Miercuri 18 Decembrie

Pensie de 28.000 de lei la Cluj. Cine o încasează

 

200 de persoane primesc pensii speciale în județul Cluj, cea mai mare fiind de peste 28.000 de lei pe lună.

 

La sfârşitul anului trecut figurau în plată 223 de persoane, beneficiare de pensie de serviciu (pensie specială – n.r.) - magistraţi, personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrii corpului diplomatic şi consular al României, parlamentari, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, consilieri şi auditori ai Curţii de Conturi, ca titulari sau urmaşi ai acestora. Cuantumul total al acestor pensii de serviciu plătite în luna decembrie 2017 a fost de peste 2,1 milioane de lei, din care 414.352 de lei achitate din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar restul de 1.714.397 de lei din Bugetul de Stat. Cea mai mare pensie de serviciu este de 28.004 lei pe lună, stabilită în temeiul Legii nr. 303/ 2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor”, au precizat reprezentanții Casei Judeţene de Pensii (CJP) Cluj, conform Mediafax.

 

Potrivit reprezentanţilor CJP Cluj, plata pensiilor de serviciu se realizează atât din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, cât şi din Bugetul de Stat.

 

Pensia de 28 de mii de lei este încasată de un fost magistrat. 

----------------------

UPDATE

 

Cum s-a ajuns la aceste pensii nesimțite:

 

Mecanismul prin care magistratii au ajuns la pensii uriase este destul de simplu. Magistratii s-au pensionat in luna in care au incasat o serie de sporuri castigate prin hotarari judecatoresti. In aceasta situatie, legea speciala prin care se pensioneaza magistratii prevede ca pensia reprezinta 80% din indemnizatia de incadrare si sporurile avute in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

 

Numerosi magistrati au inceput diverse actiuni inca de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA si DIICOT, sportul de confidentialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justitiei au explicat ca aceste pensii au fost posibile "printr-o lacuna a legii" care intre timp a fost remediata. 

 

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a cateva zeci de mii de euro. In momentul in care magistratii castigau procesul si aceste sume le intrau in cont, tot atunci aveau grija sa se si pensioneze pentru a li se aplica articolul 82 din legea 303 care prevede urmatoarele 

Art. 82: (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Comentarii Facebook