Patronul carmangeriei Michelangelo, Seleșiu, condamnat DUR la închisoare. Vindea carne stricată
Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la închisoare pentru ani buni pe patronul carmangeriei Michelangelo, Sorin Seleşiu, pentru complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată.
Seleșiu a fost condamnat la 9 ani de închisoare, iar celălalt acţionar al firmei, Bogdan Radu Curticiu, a primit o condamnare de 2 ani cu suspendare sub supraveghere, pentru cumpărare de influenţă.
Andrei Sileanu, administrator al mai multor societăţi comerciale a fost condamnat separat la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni pentru evaziune fiscală în acelaşi dosar, conform site -ului muzicainstanțelor.ro.
Instanţa a condamnat, dar a şi achitat un număr de peste 20 de persoane implicate în dosarul cărnii, care a demarat în urmă cu 3 ani, cu descinderile la carmangeria din Cluj.
Judecătorul a respins acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, de spălare de bani, susţinut de către procurorii DIICOT şi de comercializare de carne alterată.
Nicoleta Mariana Berbecaru şi Gabriela Sileanu au fost condamnate la pedeapsa de câte 2 ani cu suspendare, Calotă Băceanu Andrei Valentin, 2 ani şi jumătate cu suspendare, Csete Levente, 2 ani şi 8 luni cu suspendare, toţi pentru complicitate la evaziune fiscală.
De asemenea, judecătorii de la Curtea de Apel București au dispus confiscarea sumei de 24 de milioane de lei de la persoanele implicate. ”Admite acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Bucureşti şi obligă în solidar pe inculpaţii Seleşiu Sorin, Berbecaru Nicoleta Mariana, Sileanu Nicoleta Gabriela, Calotă (fost Băceanu) Andrei Valentin, Csete Levente şi Onica Nicolae Marius la plata sumei de 24.649.349 lei, la care adaugă accesorii fiscale (dobânzi, penalităţi, majorări de întârziere), calculate de la data săvârşirii infracţiunii până la data achitării în întregime a prejudiciului”.
Soluția în cazul lui Seleșiu, creierul operațiunilor:
În baza art. 386 C.p.p. dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului SELEŞIU SORIN (…) din infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 C.p. (263 acte materiale) în infracţiunea de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală prev. de art. 48 C.p. rap. la art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 C.p. (263 acte materiale). Respinge schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului SELEŞIU SORIN din infracţiunea prev. de art. 29 lit. b din Legea nr. 656/2002 (263 de acte materiale) în infracţiunea prev. de art. 29 lit. a din Legea nr. 656/2002 (263 de acte materiale). În baza art. 48 C.p. rap la art. 9 al. 1 lit. c şi al. 3 din Legea nr. 241/2005 cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. (263 acte materiale) condamnă pe inculpatul SELEŞIU SORIN la o pedeapsă de 9 (nouă) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de evaziune fiscală în formă continuată. În baza art. 66 C.p. aplică inculpatului SELEŞIU SORIN pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.p. (asociat, administrator al unei societăţi comerciale, director sau reprezentant legal), pe o durata de 5 ani. În baza art. 65 C.p., aplica inculpatului SELEŞIU SORIN pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b şi g C.p. (asociat, administrator al unei societăţi comerciale, director sau reprezentant legal). În baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat prev. de art. 367 al. 1 şi 2 C.p. În baza art. 16 al. 1 lit. b teza I C.p.p. dispune achitarea inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani prev. de art. 29 lit. b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 35 al. 1 C.p. (263 acte materiale). În baza art. 72 C.p. deduce din pedeapsă prevenţia de la 12.03.2014 la 20.10.2014. Menţine măsura asigurătorie dispusă prin ordonanţa nr. 100/D/P/2014 din 11.03.2014 asupra sumelor de bani sechestrate (6474.5 lei) şi a popririi asupra conturilor inculpatului. Dispune luarea măsurii sechestrului asigurătoriu asupra sumelor ridicate cu ocazia percheziţiei domiciliare şi anume: 52.850 lei, 4370 Euro şi 1300 USD.
Procurorii DIICOT susțin că la firma Michelangelo era un adevărat focar, carnea vândută era împuțită și verde. Patronii firmei clujene nu țineau cont de acest lucru.
Astfel au vândut carne stricată prin firma de catering MTC Ioana & Anca SRL Cluj-Napoca, deţinută de soţia lui Curticiu, Ioana-Doina.
Interceptările din dosar arată că această firmă de caterig era folosită pentru a masca mâcarea stricată. ”O altă modalitate de introducere în consumul public a produselor de carne expirate este aceea de a livra marfa la firma de catering MTC Ioana & Anca SRL Cluj-Napoca, deţinută de soţia lui Curticiu, Ioana-Doina. Aceasta din urmă era cea care alegea marfa ce urma a fi preluată de firma sa”, se arată în referatul DIICOT.
”Marea majoritate a baconului îi verde sau îi numa’ chiar capătu", adică şoric şi un strop de carne... deci ce-am ales îs 3 kile 270 de bacon... şi ceafa afumată un kil 980. Bucăţile crud-uscate şi-alea-s împuţite sau îs lipicioase şi îi foarte mult...deci n-am lăsat pe nime’, io mi le-am cântărit”, i-a trasmis soția lui Curticiu într-o convorbire telefonică purtată în data de 06-01-2014, la ora 13:16:16.
După câteva minute Curticiu a sunat un angajat de la Michelangelo şi i-a ordonat: ”La catering, cu acelaşi număr de factură ca dimineaţă, facturezi doar atât: bacon 3,27 şi ceafă afumată 1,98” .
Carnea alterată ajungea și în spitale. ”Carnea importată era reambalată, reetichetată. Vorbim de sute de tone de carne expirată. O parte era dusă la o firmă de catering, unde era folosită pentru a produce mâncare tip fast-food, o parte a fost livrată unor unităţi spitaliceşti. Anchetatorii nu exclud ca pe lanţul firmelor implicate să descopere şi societăţi producătoare de mezeluri”, precizează procurorii.
Bogdan-Radu Curticiu, patronul firmei Michelangelo, s-a dovedit a fi fără nici un scrupule. Când a aflat prin ”cârtițele” de la DVS Cluj, că procurorii DIICOT fac verificări, Nora Păcurariu, contabila Michelangelo SRL, l-a sunat și i-a spus: ”Şefu’, ce fac cu marfa injectată?”, iar acesta a replicat: ”Nora, Nora, gura!”.
Curticiu era cel care falsifica termenele de valabilitate, pentru ca produsele să poată fi vândute. ”Aceste împrejurări reies din convorbirile telefonice ale suspectului Curticiu Bogdan-Radu care în ceea ce priveşte carnea expirată/alterată, de cele mai multe ori, o transportă la SC Abatorul Piggy SRL pentru a fi amestecată cu alte sortimente de carne spre a fi introdusă în consumul populaţiei”.
O angajată, Timeea, a discutat telefonic cu șeful ei, Bogda Curticiu, în 18 decembrie 2013, ora 08:59:00, după ce a predat care alterată administratorului SC Abatorul Piggy SRL. ”Le-o luat, numa’ acuma tre’ să mă duc şi-n Hermes şi Aurel Vlaicu, c-am coborât din Flora şi-ăstea am zis că le las, c-aşa de tare miroase de doamne feri”, a spus femeia.
3 Comentarii
Cine a mancat de la Michelangelo de-a lungul timpului sa scrie partikip :))) au bagat astia cadavre in descompunere in voi. Deaia sunteti beteji :))
He He He! ... Da ce'? -Tu n-ai mancat la McDonalds?
Bokul o fi halit si el carne imputita ? S-ar putea sa o fi apreciat sub forma de mici . Face bine la inteligenta .