Părinții din Florești furioși din nou pe programul școlar al copiilor mici: „Ne temem că legea va fi încălcată din nou, cu program de la 12 la 15:45”


Părinții din Florești, revoltați de programul școlar al elevilor din clasele I-a și a II-a: „Abuzul continuă și în acest an”


Părinții din Florești sunt revoltați de programul de cursuri ale copiilor lor, în ciuda demersurilor făcute anul trecut pentru remedierea situației. Conform Legii Învățământului, cursurile elevilor din clasele I-a și a II-a nu ar trebui să se desfășoare mai târziu de ora 14:00. Cu toate acestea, în anul școlar precedent, orele s-au desfășurat între 12:00 și 15:45 la Liceul Teoretic "Dumitru Tăuțan" din Florești, încălcând astfel legislația în vigoare.

Deși părinții a sesizat Ministerul Educației printr-un memoriu și au primit un răspuns prin care se solicita revenirea la un program legal, măsurile promise nu au fost implementate, iar programul școlar a continuat să fie organizat ilegal, provocând nemulțumiri în rândul părinților.

”Am primit raspuns de la ME, prin care l-i se solicita în mod expres revenirea la un program normal care să nu încalce legea învățământului:

'La solicitarea Inspectoratului Scolar Judetean Cluj de a se intra in legalitate cu programul scolar al claselor I si a II-a, conducerea Liceului Teoretic "Dumitru Tautan" Floresti a efectuat urmatoarea modificare: pentru a respecta prevederile art. 17 din legea 198/2023, privitor la programul claselor I si a II-a, acesta va fi organizat în două schimburi: schimbul I între orele 8:00-11:00 , iar schimbul al II-lea între orele 11:00-14:00. Totodată, în colaborare cu reprezentantii Primăriei și ai Consiliului Local Florești s-au demarat acțiuni de identificare și închiriere a unor spații noi, care să fie pus la dispoziția unității școlare pentru relocarea unor clase care functionează în schimbul al II-lea'

Ordinul primit nu a fost respectat, astfel că orele s-au desfășurat ilegal de la 12:00-15:45!”, ne-a scris unul dintre părinți.

În acest an, părinții au strâns semnături de la 47 de clase pentru a pune presiune pe conducerea liceului și pe administrația locală, solicitând soluții pentru a evita repetarea abuzului din anul precedent. Cu toate că li s-a promis că vor fi asamblate containere pentru suplimentarea locurilor, până în prezent nu a fost realizată nicio măsură concretă, iar timpul de execuție este estimat la minim 3 luni.

Cu toate acestea, părinții susțin că, la 12 zile lucrătoare înainte de începerea noului an școlar, nu au primit nicio informare cu privire la programul școlar pentru copii, temându-se că, în lipsa unor măsuri concrete, legea va fi încălcată din nou. Calculând numărul de clase necesare față de cele care ar putea fi amenajate în containere, situația actuală ar lăsa în continuare 11 clase fără soluții adecvate.

„Astazi , NU exista nici un container asamblat durata de executie care este de minim 3 luni! In septembrie se va incalca din nou legea invatamantului.

Circulă zvonul că s-ar fi închiriat containere și urmează să fie amenajate. Aceste containere ar rezolva problema a doar 8 clase... FOARTE PUȚIN! 

În septembrie, urmează să înceapă 12 clase de clasa 0. Anul trecut, nu au avut loc în liceu 12 clase de clasa I, astfel că au fost chemate jumătate dintre ele după-masă. Să facem un calcul: 13 clase de clasa 0 + 6 clase de clasa a II-a (clasele care nu au avut loc anul trecut) = 19 clase! 19 clase - 8 clase (pe care, să presupunem că se vor face în containere) = 11 clase!”, ne-a scris unul dintre părinți.

Primarul Floreștiului a anunțat în aprilie 2024 o școală nouă în localitate

Probabil că singura soluție pentru ieșirea din această situație este o școală nouă, în condițiile în care populația Floreștiului este într-o creștere accelerată.

În luna aprilie 2024, primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat că bugetul general al Primăriei a ajuns la aproape 300 de milioane de lei, menționând că urmează să fie semnat contractul pentru construirea unei noi școli în valoare de 11 milioane de euro. Noua școală, care va avea peste 900 de locuri și va fi destinată elevilor din clasele 0-VIII, ar urma să rezolve parțial problema spațiului insuficient. 

Bugetul de investiții a crescut de patru ori. Nu am mărit taxele, dar am colectat mai bine. Am reușit să aducem multe fonduri nerambursabile. Am reușit să ajungem la un buget de investiții de patru ori mai mare, iar bugetul general a crescut de 3 ori, față de anul 2020, dacă luăm în calcul și noua școală, față de care suntem la foarte puține zile de a semna contractul de finanțare, adică încă 11 milioane de euro. Astfel, vom avea un buget general la 270 de milioane de lei, cu tot cu noua școală, care însumează 11 milioane de euro , adică 50 de milioane de lei”, a mai spus primarul Bogdan Pivariu.

Citește și: 

Floreștiul anunță o investiție așteptată de foarte mulți. Vin 11 milioane de euro pentru o școală NOUĂ - Ştiri de Cluj (stiridecluj.ro)


Comentarii Facebook