Duminica 22 Decembrie

Pesta porcină lovește Clujul! Pe lângă pandemia COVID-19, clujenii sunt nevoiți să se confrunte acum și cu focare de pestă porcină africană


Un focar de pestă porcină africană a fost depistat în localitatea Sântioana din comuna Țaga, județul Cluj. Proprietarul celor 10 porci infectați nu își explică situația. 

În urma focarului depistat, autoritățile au luat măsuri urgente printre care și informarea cât mai rapidă a populației cu privire la situația dată.

Autoritățile au asigurat comunele cu focare cu dezinfectoare rutiere la toate intrările și ieșirile de pe proprietatea pe carea a fost identificat focarul, iar starea de sănătate a mistreților din zonă va fi supravegheată, pe o distanță cuprinsă între trei și 10 km în jurul focarului activ.

De asemenea, o zonă de protecție pe o rază de câțiva km a fost stabilită pentru siguranța cetățenilor. Au fost vizate următoarele localități: ahal, Lunca Bontului, Târgușor, Santejude Vale, Fizeșu Gherlii, Țaga, Diviciorii Mari, Bont, Sânmartin, Santejude, Sâmboieni, Sacalaia, Diviciorii Mici, Cutca, Puini, Gherla, Mințiu Gherlii, Nasal, Pădureni, Hasdate (județul Cluj) și Sânicoară (județul Bistrița-Năsăud).

Ce măsuri vor fi impuse în zonele învecinate

Dacă într-una dintre localitățile vizate se vor depista cazuri de pestă porcină africană, se vor pune în aplicare următoarele măsuri:

  1. - Toți porcii din exploatație vor fi uciși de îndată sub control oficial
  2. - Carcasele porcilor morți sau uciși vor face obiectul îngropării sub supraveghere oficială
  3. - Carnea porcilor sacrificați în în cursul perioadei situate între intoducerea probabilă a bolii în exploatație va fi confiscată
  4. - După eliminarea porcilor, adăpostul acestora precum și toate zonele vor fi dezinfectate
  5. - Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație și nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea autorizării competente

Capture.PNG

Primăria Țaga va asigura o echipă de manipulare a cadavrelor, utilaje pentru săpare și extracție cadavre, folii prrotectoare și substanțe dezinfectante pentru oprirea focarului deja depistat  din Sântioana. 

Focarele de pestă porcină din județul Cluj revin după mai bine de patru ani de când au fost depistate ultimele cazuri mari din județ. Fermierii sunt speriați pentru sănătatea animalelor lor și își amintesc cu stupoare perioada din 2018 când zeci de animale din județ au fost sacrificate după ce au fost depistate cu pestă porcină. Cercetătorii au declarat chiar la începutul anului 2022 că pe lângă scumpirea cărnii, va fi și o explozie a cazurilor de pestă porcină care va lovi puternic România în câteva luni. 

Citește și: În câteva luni, în magazine nu va mai fi carne de porc sau de pasăre din România, avertizează producătorii


Comentarii Facebook