Vineri 22 Noiembrie

Pe Someșul Cald a apărut o microhidrocentrală despre care autoritățile spun că NU EXISTĂ! / UPDATE: Amendă 10.000 de lei


UPDATE

Amendă de 10.000 de lei pentru lucrările executate în albia Someșului Cald

Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa) aduce precizări în legătură cu situația semnalată în spațiul public astăzi, 18 aprilie 2019, de către domnul senator Mihai Goțiu.

ABA Someș-Tisa a luat act de interpelarea domnului senator Mihai Goțiu și de situația prezentată în aceasta, prin Administrația Națională „Apele Române”, în data de 11 aprilie 2019.

În aceeași zi, reprezentantul Sistemului de Gospodărire a Apelor Cluj s-a deplasat la fața locului, constatând prezenţa unei construcţii din beton, amplasată pe malul stâng al râului Someșul Cald, pe raza localității Râșca. În urma deplasării în teren, am procedat imediat la identificarea și contactarea beneficiarului și executantului lucrării. Acesta a fost convocat la sediul ABA Someș-Tisa, pentru a prezenta  actele deţinute, care au stat la baza realizării construcţiei.  În momentul respectiv, persoana nu se afla în țară.

În data de 15 aprilie 2019, beneficiarul s-a prezentat la sediul ABA Someș-Tisa și a declarat că intenționa construirea unui spațiu pentru petrecerea timpului liber, care să includă și o moară artizanală, lucrare care a fost începută în urmă cu câteva luni.

Din documentele puse la dispoziţie s-a constatat faptul că lucrarea a fost executată fără a deţine acte de reglementare din punctul de vedere al gospodăririi apelor. Această faptă constituie contravenție, în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr.107/1996 cu modificările și completările ulterioare. În consecință, executantul lucrării a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei.

Totodată, reprezentanții instituției noastre i-au solicitat sistarea lucrărilor, până la stabilirea modului de soluționare a situației de către toate instituțiile implicate.

ABA Someș-Tisa rămâne în continuare atentă la sesizările privind existența unor potențiale încălcări ale legii în ceea ce privește apele”, precizează compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa.

------------------------------------

O microhidrocentrală a apărut pe albia râului Someșul Cald, județul Cluj, iar autoritățile spun că nu știu să existe, dezvăluie senatorul USR, Mihai Goțiu.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice arată că, în urma controlului efectuat de Inspectoratul Județean în Construcții Cluj și a răspunsului primit de la Consiliul Județean Cluj nu s-au aflat date despre construcție și că nu s-a emis Autorizație de construire.

Consiliul Județean Cluj a comunicat că nu a emis o Autorizație de construire pe amplasamentul respectiv și că nu cunoaște funcțiunea clădirii. (…) În urma verificărilor efectuate de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj în cartea funciară menționată mai sus nu este înregistrată nicio construcție și nu există cereri pe flux în vederea actualizării informațiilor tehnice”. Sunt fragmente dintr-un răspuns oficial al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), ajuns la mine în această săptămână. Interpelarea, depusă la începutul lunii aprilie, se referea la imagini pe care le-am primit de la un cetățean, cu o construcție ridicată în albia râului Someșul Cald, în zona localității Mărișel (jud. Cluj)”, se arată în răspunsul primit de Mihai Goțiu.

57368796_2241674562546017_6274272093546741760_n.jpg

Da, situația pare ireală în România anului 2019 – o construcție ridicată în albia unui râu, despre care autoritățile să nu știe ceva! Sperasem să fi trecut peste faza de ”Vestul Sălbatic”. În urma răspunsului primit, i-am rugat pe colegii de la Cabinetul parlamentar să meargă în zonă și să obțină mai multe informații.

Prima dintre ele: conform unor localnici, construcția ar fi început prin toamnă! Adică de mai multe luni.

A doua: șantierul construcției este conectat la rețeaua electrică, de către Electrica (conform fotografiilor). În baza căror acte și autorizații a fost conectat șantierul dacă nu există Autorizație de construire? 

A treia informație: după cum se poate vedea, construcția este în albia Someșului Cald.

A patra informație: contactat telefonic, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa, Andrei Cherecheș, a afirmat, marți după-amiaza, că nu știe să se fi emis vreun aviz de gospodărire a apelor pentru construcție, dar că verifică și răspunde miercuri dimineața. Miercuri dimineața, mi-a transmis că voi primi răspunsul, oficial, prin intermediul Ministerului Apelor și Pădurilor. Încă nu l-am primit. 

A cincea informație: după ce am consultat câțiva specialiști, cărora le-am arătat imaginile, ceea ce se construiește este o microhidrocentrală cu deviere de curs. 

A șasea informație: în zona construcției și în perimetrul acesteia nu a fost de găsit vreun panou cu informații despre șantier și construcție, așa cum se arată și în răspunsul MDRAP.

Mi-aș fi dorit să am informații și de la Primărie (de la cea a comunei Râșca, că pe partea lor e construcția), dar d-l primar n-a fost de găsit la Primărie, nici n-a răspuns la telefon”, a mai afirmat Goțiu.

Lucrurile sunt cât se poate de grave, pentru că a fost deviat cursul râului pentru această construcție ilegală. Senatorul va face și o plîngere penală.

D-le Alin Tișe, aveți habar despre ce se întâmplă în județul pe care îl conduceți? Sau nu mai sunteți președintele CJ Cluj și n-am aflat eu, încă?”, a mai scris, pe Facebook, senatorul USR Mihai Goțiu, membru în Comisia pentru Ape și Păduri a Senatului, care a publicat pe pagina lui fotografii cu construcția și răspunsul MDRAP”, acuză Mihai Goțiu.

57429720_2241674585879348_3243553739956551680_n.jpg

57094481_2241674629212677_8149430088853618688_n.jpg

Foto: Construcția este racordată la rețeaua de energie electrică. Pe baza cărei autorizații?

----------------------

UPDATE

Subprefectul Clujului, Alin Danci, a realizat o investigație a acestui caz și a semnalat toate autoritățile competente. Se pare că albia râului nu a fost deviată. Cel care a construit ilegal a început cu o construcție și apoi a realizat instalația de generare de energie electrică, care nu ar fi fost pusă în funcțiune.

Autoritățile vor merge în zonă pentru a discuta cu proprietarul și pentru a demola construcția.

Nu se știe cum a putut fi racordată la rețeaua de electricitate această construcție ridicată fără acte. Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania anunță că nu există niciun branșament pentru microhidrocentrală în zona satului Lăpuștești, comuna Râșca.

Comentarii Facebook