Pentru că în România nu sunt probleme, cercetătorii USAMV studiază 3 luni leii de mare din Arhipeleagul Galapagos
Doi cercetători și patru studenți de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca se duc în Galapagos pentru a studia leii de mare, într-un proiect demarat, în premieră, cu cercetători din cadrul Universității San Francisco din Quito, Ecuador, în Arhipeleagul Galapagos.
Proiectul de cercetare începe în 1 iulie 2021 și vizează studii aprofundate asupra unei specii endemice și catalogată ca periclitată de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN): leul de mare de Galapagos, Zalophus wollebaeki.
Datorită existenței contactului cu câinii domestici din zonă și mai ales cu bolile infecțioase și parazitare ale acestora, există riscul ca agenții patogeni să se transmită leilor de mare, cu apariția de mortalități semnificative la aceștia din urmă. Astfel, obiectivul major al noului proiect de cercetare va fi înțelegerea riscului reprezentat de Dirofilaria immitis, agentul dirofilariozei cardiace a câinilor, asupra leilor de mare de Galapagos, fiind primul studiu de acest fel din arhipelag.
Coordonatorul acestui proiect este Prof. dr. Andrei Daniel Mihalca (USAMV Cluj-Napoca).
“Dirofilarioza cardiacă a fost, cel mai probabil, introdusă în Galapagos odată cu câinii aduși aici de primii coloniști. Parazitul se transmite între câini prin intermediul țânțarilor, cele trei specii de țânțari din Galapagos fiind și ele introduse aici, accidental, de către om. Totuși, în ciuda dovezilor existente despre desfășurarea unui ciclul biologic activ la câini, nu există la ora actuală nici un studiu care să evalueze riscul de transmitere către leii de mare. Din păcate, aceste aspecte nu au fost investigate până în prezent de nicio echipă de cercetare, iar ideea acestei colaborări cu colegii din Ecuador a venit după ce aceștia au descoperit în urmă cu câteva luni, paraziți în cordul unui leu de mare găsit mort pe Insula San Cristobal”.
Astfel, în mod specific, specialiștii USAMV Cluj-Napoca vor evalua frecvența infecțiilor cu acest parazit la câini și pisici, prezența paraziților în țânțari, precum și comportamentul și spectrul de gazde al țânțarilor.
Echipa de la USAMV Cluj-Napoca care se va deplasa în Galapagos este formată din Prof. dr. Andrei Mihalca, drd. Carla Culda, a cărei temă principală a tezei de doctorat este chiar aceste proiect, și încă patru studenți ai Facultății de Medicină Veterinară.
Faza pilot a acestui proiect se va desfășura pe Insula San Cristobal și va avea o durată de trei luni. “Programul de lucru în teren va fi extrem de încărcat și va consta în amplasarea de capcane pentru țânțari în apropierea coloniilor de lei de mare, dar și lângă așezările umane, precum și recoltarea de probe de sânge de la câini. Apoi va urma multă muncă de laborator pentru analiza probelor, identificarea speciilor de țânțari și crearea bazelor de date”, a explicat și drd. Carla Culda.
În Galapagos, echipa de la USAMV Cluj-Napoca va fi sprijinită logistic și de cercetătorii Renato Leon (expert în Entomologie medicală) și Jaime Grijalva (medic veteirnar și expert în Ecologia populațiilor canine).
Nu s-a precizat cine plătește cercetarea și cât costă.
7 Comentarii
Vizionați Și Ascultați Cu Atenție Aceste Video-uri Despre Medicină, Până La De Final, Și Trimiteți Mai Departe Aceste Informații, Pentru A Ajunge La Cât Mai Multă Lume, Poate În Acest Fel Politicienii Vor Face Investiții În Modernizarea Și Construcția De Spitale Și Facultăți De Medicină În România, Tot Odată Șpaga Trebuie Să Dispară Definitiv Din România,… Citeste mai departe
SI CE PROBLEME AU PUTEA REZOLVA AIA DE LA USAMV IN CLOOJJ?
LA VINDECAREA POTAILOR NU SE STUDIAZA SI PROBLEME DE TRAFIC SI METROU.
”Tichie cu mărgăritare îi trebuie chelului!” ...medicul veterinar e un aventurier care toacă banii USAMV prin străinătăți...ba pe căpușe, ba pe șerpi și mai nou pe lei de mare, pozând și dându-și importanță!...ne mirăm de ce nu se ocupă de cocoșii de munte din România!
@rică: Ce usor e sa criticati sub umbrela anonimatului
Plateste un ONG iubitor de animale ?
Fondurile sunt europene ? , fac parte din PNRR ? .
Pentru că în România nu sunt probleme- ce titlu axat pe discuții contradictorii.
Cercetarea științifică nu se face când sunt doar probleme. Și dacă pleacă 2 in cercetare nu înseamnă ca nu mai rămân alții sa rezolve problemele .
Și USAMV sa cam autofinanțează destul de mult. N
Nu mai bine ar studia Australopitecul ce-i observat frecvent pe Calea Moților 3!!!!