Duminica 22 Decembrie

Peste 5% dintre adolescenții români se droghează. Vezi la ce vârste încep


Un studiu realizat de UNICEF și CURS, prezentat marți, arată cu un procent de 5,4% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani folosesc droguri.

"În rândul adolescenţilor consumatori de droguri, aproape toţi cei intervievaţi au declarat că au consumat alcool şi tutun cel puţin o dată în viaţă", a afirmat reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, cu ocazia lansării studiului, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Blanchet, adolescenții sunt inițiați în consumul de alcool și tutun, iar în cazul consumatorilor de droguri vârsta medie de iniţiere variază între 11 şi 15 ani.

"Adolescenţii sunt o resursă, nu o problemă, dar ei sunt pierduţi între politicile destinate copiilor şi tinerilor. Acest studiu este o premieră pentru România şi arată că adolescenţa este o vârstă cu nevoi încă necunoscute şi nesoluţionate în totalitate. Există categorii de adolescenţi cu un grad mai mare de probleme, şi mă refer la cei cu dizabilităţi proveniţi din comunitatea romă, cei instituţionalizaţi, dependenţii de droguri", a mai spus Blanchet.

Studiul mai arată că vârsta medie la care adolescenţii au avut prima relaţie sexuală este de 15 ani şi jumătate, iar în cazul romilor acest lucru s-a întâmplat la 14 ani. În ceea ce îi privește pe tinerii consumatori de droguri relaţia sexuală începe la o vârstă medie de 13 ani şi jumătate.

Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, prezent la prezentarea studiului, a dat câteva soluții de pentru diminuarea acestor probleme: mai multe ore de educaţie fizică la şcoală şi în particular, cât şi introducerea unor ore obligatorii de educaţie sanitară în şcoli şi licee.

"Susţin demersul şi implicarea UNICEF în ceea ce priveşte problemele pe care le au adolescenţii. (...) Acest studiu este o formă benefică pentru a consulta activitatea adolescenţilor şi suntem onoraţi şi bucuroşi că beneficiem de expertiza lor", a spus Bănicioiu.

Comentarii Facebook