Sambata 2 Noiembrie

Moaștele Fericitului Vladimir Ghika vor fi aduse la Cluj



Relicva Fericitului Vladimir Ghika, (un fragment din centura pelviană), a fost adusă în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, de la Vicariatul greco-catolic din Bucureşti, de către pr. Dan, superiorul Comunităţii călugărilor Congregaţiei "Sf. Ioan Evanghelistul", pentru a fi prezentată clujenilor. Aceasta va fi expusă în mai multe biserici din localitățile clujene, unde credincioșii vor putea merge pentru a vedea moaștele.

După un scurt popas la Catedrala episcopală din Cluj-Napoca (în 13 martie), urmat de pelerinajul la Sângeorz-Băi, Maieru şi Bistriţa (în 17 martie), moaştele Fericitului Vladimir Ghika vor fi venerate la Cluj-Napoca, în capela „Sf. Iosif” din Catedrala în construcţie a „Martirilor şi Mărturisitorilor sec. XX”, Piaţa Cipariu, marţi 18 martie 2014 (sosirea fiind prevăzută în jurul orei 17.00).

Programul în capelă va începe la 17.30, prin rugăciunea „Calea Crucii” şi va continua cu alte oficii, până miercuri, 19 martie – zi ce coincide şi cu hramul capelei „Sf. Iosif”. Momentul central al programului Sărbătorii „Sf. Iosif”, va fi Sfânta Liturghie Arhierească celebrată, de la ora 9.00, de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi preoţii Parohiei „Andrei Mureşanu” afiliată capelei, pr. Mircea Marţian, pr. Titus Sas şi pr. Florin Isac.

În după-masa zilei de 19 martie, racla va pleca spre Beclean, de unde va ajunge la Dej (în 20 martie) şi la Gherla (în 21 martie), revenind la Cluj sâmbătă, 22 martie, de data aceasta în Catedrala „Schimbarea la Faţă” (B-dul Eroilor nr. 10). Pelerinajul cu moaştele Fericitului Vladimir se va încheia luni, 24 martie 2014, ora 11.00, când pr. Dan împreună cu racla purtând moaştele Fericitului Vladimir Ghika, vor porni spre Bucureşti.

Este un mare har pentru credincioşii greco-catolici prezenţa spirituală, în parohiile de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, a Fericitului Vladimir Ghika”, aspus PS Florin, caracterizându-l ca "un om cu o intuiţie şi o înţelepciune deosebită, cu o memorie extraordinară, care era capabil să-şi amintească dispunerea textelor pe paginile cărţilor, cunoştea cca. 20 de limbi şi avea 6 doctorate. Era, de asemenea, capabil ca, mergând pe stradă, să-şi schimbe brusc direcţia, pentru a se îndrepta spre persoana care avea nevoie de el”.

Vladimir Ghika, preot romano-catolic și principe român, născut la Istambul (Turcia) la 25 decembrie 1873, a fost ucis din ură față de credință la București, la 16 mai 1954. La 18 noiembrie 1952, în plină prigoană a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o stradă din București în timp ce ieșea din casa unui bolnav căruia îi administrase Sfintele Taine. După un an de anchete și torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slăbit, a încetat din viață în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.

Comentarii Facebook