Duminica 22 Decembrie

Pictorul clujean Adrian Ghenie, este pe primul loc într-un top al celor mai tranzacţionaţi artişti din lume

 

Pictorul Adrian Ghenie este pe primul loc într-un top al celor mai tranzacţionaţi şi apreciaţi artişti din lume în 2014, realizat de site-ul artnet.com.

 

Adrian Ghenie a reuşit această performanţă prin punerea în vânzare de către colecţionari şi galerii a 10 lucrări ce poartă semnătura sa.

 

În luna iunie 2014, prin casa de licitaţii Sotheby's s-a vândut lucrarea ”The Fake Rotko” cu suma de 1,778 milioane de euro. În luna octombrie, Christie's şi Sotheby's au vândut şase lucrări, acoperind astfel toată perioada de creaţie a artistului român.

 

Cea mai mare sumă a fost obținut de ”Blue Rain”, la licitaţia de la Christie's - 650.000 de euro, iar la Sotheby's ”Duchamp's Funeral” care s-a vândut cu 1.285.300 de euro.

 

În ultimii ani, marile galerii internaţionale au un ochi aţintit asupra artiştilor români. Faptul că Mureşan, Savu şi Ghenie se află în top 10 al unor clasamente atât de importante nu este o întâmplare. MoMA - NY, MoCA - LA, Pompidou - Paris, Tate - Londra sunt doar câteva din muzeele ce îi expun de ani buni. Din Asia şi până în America, marii colecţionari deţin lucrări ale celor trei artişti şi nu numai. Alte nume aflate în colecţiile lor sunt: Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Răzvan Boar, Teodora Axente, Victor Man, Mircea Suciu etc. Succesul artiştilor români tranzacţionaţi internaţional va schimba dinamica pieţei interne a artei contemporane", a declarat Roxana Vâlcu, Owner Art Advisers, firmă de consultanţă în artă.

 

Cei trei artişti sunt reprezentaţi de Galeriile Plan B (Cluj şi Berlin) şi Nicodim Gallery (Los Angeles şi Bucureşti).

 

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 și a studiat la Universitatea de Arte şi Design din Cluj. L-a avut profesor pe Ioan Sbârciu, şi a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin, scrie Mediafax. Pictorul s-a mutat în 2013 în capitala Germaniei. 

 

Până acum, Adrian Ghenie a mai vândut tabloul ”Regele”, în iunie 2013, tot la Londra, cu 212.238 de euro, iar tabloul ”Dr. Mengele 2” a fost vândut pentru 140.747 de euro la Licitaţia de artă contemporană organizată în februarie, la Londra, de Sotheby's.

 

Între fanii artistului s-ar număra magnatul francez François Pinault, CEO-ul grupului de lux Kering, care are mai multe subsidiare, între care Alexander McQueen, Balenciaga şi Gucci.

Comentarii Facebook