Vineri 22 Noiembrie

Placuta de la Matei Corvin nu va fi data jos, chiar daca ministrul Culturii a cerut acest lucru, intrucat facea parte din proiectul de restaurare

Placuta amplasata ieri la Matei Corvin nu va fi data jos, desi ministrul Culturii Kelemen Hunor a cerut acest lucru Primariei Cluj-Napoca, intrucat face parte din proiectul de restaurare avizat de Ministerul Culturii, a declarat pentru Stiri de Cluj, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

 

Aceasta a mai afirmat ca in proiectul de restaurare pe care exista stampila si semnatura reprezentantilor ministerului Culturii, care de altfel este si beneciarul proiectului, exista prevazuta  "placa de bronz cu inscriptie informativa" 

 

"Monumentul este format din statuie si suport, pe suport era prevazuta in proiect montarea placutei si acolo a fost montata. Placa nu face parte din monument, ci din suport. Asa era prevazut in autorizatie «amplasarea unei placi de bronz cu inscriptie». S-au folosit aceleasi caractere si dimensiuni ca la inscrip?ia initiala. Placuta nu a fost pusa pe ascuns, ci constructorul a pus-o atunci cand a ajuns. A ajuns probabil mai tarziu"

 

In ceea ce priveste declaratia facuta de ministrul Culturii Kelemen Hunor de a da jos placuta, Oana Buzatu a declarat:

 

"Cred ca ministrul nu a fost informat complet si corect, pentru ca in proiect beneficiarul este Ministerul Culturii, si pe schita este clar prevazuta placuta de bronz,, iar proiectul este semnat si stampilat de beneficiar".

 

In 12.08. 2008, primaria Cluj-Napoca a emis autorizatia de construire 1237 pentru "executarea lucrarilor de construire pentru restaurare, reparatii si consolidare grup statuar Matei Corvin.

 

Pentru ridicare statuii s-a organizat in anul 1894 un concurs. Pe macheta realizata de J. Fadrusz, castigatorul concursului, figura inscriptia Mathias Rex. In anul 1902, cand a fost dezvelita statuia, inscriptia care aparea era Mathias Kiraly, insotita de stema Ungariei.

 

In anul 1919, inscriptia a fost schimbata in Matei Corvinul, iar stema Ungariei a fost inlaturata. Mai tarziu, in 1932, s-a montat placa cu citatul atribuit lui Nicolae Iorga. In 1940, inscriptia a fost demontata de administratia romaneasca in retragere si in acelasi an  apare noua inscriptie Mathias Kiraliunk, din nou insotita de stema Ungariei.  

 

 In anul 1945, administratia romaneasca schimba din nou inscriptia in Mathias Rex. In noiembrie, 1922, s-a incercat eliminarea cuvantului Rex, dar s-a renuntat. In schimb, a fost amplasata din nou placuta cu  citatul lui Iorga.

 

Acum s-a amplasata placuta de bronz prevazuta in autorizatia de construire 1237 din 12.08. 2008.

 

Pe placuta scrie

 

"Biruitor in razboaie, invins numai la Baia de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruit"

 

 

 

Citeste si

 

Ministrul Culturii Kelemen Hunor cere Primariei Cluj-Napoca sa indeparteze placuta cu citatul lui Nicolae Iorga de pe statuia lui Matei Corvin!

Comentarii Facebook