Petiție: Fără concurs separat de admitere în colegii! Părinții vor concurs național, cu șanse egale pentru toți elevii. Daca sunteți de acord, semnați!

Părinții copiilor de clasa a VIII-a din România au lansat o petiție prin care cer interzicerea concursurilor de admitere, organizate separat față de Evaluarea Națională, de fiecare colegiu în parte. Aceștia consideră că prin astfel de metode de departajare, elevii nu vor avea șanse egale. Astfel, Ministerul dorește înlocuirea unui sistem echitabil, în care elevii din toata țara dau același examen, lucrările sunt corectate în alte județe, iar apoi copiii sunt distribuiți în ordinea mediilor, cu un sistem inechitabil, în care colegiile naționale vor face fiecare regulile lor. În acest mod se va putea ajunge la o mulțime de nereguli: subiecte făcute cu dedicație, subiecte care vor putea fi vândute, inechitate între elevii care au facut meditații cu profesorii care elaborează subiectele și cei care nu au făcut meditații cu acele cadre didactice etc. În plus, elevul va avea o singură șansă, cea a colegiului la care se înscrie și nu toată lista opțiuni, ca în prezent.  Nici rezultatele nu vor mai fi postate ca în prezent, pe o platforma națională, în care, deși nu sunt date numele elevilor, poti vedea mediile lor și dacă au avut media necesară pentru liceul la care au fost repartizați.

Joi, 14 iulie, Ministrul Educației a publicat un proiect de lege, în care se precizează faptul că toate colegiile naţionale vor avea dreptul să-şi organizeze propriile examene de admitere pentru 90% din locuri, înainte de Evaluarea Naţională

Problema părinților a apărut în momentul în care au realizat că există prea multe nereguli cu această nouă propunere a Ministerului, printre care, cea mai grava este că viitorii absolvenți nu vor avea parte de șanse egale de a intra la un colegiu de prestigiu.

Considerăm că în acest mod:

  • se încurajează meditațiile cu profesorii din colegii;
  • dispare corectitudinea cu privire la admitere, se pot face subiecte cu dedicație;
  • dispare transparența admiterii, corectarea se va face în colegiul respectiv, nu de către corectori din alte județe;
  • este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști unde să se înscrie la admitere;
  • nu se asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților, nu doar pentru un grup dedicat”, se arată în petiția înaintată de către părinți. 

Citește și: RUȘINOS: Directorul Colegiului Emil Racoviță vrea examen de admitere organizat de colegii, deși Racoviță primește cei mai buni elevi din Cluj

Pentru a semna petiția, intrați AICI


Comentarii Facebook