Duminica 17 Noiembrie

Doi medici de la UPU si Ambulanta Cluj au plecat in Franta si Anglia, iar alti 7 au hartiile completate si vor parasi tara

 

Medicii din sistemul de urgenta clujean parasesc "barca" satui sa mai fie umiliti. Doua cadre medicale de la Unitatea de Primire a Urgentelor si Ambulanta Cluj au plecat in Anglia si Franta pe salarii de 2.500 - 3.000 de euro. Alti 7 vor face la fel.

 

"Unul a plecat si alti 2 au depus preavizul si vor pleca. Deocamdata activitatea nu este afectata, dar daca vor aparea si alte cazuri vom avea probleme", a declarat Cristiana Ciortea. director medical in cadrul Spitalului Clinic Judetean Cluj.

 

Medicii care au optat sa plece in Marea Britanie vor castiga intre 2.500 - 3.000 de lire sterline, iar dupa ce vor obtine titlul de medic primar vor ajunge sa castige 5.000 de lire. "Salariul ajunge in Anglia pentru un medic primar la 60.000 - 100.000 de lire pe an si munca este mult mai organizata. Se face numai o garda si este nevoie de oameni cu specializare", a declarat pentru Stiri de Cluj, unul dintre medicii de la UPU Cluj, care se gandeste si el sa plece din tara.

Medicii care merg in Franta primesc de la inceput salarii ce ajung pana la 3.000 de euro si dupa o vreme ajung la 4.000 - 4.500 de euro.

La Unitatea de Primire a Urgentelor Cluj situatia este critica. In acest moment lucreaza 20 de medici care asigura 6 linii de garda, 4 pe urgenta si 2 pe SMURD. Pe langa cei trei medici care au plecat sau vor pleca in urmatoarele zile, alti 5 sunt cu documentele intocmite si urmeaza sa paraseasca tara, pentru a munci in spitalele din Marea Britanie.

In final, la UPU ar putea ajunge sa lucreze 12 medici, care trebuie sa ii suplineasca si pe colegii lor plecati, pentru ca posturile se blocheaza.

Salariile reduse cu 25% i-au determinat pe medici sa plece din tara. "Ajung cu salariul la 3.000 de lei dupa garzi, spor de vechime si alte beneficii. Pierd 25% adica 700 de lei. Cum sa nu ma gandesc sa plec din tara si din acest sistem care nu ne apreciaza. A zis si Basescu ca nu trebuie medici si profesori. Asa ca plecam unde altii ne vor", a mai spus medicul de la UPU Cluj.

O situatie similara este intalnita si la Serviciul de Ambulanta Cluj. Un medic a plecat deja in Anglia si alti 3 asistenti si-au depus cereri de plecare. "Un medic a plecat in Anglia, dar si-a luat o luna de concediu pentru a vedea cum este acolo si daca nu ii place sa poata veni inapoi. Trei asistente au anuntat ca vor pleca si astept sa isi depuna preavizul", a declarat pentru Stiri de Cluj medicul Horia Simu, directorul Serviciului de Ambulanta Cluj.

Medicul care a plecat lucra la statia de Ambulanta din Huedin. "Erau 2 medici si dupa plecarea lui a ramas unul singur, iar postul este blocat si nu putem sa facem nimic", a mai spus Simu.

Directorul Serviciului de Ambulanta Cluj a marturisit ca si el a primit o oferta de a pleca in Marea Britanie, dar inca nu a luat nicio decizie.

Medicii de aici castigau lunar intre 2.800 - 3.000 de lei, dar dupa reducerea de 25% a veniturilor au pierdut intre 700 - 800 der lei.

 

Liderul sidnicatului Sanitas Cluj, Stefan Roman, a declarat si el ca "in conditiile in care salariile au fost taiate, acest fenomen de migratie va fi tot mai frecvent. Acum, in spitalele clujene sunt cu 2.000 de angajati in minus, iar daca vor pleca mai multi criza se va adanci". 

Comentarii Facebook