Patron de local din Cluj îi face zgârciți pe clujeni: ”După ce beau o cafea bună la 14 lei, pleacă cu ceașca de pe terasa că e mișto ceașca!”
Clujenii s-au aprins după ce localurile Taverna Racilor, deținute de celebrul Pescobar au fost închise în București. Pentru că e un subiect aprins, situația a fost dezbătută pe multe conturi de Facebook, inclusiv în Cluj-Napoca.
Cristian Anghel, managerul Frizzante Van, bar specializat în cocktailuri, i-a luat apărarea lui Pescobar și chiar a postat o fotografie cu acesta.
”Poza asta e din vremurile când Pescobar (aka Taverna Racilor - Oyster Bar Victoriei ) era prezent la festivalurile de Street food! Mă bucur pentru el și pentru tot ce i se întâmplă! Un milion de euro vânzări pe luna atrag invidie și deranj pentru mulți dintre privitorii de pe canapea! Normal că atrag și controale, comentarii aiurea la postări și inerent oameni care nu au treaba cu fenomenul: nici nu au un business în HORECA, nici nu merg la restaurant, etc! Restul e cancan! Paul Nicolau (Pescobar) fă o rezervare de masa pentru 8 persoane pe 1 Decembrie când faci deschiderea la Cluj”, a scris acesta.
Așa cum era de așteptat postarea a declanșat un șir de comentarii.
Unul dintre urmăritori, Sergiu S., a spus că Pescobar e la fel ca patronul Transilvania Steakhouse, Avram Gal. ”Am văzut ce calitate a oferit (Pescobar) când a avut autobuzul la Polus. Fără supărare. Să se ia de mână cu celălalt de la Transilvania Steakhouse, sunt imaginea tipică a romanului ajuns....”. Altcineva i-a recomandat nemulțumitului să dea trei șanse unei locații, nu să critice din prima, dar degeaba. ”Mie mi-e antipatic omul prin felul lui de a fi. N-am ce să fac! Poate sunt subiectiv”, a susținut în continuare Sergiu S.
Senilă Daniel, care a deținut localul Skippers, de pe Bulevardul Eroilor, devenit extrem de popular, a explicat că domeniul HoReCa este foarte dificil, mai ales la Cluj unde oamenii sunt scârțari.
”Sergiu S., fără nici un fel de supărare vreau să îți spun că este foarte greu domeniul ăsta HORECA mai ales în Cluj-Napoca, unde locuitori nu ies la restaurante. Drept dovadă nu sunt restaurante în oraș, nici măcar cârciumi. Că tot ai pomenit de Transilvania SH, vreau să-ți spun că oamenii au investit enorm acolo aducând un măcelar din Turcia și încercând să facă pentru orașul ăsta un loc unde să poți să mănânci o carne de vită sau oaie de calitate. Dacă nu ai chef de restaurant poți să o cumperi și să o prepari acasă din băcănia lor. Prețuri decente, ff decente. Dar na, să nu uităm că suntem români. Criticăm tot că ne place, sau nu. Ce face Avram se numește reclamă agresivă pentru curioși. Dacă nu o făcea, erau închiși de multă vreme. Noroc cu cei care vin din afara orașului că cei din Cluj-Napoca papă shaorma.
După ce beau o cafea bună, pleacă cu ceașca de pe terasă, că e mișto ceașca și li se pare scump 14 lei un cappuccino”, a afirmat Daniel.
Managerul Frizzante Van a continuat să îl susțină pe Pescobar: ”Cu riscul de a mă repeta: Paul Nicolau (Pescobar) e un om muncitor și a început de jos! Nu a câștigat la loz în plic ce are, ce face și ce a construit! Nu e un parvenit! Ce se vede pe Tik Tok e exact ce ”cere” Tik Tok -ul și prinde. Adică povești multe și chestii care provoacă antipatii, dar și comentarii care aduc trafic. Bine, cei mai mulți nici măcar acum nu înțeleg asta, dovadă vehemența cu care îl înjură”.
Un alt interlocutor a a sărit la alt subiect și a spus că ”e scump 14 lei un cappuccino, scump rău”, iar Daniel Șenilă i-a explicat costurile: ”Știi cât costă 1 kg de cafea de bună calitate? 150 lei, laptele 7 lei, barmanul 4500 + taxe, chiria la locație? Ceașca furată 12 euro. E scump? Probabil, dar ai variante la aparatul automat cu cafea proastă, lapte praf și paharul de plastic inclus”.
Cel care s-a plâns de preț a venit cu replica: ”Păi în Italia e dublu (costul cu cheltuielile) și costă 1,20 euro un cappuccino”.
”Perfect, se poate bea în Italia. La benzinărie nu în centrul localității la cafenea. Aia iti mai pun coperta. În fine, nu cred ca este cazul sa discutam aici”, a concluzionat Daniel Șenilă.
”La Cluj îl comanzi, te pui la masa, scoți telefonul, mai ceri și nițel curent pentru laptop, și te gândești că repede trec cele 3 ore pe care trebuie sa le pierzi prin oraș. Între timp mai folosești și toaleta de 2-3 ori pt diverse treburi. Îți mai trebuie și ceva șervețele că ai vărsat un pic de cafea pe tine.
Și acum hai sa ne gândim dacă e scumpă o cafea!! 16-17 g de cafea, zahăr, laptele, curentul pe care îl consuma espressorul ca sa iti iasă cafeaua buna ( ca doar nu e oprit până o comanzi), lumini aprinse, muzică, drepturi de autor plătite pentru muzica, drepturi de autor plătite ca mai arunci un ochi și la tv, produsele pentru curățenie (cănile, farfuriile, linguritele se mai și spală), persoana care îți face cafeaua, taxele la stat plătite după acea persoană, abonamentul la securitate (că doar nu stai la cafea, dacă nu știu ca ești in siguranță)…… iti mai scriu? Sa îmi zici dacă o scoți tu pe jumătate din prețul pe care-l contestă! Că îmi fac abonament lunar pt 5 cafele/zi!
O seara minunata!”, a încheiat cineva discuția, care de altfel este foarte amplă și nu va avea finalitate.
Adevărul este că opinia publică este de părere că orașul s-a scumpit foarte mult. Efectul este că oamenii nu mai ies la localurile din centru, care riscă să se închidă.
Proprietarii de spații cer chirii enorme. Un club din centru s-a trezit, recent, cu chiria dublată peste noapte, fără nicio șansă de a negocia și a fost nevoie să se închidă. Așadar, rezistă cine poate.
61 Comentarii
https://coffeestics.com/countries/italy/milan
conparat cu
https://coffeestics.com/countries/romania/cluj-napoca
@Ingineru': Bea in Italia ca și aia ți-o trag .
Eu , la Târgoviște sau la bulgari beau la 5 lei maxim Expreso , 4 lei turcească, și primesc și ceașca specială din sticla cu pereti dublu.
Ce se întâmpla ca nu mai văd bine ….
Cu 14 lei iei cand are oferta mall 1 borcan de 100 g de ness, beai 20 cafele tari, de ti iei zboru dupa 1 cana, fraierii ca sa fie vazuti, sau sa impresioneze cate o capra se duc sa ingrase patronii. Depinde si ce varsta ai, la tinerete arunci cu bani
@Mihai: nu o data te-am zărit la cafenea, erai calare pe altul căruia ii băgai pe gat povesti despre energie verde si v-ati schimbat între voi protezele când ați primit măsline moca grecești, cadou de la patron . Adevărat , mulți scârțari acolo… am discutia dintre doi:
– Când voi muri, vreau să pui toţi banii mei în sicriu cu mine.… Citeste mai departe
Cand dai 14lei pe o cafea, e normal ca tot ceea ce primesti de banii astia sa fie al tau!La 14 lei si ceasca e inclusa in pret! Nu?
Parca-i Capitanul Chilot si Atacul Toaletelor Vorbitoare. Respectând Skip, rămân cu bani in jeb, scârțarii. S-așa vine alta pandemie și alte impozite care pot fi ocolite prin deschiderea altui local ascuns cu exclusivitate pt popândăi. Așa ca nu va impacientați, pana una alta căpetenia de la Dej se muta aici și puteți obține și alte foloase necuvenite… Citeste mai departe
Atat de po****r a devein Skipper’s ca a dat faliment. Probabil a ramas fara cesti...
care au fite in prgram >>>figuri ? >>>face ti buzunarul gros la ???
Tre sa bubui de intelingenta ca sa-yi numesti localul Skippers =)))) Normal ca majoritatea i-au dat Skip.
Eu in taxi imi fac ness brasero la pliculet cu 30 de bani, nu exista ceva mai bun in lume. Secretul este ca folosesc apa distilata.
@Kyro:da da, îi topu de pa lume
Bravo omului ca spune lucrurilor pe nume. Vb de manastureanul meu destept și harnic.
Asa suntem noi romanii, criticam, ne luam de unii și de alții, ce de ce are acela acea mașina, uite ce vila și-a făcut, de unde are cutare atâția bani? Ba prostule, apucă-te și fa tu ceva nu te uita la alții, nu baga bățul prin gard! E ușor sa critici când tu ești calic și ai o mentalitate de sărac pe toate planurile!
Senila Daniel ala e un cretin. Cum adica, nu sunt restaurante la Cluj? Cum adica, nu ies oamenii la restaurante? Avem cateva sute de restaurante, iar daca te plimbi putin prin oras vezi toate terasele pline. Normal ca, daca cretinul avea preturi prea mari, oamenii ii ocoleau restaurantul, ca doar SUNT DESTULE altele in oras. Cretinul naibii.
@Luc: eu zic sa îl cauți sa ii spui in fata ca este cretin. Cred ca il găsești ușor
@Adrian: da ce, tute-n Kur ?
@Sa auzi și sa nu crezi: pai dacă poate și îl tine sau pe tine
Dintr-un kg de materie prima se fac exact 144 cafele. Lapte....200 ml la un capucino. Stimate strigoi de centru ce calcule faci? Ex IL CAFFE poate sa confirme ca în anul 2023 costurile unui capucino, materie prima plus curent și alte cheltuieli per total sunt de 5.16roni.
@Cosmin: Platesti chiria, angajatul si patronul, nu cafeaua. Pretul triplu fata de supermarket e corect.
Efectiv toti din HORECA stiu ca parvenitii astia cu birturi de lux si-au deschis afacerea sa spala banii de la negru. Sa vezi cum umflatu' de la PSD vinde in contabilitate minim 50x steak-uri cu foita de aur pe zi, in timp ce in birt mai mult de 10 persoane nu ii trec pragul. Doar spagile alea babane primite cu sacosa nu se pot depune direct la Banca.… Citeste mai departe
Sarakilor, eu beau zilnic trei cafe cu foita de aur la 150 ceșcuța, nu spun unde sa nu se umple de țărani cu șlapi și șosete flausate.
@Boss: și-ți da voie și sa o spargi, pishi in ea sau sa iei ceșcuța acasă. Ăștia-mi plac mie, bărbați adevărați nu niște blenoragice plangacioase.
La ce preturi sunt la unii, ai zice ca e inclus si farfuria si tacamurile. 45 lei pentru paine cu ou la "cafenele" in centru. Ii ok, is zgarcit si sper sa da-ti faliment.
@Todorut: Luxul se plateste. Mancarea taranului sarac cu 10 copii a ajuns mancarea bogatului.
*****i ca astia tre sa dispara. Orice ***** face el tre cumaprat si apreciat. Clientul ii prost ca vrea calitate si curatenie si preturi decente, nu sa isi ia el Ferarri dupa 2 luni. **** ceva si ****-o bine.
"Drept dovadă nu sunt restaurante în oraș, nici măcar cârciumi."? serios?
unii comentatori din articol nu au inteles de ce lumea critica localul lui avram, nu e doar din cauza preturilor, e din cauza patronului, un politician parvenit care promoveaza cocalarismul cu reclamele de 'lux' prin care atrage oameni similari in local. e ca arogantul ala… Citeste mai departe
@-: sau vb numai din povesti sau ca nu-ți place omul, personal.
Nu fațada și ce auzi trebuie sa-ți placa, sunt mulți farisei care te ling in fata și in sosite te scuipa și bârfesc, de aia sa te ferești mereu, nu de cel ce n-are treaba ta…. Dar îți plac și tie bandiții mai mult decât cei zâmbitori, serioși si simpatici. Nu subestima omul după aparenta,… Citeste mai departe
@Da’ ce ți-a făcut Avram?: nu il cunosc pe om, nu am cum sa zic ca nu imi place. nu imi place modul in care isi promoveaza localul si de asta nu o sa merg niciodata acolo.
@-: și el are dreptul sa/și selecteze cumva clienții. Este o reclama mascata ceea ce face in favoarea lui , aceasta forțată și expunere dura.
Exact cum fac alții împotriva lui Escobar, pe care nu-l doresc in Cluj de frica prețurilor normale practicate și a calității preparatelor acestuia.
Exact ca la Untold, nu-ți place Gheboasa , te duci… Citeste mai departe
Dacă cineva ar reface măcar una din crișmele de dinainte de 1989 - decor, mobilier, rețete - ar fi plin. Grăbiți-vă, cei ce-au băut și, mai rar, mâncat în nr mare înainte de 1989 încep să se ducă. Aceștia nu mai au un singur loc al lor. Croco, ca pildă, e labă tristă.
Auzi tu, măcelar turc?
PS Ar mai fi o posibilitate, deschiderea unui restaurant… Citeste mai departe
@Tudor: ca la fetițele vieneze sau in Cipariu nu ma duceam ca se dădeau la tine ….
Găseam laba de urs și tot felul de preparate vânătorești care mai de care mai sofisticate. Acum la localuri găsești mâncare expirata și cea mai ieftină și congelată, , mai puțin la Steak house Transilvania și la Escobar.
Omu' e un mincinos notoriu. Toata lumea stie ca se pune 7g de cafea si 14g la double. Nu-ti pune nici dracu' 16-17g de cafea intr-un cappuccino de 14 lei. Maxim o sa vezi asa vreo 5g de cafea. Deci avem cost productie cappuccino: 1 lei cafeaua, 1-2 lei lapte. De la 3 lei pa 14 lei ai marja destula sa iti platesti angajatu', chiria, taxele si ratele… Citeste mai departe
@vikingul: DE CE NU VRETI SA MA AJUTATI CU RATELE LA X5 ?
@vikingul: E programat aparatul la 100 cafele / kg , 1400 lei vs . 100 leii / kg brut.
Aparat primit moca, apa de la robinet, ospătarul e plătit din primele 4 ore de încasări a primei zile din luna. Zahăr nu folosește nimeni, oricum e primit si asta gratis , chiria putea fi moca dacă stii ce ai de făcut cu femeia adevarata ….si dacă ai cu ce.… Citeste mai departe
Faliment placut!
In Italia, in zone de Instagram !!!, o cafea e max 1 eur,un capuccino max 2 eur....romanasii vor sa se capatuiasca asa ca beau cafeaua acasa !
@carciumari hamesiti:
Mai nou zbor cu avionul numai sa-mi beau cafeaua și sa iau prânzul la Florenta și Milano. Și îmi iau cu mine și 3 fete sa-mi tina la sale.
Adevarul e ca n-am mai fost demult pe la depreso asta, am auzit ca găinile merg la Nest-cafe!
Sarakilor
@Grupul de la Cluj: Cafeaua este astfel pregătită încât îi face pe cei care o beau spirituali; nu există nimeni care la ieșirea din cafenea, după câteva cești, să nu se creadă mai deștept și mai sigur pe sine decât era când intrase. Așa ca nu-i scumpa cafeaua, banii se fac ușor la Cluj , numa’ trebe sa fi scartar și sa participi in grup la ședințele… Citeste mai departe
A luat ceașca pt lingurița, sarakilor !
Nici la zilele curcubeului de la Marisel vale nu am primit asemenea lingurițe ieftine. Sunt comestibile, întreb pt un prieten ungur crescut pe ici colo și care îmi aduce cafea din căcăreze de maimuța la prețul asta?