Patronul fermei de pui din Aiton către Alin Tișe, despre putoarea din Cluj: ”Mirosul neplăcut din Cluj a apărut înainte ca noi să începem fertilizarea”
Patronul Transavia îi transmite președintelui Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, să caute surse putorii din Cluj-Napoca în altă parte și să fie atent la declarațiile pe care le face pentru că sunt contrazise de datele cronologice.
Redăm mai jos comunicatul celor de la Transavia:
”Referitor la informațiile apărute în spațiul public despre disconfortul olfactiv semnalat de cetățenii din Cluj, amintim că în data de 29.08.2023 domnul Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj, a declarat la un post local de radio: „Ca autoritate publică județeană, îmi fac datoria să-mi cer iertare clujenilor pentru miros. Aș vrea să-i informez că, încă din data de 23 august, am sesizat Agenția de Mediu pentru a verifica exact cauza acestui miros și pentru a se dispune măsuri de remediere. Consiliul Județean Cluj a aplicat penalizări și a solicitat acestor instituții luarea de măsuri”. Totodată, după cum menționează în informare de presă trimisă, marţi, 4 septembrie 2023, de Prefectura Cluj, preluată de Agerpres, „În baza sesizărilor privind mirosurile, primite începând din 25-26 august, de la locuitorii cartierelor Mărăști, Dezmir, Gheorgheni și Someșeni, au avut loc în repetate rânduri controale de specialitate”.
Cronologia acestor declarații indică clar și fără dubii faptul că situația din Cluj a apărut înainte de acțiunea de fertilizare pe care compania noastră a început-o în data de 28 august 2023. Amintim, totodată că astfel de acțiuni de fertilizare au avut loc anual de mai bine de 11 ani, fără să existe reacții similare.
„Datele nu mint! Sunt clare și incontestabile. Mirosul neplăcut din Cluj a apărut înainte ca noi să începem fertilizarea la ferma din Aiton. Ar fi de dorit ca autoritățile competente investigheze unde este buba care s-a spart și miroase. Să își caute cu atenție sursa reală a poluării, pentru că noi vom aplica măsurile recomandate de autorități și vom finaliza fertilizarea solului cu îngrășământ organic, dar problema mirosului neplăcut din Cluj va persista atâta timp cât cauza reală rămâne în umbră ”, spune dr. ing. Ioan Popa, Președinte și Fondator TRANSAVIA.
În ceea ce privește practicile noastre agricole din comuna Aiton, dorim să aducem câteva clarificări importante.
În ceea ce privește mirosurile neplăcute menționate, regretăm disconfortul olfactiv semnalat de cetățeni din comuna Aiton și îi asigurăm că am luat și luăm întotdeauna măsuri pentru a minimiza impactul acestuia. Compania noastră cooperează cu autoritățile și oferă transparență în privința practicilor agricole și a impactului asupra mediului, desfășurându-și toate activitățile agricole în conformitate cu reglementările și normele emise de autoritățile locale și naționale competente. Astfel, în data de 24 august 2023, am trimis o adresă de informare către Primăria Comunei Aiton cu privire la faptul că în începând cu 28.08.2023 compania noastră va distribui îngrășământ natural pe terenul femei situat în extravilanul al comunei.
Suntem conștienți de impactul pe care îl pot avea practicile agricole asupra sănătății oamenilor și mediului înconjurător și de aceea utilizăm în fermele noastre vegetale cât de mult posibil îngrășământ organic mai prietenos cu mediul pentru cultivarea cerealelor necesare hrănirii puilor noștri și intervenim doar fazal cu produse de sinteză pentru care respectam cu strictețe legislația privind cantitățile admise în administrare pe soluri/culturi conform celor mai bune tehnici aplicabile.
„Cu toții vrem o mâncare cât mai naturală și sănătoasă, iar folosirea îngrășământului natural organic în agricultură este un pas important pentru a asigura acest lucru. Chiar dacă la nivel local, izolat, poate apărea temporar un disconfort olfactiv în timpul procesului de fertilizare cu îngrășământ organic, trebuie să luăm în considerare beneficiile pe termen lung pe care le aduce această practică pentru sănătatea tuturor, la fel cum se întâmplă peste tot în Uniunea Europeană. Oriunde mergeți în vacanțe, pe lângă zone agricole, fie că e Franța, Germania, Austria, simțiți miros atunci când se fertilizează. Dar acolo nu comentează nimeni pentru că e o practică înțeleasă, acceptată și promovată pentru beneficiile sale ecologice. Aceste mirosuri „de țară”, care apar izolat, local, deși neplăcute, sunt un compromis mic în comparație cu beneficiile pe care le aduce utilizarea îngrășământului organic pentru sănătatea noastră și a mediului înconjurător”, adaugă dr. ing. Ioan Popa, Președinte și Fondator TRANSAVIA.
Folosim într-o manieră sustenabilă și ecologică îngrășământ natural organic provenit din amestec de dejecții de pui cu așternut uzat, conform studiului agrochimic al companiei și planurilor de fertilizare, în doza recomandată de normele de Bune Practici Agricole, în funcție de tipul de cultură. Amintim că gunoiul provenit de la păsări are umiditatea cea mai redusă din întreaga categorie (față de ovine, bovine etc.), diminuând astfel intensitatea mirosului. În plus, amestecul de dejecții cu așternut uzat stă la stabilizat, conform Codului de Bune Practici Agricole, 6 luni, timp în care procesele biologice care au loc în interiorul deponiei de dejecții distrug eventualii agenți patogeni, iar concentrațiile de amoniac și hidrogen sulfurat scad în limite care nu afectează sănătatea oamenilor.
Suntem angajați într-un proces continuu de îmbunătățire a practicilor noastre pentru a minimiza impactul asupra calității aerului și de aceea colaborăm cu laboratoare acreditate. Probele noastre pentru amoniac și hidrogen sulfurat, prelevate zilele acestea prin metode instrumentale sunt în lucru la laboratorul ALS Romania din Ploiești, acreditat RENAR, urmând ca rezultatele să ne parvină la începutul săptămânii viitoare. Aceste rezultate vor veni în completarea celor obținute de laboratorul mobil al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj în perioada 4-6 septembrie, din prelevarea de mostre de la ferma vegetală și la depozitul acesteia din satul Rediu, care au indicat faptul că nivelul hidrogenului sulfurat (H2S) a fost sub limita admisă, însă valorile măsurate pentru amoniac (NH3) au fost peste nivelul admis, respectiv 0,1421mg/m3 în cazul fermei și, respectiv de 0,1171mg/m3 la depozit (valoarea maximă admisă: 0,100mg/m3). Continuăm să monitorizăm cu atenție, vom aplica măsurile recomandate de autorități, fiind determinați să acționăm ferm pentru a îmbunătăți procedurile interne astfel încât să prevenim pe viitor astfel de situații. Totodată, așteptăm rezultatele analizelor efectuate pe probele de sol și de dejecții prelevate de OSPA împreună cu APIA și Direcția pentru Agricultură. Iar conform informațiilor publice, auto-laboratorul mobil de la APM Bacău va fi relocat în proximitatea fermei vegetale din satul Rediu, comuna Aiton. Menționăm că acest auto-laborator este dotat cu stație meteo și urmărește agenți poluanți rezultați din procese de ardere, instalații de ardere, care însă nu sunt specifici activității noastre”.
24 Comentarii
Mie mi se pare ca e miros de gunoi ars, de peturi arse, nicidecum de la bălegar de animale. Ceea ce se întâmplă e aici aproape, zona Apahida, Dezmir.
Ar trebui sa fie atent Transavia, si sa termine cu minciunile. Oamenii di Aiton si Rediu s-au saturat de mirosul " fertilizantului " lor ecologic utilizat de ceva vreme incoace. Si anul trecut a fost groaznic, si anul acesta continua tot in acelasi fel. Mai nou se " ocupa " numai nopatea de imprastiat ca sa nu fie prinsi in fapt. In carierul Gheorgheni… Citeste mai departe
pai de ce la Ploiesti? ai pile acolo. clar
du te ba in corhaz cu ferma ta de pui injectati cu hormoni de crestere. deaia pute. daca le dadeai seminte de porumb si faina nu mai puțea
@omg:asa scrie el pe punga cu cereale.
Unde s inspectorii dsvsa ?
Este un val de putoare venit din Africa, mai exact din zona Sudanului.
Mirosul vine de fapt de la Prefectura și Primărie! Alo DNA, curatati bine pe acolo!
@Aurel:
Ai dreptate Aurele!..chiar și de la Consiliul Județean pute de-atâtea furăciuni de bani publici!
@jenu: Despre ce furaciuni vorbești domnule? Aici sunt doar funcționari cinstiți!
Din nou ai mințit Alina...? Nu ți-e frică de Iehova...Acum trebuie sa cotizezi mai mult, ei ei!
Pentru a atinge „Obiectivul", orașele C40 s-au angajat ca rezidenții lor să respecte următoarea listă de reguli obligatorii:
„0 kg consum de carne";
„0 kg produse lactate";
„3 articole vestimentare noi de persoană pe an";
„0 vehicule private" deținute;
„1 zbor pe distanță scurtă (mai puțin de 1.500 km) la fiecare 3 ani/persoană".… Citeste mai departe
@...: de unde ai scos toate astea? pe pagina c40.org nu e vorba de asta. apar doar 96 de orase din europa, din romania niciunul.
@-: Cluj-Napoca si Alba Iulia sunt inscrise pe lista ;) si mai sunt orase din Romania inscrise
@...: cateva chestii sunt chiar bune, fara carne traiesti mai mult teoretic ca nu mai faci cancer de colon ca mna omul nu e chiar carnivor , iar fara lapte sincer laptele e otrava alba, e cel mai mare alergen, si soia e alergen dar laptele e mai puternic asa scrie pe net... uite soia e vegan si e alergen, practic ai probleme de la soia in cantitati… Citeste mai departe
DECI CARE ESTE ADEVARUL CA ASTIA NE ABURESC CA PE PROSTI??????????? Nuca este Rușine sa mințiți analfabeți functionali...plătiți din banii nostrii..????????DEMISIA TUTUROR CELOR IMPLICATI..SI ANCHETAREA LOR PENTRU INSELACIUNE SI INCOMPETENTA!!
@A primit si Alexa,gravida din Bistrita,bani de la Supercom,sa zica de Aiton.: Ingramaditule mental si mintal, cu asta te ocupi? Ia-ti o macsa daca-ti pute, dihore.
@Alexu :
@A primit si Alexa,gravida din Bistrita,bani de la Supercom,sa zica de Aiton.: fituica asta nu e a lui
Sursa mirosului din Cluj ,
nu stiu de unde provine dar in Aiton de la ora 22 si pana la ora 8 dimineata nu poti sa stai in curte si nici sa deschizi geamurile din cauza mirosului insuportabil.
Karoly.
Transavia lucrează agro-zootehnic și științific, comparativ cu băsistul Tișe, care, ca de obicei bate câmpii și nu s-a ocupat cum trebuie de gunoaiele de la Pata Rât.