorii vor avea ocazia să admire trandafirii aflați în plină perioadă de înflorire, să primească sfaturi privind îngrijirea acestora de la specialiștii stațiunii și să facă fotografii.

Este o mare bucurie pentru noi să primim clujenii într-o vizită în stațiune, iar acum va fi, poate, cel mai frumos eveniment al anului, fiind vorba despre sute de trandafiri înfloriți. Între aceste soiuri se află și aproape 50 create la noi, 48 mai precis, de către specialiștii stațiunii, membri marcanți și conducători de-a lungul timpului ai Asociației Amicii Rozelor din România. Această renumită asociație se va reuni în aceeași zi la stațiunea noastră și suntem tare bucuroși să găzduim evenimentul dedicat specialiștilor în domeniu”, a declarat directorul SCH, Biolog dr. Lukacs Lehel. 

Evenimentul este organizat alături de Asociația ”Amicii Rozelor, înființată în anul 1990, fiind afiliată la Societatea Mondială de Roze (WRF). Principalul scop al asociației este promovarea culturii trandafirului, iar agenda sa include în acest sens organizarea de conferințe și demonstrații practice, participarea la evenimente similare din UE și la Congrese WRF. De două ori pe an, asociația publică Revista Rosarium, prin intermediul căreia ajung la cei peste 600 de membri cunoștințe profesionale de interes. 

Staţiunea de Cercetare Horticolă din cadrul USAMV Cluj-Napoca este continuatoarea proiectului pornit de Rudolf Palocsay, cel care a realizat în capătul cartierul Gheorgheni un paradis al florilor, acum aproape 100 de ani. 

Colecţia de trandafiri de la SCH cuprinde 320 de soiuri, 1.500 de hibrizi şi 30 de elite din toate grupele de înflorire. Activitatea principală la specia Rosa este ameliorarea în scopul diversificării sortimentului. Soiurile de trandafir omologate la SCH (48) sunt realizate după standarde internaţionale de apreciere, bonitare, fiind prezente în colecţia europeană de fond de germoplasmă din Belgia, Italia şi Japonia. Explozia de culori, de forme și de parfum ale soiurilor și hibrizilor din colecția și din câmpurile experimentale ale stațiunii, încântare pentru ochi și suflet ne bucură de fiecare dată, iar acum, alături de Asociația Amicii Rozelor din România, invităm toți clujenii să se bucure de spectacolul unic al înfloririi trandafirilor”, a declarat Gabriela Roman. 

Stațiunea poate fi vizitată fără niciun cost, iar intrarea se face dinspre strada Horticultorilor nr. 5, anunță organizatorii evenimentului, cei de la USAMV Cluj.

Aceștia nu au pomenit despre de marele Rudolf Palocsay în prezentarea evenimentului, dar Știri de Cluj vă redă mai jos minunata poveste care a pornit o tradiție la Cluj, ce dăinuie până azi. 

Rudolf Palocsay a pus bazele actualei Stațiuni în 1935

Tânărul Rudolf Palocsay a făcut stagiul militar la Mediaș, iar apoi revine și se pune pe studiat botanica. La 23 de ani, se angajează ca pompier și îl ajută pe comandant la amenajarea unei grădini în curtea unității. În 1926 obține un brevet de asistent grădinar. El s-a ocupat serios de grădina pompierilor, unde începe să lucreze la altoiri și încrucișări.

În 1933, a reușit să creaze o primă floare, pe care o numește „Lia Roșescu”, după numele fetei comandantului unității de pompieri și amenajează în curtea unității un rondou de flori în formă de cască de pompier. Presa a remarcat talentul tânărului pompier și deja Rudolf Palocsay a devenit cunoscut.

Inspirat și impulsionat, Rudolf Palocsay a cumpărat în 1935 un teren de lângă șoseaua spre satul Borhanci, care și acum îi poartă numele, iar din 1953 a devenit Stațiunea Experimentală Horti-Viticolă Cluj.

Renumele de florar al lui Rudolf Palocsay a ajuns și la urechile familiei regale

În 1938, regele Carol al II-lea al României l-a chemat să lucreze la grădinile regale, însă el a declinat această invitație, dedicându-se în continuare muncii de selecție și cercetare pe care o desfășoară. Munca sa a fost remarcată de profesorii de botanică clujeni Emil Pop și István Péterfi. Tot în 1938 descoperă o nouă metodă de încrucișare a plantelor.

Începând cu 1948 este interesat tot mai mult de rezultatele cercetărilor lui Ivan Vladimirovici Miciurin în materie de selecție, hibrizi și genetică a plantelor continuă să creeze noi soiuri de flori, trandafiri mai ales, dar începe să se ocupe și de studiul gladiolelor.

Rudolf Palocsay a predat la facultate

În 1949, după instaurarea comunismului, Rudolf Palocsay participă la o serie conferințe universitare la Institutul Agronomic Cluj, iar începând cu 1950 predă cursuri de genetică la Universitatea Babeș-Bolyai. A fost 4 ani profesor la Facultatea de Agronomie din Cluj iar în paralel asistent universitar la Catedra de Biologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj.

Asistent și ulterior lector la Catedra de genetică a Universității din Cluj (1949-1953), lector la catedra de ameliorare a plantelor, la Institutul Agronomic din Cluj (1950-1953). Cercetător științific principal la filiala din Cluj a Academiei Române (1953-1960). Membru al Societății Internaționale de Horticultură (1958).

Vezi AICI imagini cu Rudolf Palocsay în timp ce îngrijea florile mult iubite.

Comentarii Facebook