Piloții români și-au luat rămas bun de la anticele MiG-21! Avioanele de vânătoare de origine sovietică, în ultimul „dans” la Câmpia Turzii


Consiliul Suprem de Apărare a Țării a luat decizia de a retrage vechile avioane de vânătoare din dotare, în favoarea avioanelor F-16, de fabricație americană.

Astfel, luni, începând cu ora 11,00, se vor desfăşura simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii şi în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” Borcea, care se vor finaliza cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” Bacău, unde vor fi retrase din serviciu.

Aparatele de zbor, de origine sovietică, s-au aflat vreme de 61 de ani în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Din nefericire, ultimii 30 de ani de serviciu au fost marcați de multe tragedii: peste 20 de avioane tip MiG-21 s-au prăbușit, în principal din cauza unor probleme tehnice.

Piloții care le-au pilotat vreme de zeci de ani deasupra cerurilor românești nu pun accent, însă, pe probleme, ci pe experiențele plăcute și calitățile prin care se evidențiază vechiul model MiG-21.

„Expresia de sicriu zburător n-am folosit-o niciodată, pentru că MIG 21, avionul cu care mi-am început cariera de pilot de vânătoare, a fost, poate, cel mai bun prieten pentru mine, în condițiile în care am o experiență pe care nu cred că o mai are vreun aviator din Forțele Aeriene Române", a decarat pilotul Dan Buciuman.

De mâine, avioanele vor intra în conservare la Baza Aeriană 95 din Bacău, potrivit Antena 3.

Din anul 1962, de când au fost date în folosință, piloții români au acumulat peste 500.000 de ore de zbor cu avioanele de vânătoare MiG-21.

Ultimele avioane au fost livrate de către URSS în 1982.

26 de MiG-uri 21 s-au prăbușit, în ultimii 33 de ani

Din 1990 și până azi s-au prăbușit 26 de aeronave MiG-21, ultima tragedie având loc în martie 2022.

În schimbul MiG-urilor retrase, piloții români vor avea la dispoziție 17 aeronave F-16 Fighting Falcon.

Țara noastră mai așteaptă ca alte 32 de astfel de aeronave la mâna a doua să fie livrate de Norvegia.

Comentarii Facebook