Vineri 22 Noiembrie

Patron de local din Cluj îi face zgârciți pe clujeni: ”După ce beau o cafea bună la 14 lei, pleacă cu ceașca de pe terasa că e mișto ceașca!”


Clujenii s-au aprins după ce localurile Taverna Racilor, deținute de celebrul Pescobar au fost închise în București. Pentru că e un subiect aprins, situația a fost dezbătută pe multe conturi de Facebook, inclusiv în Cluj-Napoca.

Cristian Anghel, managerul Frizzante Van, bar specializat în cocktailuri, i-a luat apărarea lui Pescobar și chiar a postat o fotografie cu acesta. 

Poza asta e din vremurile când Pescobar (aka Taverna Racilor - Oyster Bar Victoriei ) era prezent la festivalurile de Street food! Mă bucur pentru el și pentru tot ce i se întâmplă! Un milion de euro vânzări pe luna atrag invidie și deranj pentru mulți dintre privitorii de pe canapea! Normal că atrag și controale, comentarii aiurea la postări și inerent oameni care nu au treaba cu fenomenul: nici nu au un business în HORECA, nici nu merg la restaurant, etc!  Restul e cancan! Paul Nicolau (Pescobar) fă o rezervare de masa pentru 8 persoane pe 1 Decembrie când faci deschiderea la Cluj”, a scris acesta.

Așa cum era de așteptat postarea a declanșat un șir de comentarii. 

Unul dintre urmăritori, Sergiu S., a spus că Pescobar e la fel ca patronul Transilvania Steakhouse, Avram Gal. ”Am văzut ce calitate a oferit (Pescobar) când a avut autobuzul la Polus. Fără supărare. Să se ia de mână cu celălalt de la Transilvania Steakhouse, sunt imaginea tipică a romanului ajuns....”. Altcineva i-a recomandat nemulțumitului să dea trei șanse unei locații, nu să critice din prima, dar degeaba. ”Mie mi-e antipatic omul prin felul lui de a fi. N-am ce să fac! Poate sunt subiectiv”, a susținut în continuare Sergiu S.

Senilă Daniel, care a deținut localul Skippers, de pe Bulevardul Eroilor, devenit extrem de popular, a explicat că domeniul HoReCa este foarte dificil, mai ales la Cluj unde oamenii sunt scârțari.

Sergiu S., fără nici un fel de supărare vreau să îți spun că este foarte greu domeniul ăsta HORECA mai ales în Cluj-Napoca, unde locuitori nu ies la restaurante. Drept dovadă nu sunt restaurante în oraș, nici măcar cârciumi. Că tot ai pomenit de Transilvania SH, vreau să-ți spun că oamenii au investit enorm acolo aducând un măcelar din Turcia și încercând să facă pentru orașul ăsta un loc unde să poți să mănânci o carne de vită sau oaie de calitate. Dacă nu ai chef de restaurant poți să o cumperi și să o prepari acasă din băcănia lor. Prețuri decente, ff decente. Dar na, să nu uităm că suntem români. Criticăm tot că ne place, sau nu. Ce face Avram se numește reclamă agresivă pentru curioși. Dacă nu o făcea, erau închiși de multă vreme. Noroc cu cei care vin din afara orașului că cei din Cluj-Napoca papă shaorma.

După ce beau o cafea bună, pleacă cu ceașca de pe terasă, că e mișto ceașca și li se pare scump 14 lei un cappuccino”, a afirmat Daniel.

Managerul Frizzante Van a continuat să îl susțină pe Pescobar: ”Cu riscul de a mă repeta: Paul Nicolau (Pescobar) e un om muncitor și a început de jos! Nu a câștigat la loz în plic ce are, ce face și ce a construit! Nu e un parvenit! Ce se vede pe Tik Tok e exact ce ”cere” Tik Tok -ul și prinde. Adică povești multe și chestii care provoacă antipatii, dar și comentarii care aduc trafic. Bine, cei mai mulți nici măcar acum nu înțeleg asta, dovadă vehemența cu care îl înjură”.

Un alt interlocutor a a sărit la alt subiect și a spus că ”e scump 14 lei un cappuccino, scump rău”, iar Daniel Șenilă i-a explicat costurile: ”Știi cât costă 1 kg de cafea de bună calitate? 150 lei, laptele 7 lei, barmanul 4500 + taxe, chiria la locație? Ceașca furată 12 euro. E scump? Probabil, dar ai variante la aparatul automat cu cafea proastă, lapte praf și paharul de plastic inclus”.

Cel care s-a plâns de preț a venit cu replica: ”Păi în Italia e dublu (costul cu cheltuielile) și costă 1,20 euro un cappuccino”. 

Perfect, se poate bea în Italia. La benzinărie nu în centrul localității la cafenea. Aia iti mai pun coperta. În fine, nu cred ca este cazul sa discutam aici”, a concluzionat Daniel Șenilă.

La Cluj îl comanzi, te pui la masa, scoți telefonul, mai ceri și nițel curent pentru laptop, și te gândești că repede trec cele 3 ore pe care trebuie sa le pierzi prin oraș. Între timp mai folosești și toaleta de 2-3 ori pt diverse treburi. Îți mai trebuie și ceva șervețele că ai vărsat un pic de cafea pe tine.

Și acum hai sa ne gândim dacă e scumpă o cafea!! 16-17 g de cafea, zahăr, laptele, curentul pe care îl consuma espressorul ca sa iti iasă cafeaua buna ( ca doar nu e oprit până o comanzi), lumini aprinse, muzică, drepturi de autor plătite pentru muzica, drepturi de autor plătite ca mai arunci un ochi și la tv, produsele pentru curățenie (cănile, farfuriile, linguritele se mai și spală), persoana care îți face cafeaua, taxele la stat plătite după acea persoană, abonamentul la securitate (că doar nu stai la cafea, dacă nu știu ca ești in siguranță)…… iti mai scriu? Sa îmi zici dacă o scoți tu pe jumătate din prețul pe care-l contestă! Că îmi fac abonament lunar pt 5 cafele/zi!

O seara minunata!”, a încheiat cineva discuția, care de altfel este foarte amplă și nu va avea finalitate.

Adevărul este că opinia publică este de părere că orașul s-a scumpit foarte mult. Efectul este că oamenii nu mai ies la localurile din centru, care riscă să se închidă.

Proprietarii de spații cer chirii enorme. Un club din centru s-a trezit, recent, cu chiria dublată peste noapte, fără nicio șansă de a negocia și a fost nevoie să se închidă. Așadar, rezistă cine poate.

Captură.JPG

Captură1.JPG

Captură2.JPG

Comentarii Facebook