Pe strada Republicii va fi construită ”Căsuța Părinților”, unde vor fi cazați gratuit părinții copilașilor internați la Institutul Oncologic
Pe strada Republicii, nr 43, va fi construită ”Căsuța Părinților”, unde se vor putea caza părinții veniți cu copilașii la Institutul Oncologic. Clădirea va avea 10 camere de cazare cu băi proprii, spațiu de gătit și de luat masa cu toate dotările necesare, loc de joacă pentru copii, bibliotecă, loc de recreere pentru părinți, spațiu comun de socializare, terasă, spații tehnice etc. Terenul de 1000 de mp este oferit de Primăria Cluj-Napoca și se află pe strada Republicii nr. 43, foarte aproape de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.
Cum a început povestea “Casa Părinților”?
Unele povesti se nasc din realitate, din “examenele” pe care viata ti-l da, din nevoi, din lipsuri și, mai mult decat atat, din dorinta aprinsa de a face si de a schimba lucruri, după ce ai trecut cu bine printr-un drum atat de anevoios prin viața. Așa a început și povestea “Casuta Părinților”!
În mai 2009, Alexandru Brisc la vremea aceea în varsta de doar 3 ani a fost diagnosticat cu nefroblastom – o forma de cancer a rinichilor, care apare de obicei la copii și foarte rar la adulți.
După aflarea diagnosticului, Alexandru a fost internat de urgență la Clinica de Pediatrie 2 din Cluj-Napoca. După o serie de investigații, i s-a comunicat familiei ca Alex o sa urmeze o schema de tratament cu citostatice timp de 1 luna, pentru ca tumoarea sa poată progresa, și astfel să poată fi operabila, urmand ca ulterior sa mai treacă de o sesiune de 2-3 luni de tratament specific post-operator.
După o luna de tratament, în luna iunie, Alex a fost programat la operație. După operația din România, se fac alte investigatii și familia lui Alex primește o alta veste socanta. Diagnosticul a fost pus greșit! Chirurgul explica familiei ca ecografiile inițiale au fost greșite, iar în timpul intervenției de recoltare a biopsiei s-a constatat ca tumoarea este atat de mare incat cuprinde întreg abdomenul. În urma analizelor, diagnosticul inițial se schimba în neuroblastom – o forma mult mai agresiva de cancer. După aflarea noului diagnostic, familia încearca sa caute solutii și afla cu stupoare ca în țara Alex nu poate să aibă parte de un tratament complet și complex, drept urmare, ia decizia de a căuta soluții în afara țării. Rezultatul nu a intarziat sa vina – o clinică din Franța, mai exact din Paris, îl primește pe Alex cu condiția sa plateasca în contul spitalului suma de 110.000 Euro. Cu ajutorul familiei și al prietenilor s-a plătit suma, iar în luna august Alex a ajuns în Franța la clinica pentru tratament. La finele lunii februarie 2010 se întoarce cu bine acasă!
După aceasta experienta, întoarcerea acasă a însemnat o noua viata, o nouă viziune legată de sistemul medical românesc, dar mai ales s-a născut dorința de a oferi suport copiilor bolnavi de cancer și familiilor lor. Astfel a luat naștere Asociația Umanitara “Alexandru Damian”, care are drept scop îmbunătățirea vieții copiilor bolnavi de cancer din România prin activarea tuturor pârghiilor necesare. De-a lungul timpului asociația a derulat mai multe proiecte în acest sens. Primul demers a fost cel de amenajare a terasei de pe acoperișul Clinicii de Pediatrie 2 din Cluj-Napoca – acesta fiind și singurul refugiu pentru părinții și copiii internați acolo. După acesta, a urmat un proiect extrem de important la nivel national – introducerea in premiera, in Romania, in spitalele de profil a camerelor implantabile pentru copiii care urmează proceduri de chimioterapie, proiect care se află în desfășurare și în prezent.
Camerele implantabile, după cum le spune și denumirea, sunt niște dispozitive medicale care se implanteaza sub piele și se conecteaza la o artera principala, facilitand administrarea chimioterapiei. Avantajul acestor dispozitive este acela de a înlocui traditionalele branule care se introduc în vena pentru administrarea tratamentului. În primul rand, anulează riscul de a se infunda și de a provoca arsuri copiilor prin refularea substanței injectate, și, în al doilea rand, protejează vasele copiilor bolnavi de intepaturi succesive, si-asa extrem de sensibile.
De asemenea, asociația a donat către spitale instrumentar și tehnica pentru eficientizarea tratamentelor, dar cel mai mare și mai îndrăzneț proiect de pană acum este CASA PĂRINȚILOR.
De ce o casa pentru părinții copiilor bolnavi de cancer?
De cand s-a intors in tara, familia lui Alex a visat și a căutat soluții pentru a putea demara acest proiect. Aceasta “casa” nu este ceva nou, este un spațiu locativ, destinat prietenilor/familiilor ai căror copii urmează un tratament oncologic și nu au unde sa locuiasca, nu-si permit sa plătească chirii sau hoteluri, este un spațiu care există în toate țările civilizate, și de curand și în Bucuresti, dar din păcate, nu și la Cluj-Napoca. De aceea, dorinta noastra cea mai mare, visul nostru comun ca echipa, este acela de a putea dărui Clujului un asemenea loc, de a putea sa ajutam familiile în suferința care vin din afara localitatii cu pruncii lor la tratament să aibă parte de aceleași condițiile pe care și Alex împreuna cu familia lui le-au avut în străinătate.
“Timp de 6 luni, cat am stat în Franța cu Alex, am locuit într-o astfel de casa, chiar în prima casa construită în Franța de acest tip în anul 1991. Avea 21 de camere independente, plus spații comune de locuit. Familia Casa Părinților a devenit timp de 6 luni familia noastra. Am fost adoptați, ajutați sa sprijiniti în toate. Am gătit împreună, am scapat si am călcat haine împreuna cu familia casei și celelalte familii care erau găzduite acolo. Din cele 6 luni, Alex a petrecut cu noi aproximativ 3 luni jumatate acolo în Casa Părinților, adică acasă departe de casa. Am sarbatorit Craciunul si Revelionul împreună ca o mare familie. Am pregatit decoratiunile pentru bradul de Crăciun, la atelierele de creație la care participam seara, după cină și în weekend-uri. Am împodobit cu toții bradul de Crăciun, iar cina de Crăciun am pregatit-o impreuna. De Revelion am avut parte de un spectacol de muzică și dans organizat de gazda pentru noi. Saptamanal, se organizau activități pentru noi și copii. Noi părinții aveam o lista de activități la care ne putem înscrie: sport, coafură, machiaj, masaj, etc. Nu am avut curaj sa ma trec niciodată pe lista. Cum puteam sa imi ofer un rasfat, cand copilul meu avea cancer? Acesta era normalul la ei și tare mult as vrea sa se ajungă la un astfel de normal și la noi. În casa atmosfera era caldă, personalul amabil și prietenos, cu multă înțelegere și susținere. Era locul unde ne incarcam cu energie buna și noi și Alex.
Cam așa vad și Casa Părinților de la Cluj-Napoca – un loc familial unde personalul și părinții devin o mare familie care lupta împreună pentru binele copilului bolnav.”
Cum va fi structurată "Casa Părinților"?
Casa părinților - va fi un spațiu locativ de aproximativ 1000 mp aflat în vecinătatea clinicii de oncologie Cluj, destinat părinților / familiilor venite din afara localitatii, ai căror copii se afla sub tratament oncologic la Clinica „Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.
Locația va fi structurată astfel: 10 camere de cazare cu bai proprii, spațiu de gătit și de luat masa cu toate dotările necesare, loc de joacă pentru copii, biblioteca, loc de recreere pentru părinți, spațiu comun de socializare, tarasa, spații tehnice și sală de spălare dotată cu masini de spalat, uscatoare si masini de călcat, etc.
Accesul la cazare este GRATUIT și se va face pe baza de programare în cadrul clinicii, de către medicul curant, în limita locurilor disponibile.
Acest proiect este realizat de către Asociația Umanitara “Alexandru Damian” în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și sustinut de parteneri privați (companii) și comunitatea locală.
19 Comentarii
Am impresia ca vreți sa deviati de la problemele actuale legate de clinicile de îndobitociți și intoxicare cu droguri de mare risc interzise in multe tari și consumate aici sub protecția serviciilor. Voi căutați amărâții la UNTOLD și Electric Castle și cei tari se fac pe voi .
@Untoldeanu: Amaratii de la Untold, bha drogy, stai sa vezi ce fain va fi Untoldul la Pata Rat, acolo meritati sa stati, in miasme si mizerie, derbedei si nemernici!
@Anti drogati: și pe tine ne facem !
asta va fi o casa de toleranta si va fi si abuzata pe deasupra, o sa vedeti ce vor lasa in urma lor parintii
foarte frumoasa initiativa, speram sa reprezinte macar putina alinare pentru familiile suferinde.
Of ,,, ce comentari,,, sper sa nu aveti pe nimeni la onco ,,,,
”Căsuța Părinților” asta suna a nume de BORDEL
Sigur aici se va deschide încă o clinica ca cea din Jud Dâmbovița ca-i păcat sa se piardă vremea cu drumul pana acolo. Și noi aici avem mulți fraieri cu bani și mai ales divorțați și divorțate sau in curs de divorț, umflați, bubosi și cheli ce vor cu orice preț sa slăbească și sa și-o tragă-n grup organizat, la comanda, cu creierile spălate și mațele… Citeste mai departe
@Diurpaneus: Esti schizoid de=a binelea, consulta un psihiatru pana ce nu-ti faci sepuku sau ranesti pe cineva, vocile nu te lasa!
@dr. Borsa: noi ne-am cunoscut cândva?
@Ma-ta: Cine-ti facea injectiile in creier, uitucule? Pe atunci imi spuneai Tata, acum esti mama, maine vei fi capra...
CASUTA DE FOOTAY
Ioiii, iuii, casa de rendez-vous, cee bunn iii Boooccc, cee faaiiinn n laa Clluujjjjjjjjjj!
@Moc ana: Ce vrei Mocano? te simiti ciudat la oras? ai fumat ciuperci de lungesti cuvintele?
@Moc ana: In cazul tau Solutia este simpla: nu iti place primarul, nu iti place orasul?---VALEA !!!
@Radu: da’ cine dracu-l mai accepta acum când și ungurii s-au emancipat?
Vedeti ca Boc e OM?! Cate dovezi mai vreti? In loc sa vanda terenul unor rechini imobiliari care sa faca pensiune cu 200 lei camera pe noapte, cum inchiriaza toti hapsanii cu pensiuni din zona, EL a cedat gratuit terenul fundatiei, sa faca o casa cu 10 camere deatinata parintilor cu copii bolnavi de cancer care vor locuii GRATIS spre disperarea leprelor… Citeste mai departe
felicitari, frumos gest