Miercuri 18 Septembrie

Pictorul clujean Gheorghe I. Anghel s-a stins din viață. A avut expoziții de excepție în toată țara dar și în străinătate


Pictorul clujean Gheorghe I. Anghel a trecut la cele veșnice joi, la vârsta de 86 de ani.

Artistul era pictor, poet și scriitor, lucrările sale fiind expuse în cele mai importante spaţii expoziţionale din ţară, dar şi din Austria, Republica Moldova, Italia sau Finlanda.

Gheorghe I. Anghel s-a născut la 7 aprilie 1938, în  Cluj Napoca. A început să picteze  în 1951, sub îndrumarea pictoriței Lola Schmirer Roth. 

Ulterior a ajuns la București unde a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București între anii  1958-1964.

În anul 1967 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Din 1990 a fost profesor la Universitatea Națională de Arte București, iar în anul 2005 a obținut titlul de doctor.

A fost un artist complex, exprimându-și talentul prin numeroase medii: pictură şi desen, tehnici mixte, colaje, obiecte din metal și ceramică.

Pictorul a primit numeroase premii internaționale, inclusiv 1974 Premiul pentru secția românească a Festivalului de la Canes-sur-Mer în 1974, Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România în 1985, Marele Premiu al Saloanelor de Artă ale Republicii Moldova în 1994 dar și Premiul „Breauté” al Academiei Franceze în 2006

În anul 2003 a fost decorat cu Meritul Cultural în Grad de Ofițer. 


Comentarii Facebook