Vineri 22 Noiembrie

Pătura de SMOG ce învăluia Cluj-Napoca, înlăturată de schimbarea bruscă a vremii. Ce calitate a aerului au arătat senzorii din municipiu astăzi


Odată cu ceața și calitatea aerului are de suferit. Zilele trecute, municipiul Cluj-Napoca fusese acoperit de o plapumă de smog. Majoritatea senzorilor din oraș arătau depășiri de 200-300% peste pragul limită pentru pulberea ultrafină PM2.5 și PM10, la fel ca și stațiile naționale de monitorizare.

Nu este de mirare că, în aceste condiții, unii clujeni au reclamat că au simțit cum se sufocă. Multe persoane care sunt sensibile au simțit acest fenomen, acum două zile, pentru unei organizații pentru protecţia mediului înconjurător. 

Sâmbătă dimineața lucrurile au revenit la normal, așadar clujenii pot să se bucure din nou de plimbările în aer liber.

Pătura de SMOG ce învăluia orașul Cluj-Napoca de câteva zile, a fost înlăturată de o schimbare a vremii ce a venit cu vânt și temperatură crescută. Se poate observa pe măsurătorile de la toți senzorii, în jur de ora 9 dimineața cum concentrația de particule în suspensie a scăzut.”, transmite „Strop De Aer”, organizaţie pentru protecţia mediului înconjurător. 

Ce sunt particulele în suspensie și ce efecte au ele asupra sănătății umane?

Particulele în suspensie sunt compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid. Unele particule în suspensie sunt emise direct, altele se formează atunci când poluanții emiși de diferite surse reacționează în atmosferă. Particulele în suspensie au mărimi diferite, iar cele mai mici de 10 micrometri pot să pătrundă în plămâni și să provoace probleme grave de sănătate. 

  • PM10 sunt particule în suspensie cu diametrul mai mic de 10 micrometri. 
  • PM2,5 (sau particulele fine) sunt particule în suspensie, cu diametrul mai mic de 2,5 micrometri. 

Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace sau pulmonare. Organizația Mondială a Sănătății a cules suficiente dovezi științifice pentru a afirma că cea mai nocivă expunere la particule în suspensie este expunerea pe termen lung la particule fine (PM2,5). 

plimbări.jpeg

Comentarii Facebook