Duminica 22 Decembrie

Platforma industrială Carbochim va avea un centru de arte performative, o sală de spectacole și multe spații destinate familiilor - FOTO


Proiectul mall -ului de pe platforma industrială Carbochim va păstra două dintre clădirile fostei fabrici, care vor fi redate culturii, dar și activităților pentru tineri și familii. Totul vine la pachet cu o grădină de 5 hectare și cu amenajarea malurilor Someșului.

Acum platforma Carbochim este neutilizată, dar prin reconversie se va transforma într-un spațiu deschis spre comunitate, cu o notă pregnantă pe conceptul family-friendly. Activitățile educaționale, sportive, culturale și de divertisment integrate în proiect propun experiențe pentru toate vârstele și îi definesc caracterul incluziv. Centre de entertainment pentru familii, spații pentru evenimente indoor și outdoor, facilități ce încurajează mișcarea și spații de joacă în parcul amenajat în proiect, librărie-concept, centru cultural și sală de spectacole sunt câteva dintre facilitățile integrate. Mixul propus se bazează pe studii de piață locale și pe așteptările comunității, care a fost consultată prin intermediul platformei www.partedincluj.ro

Cei de la Iulius au reușit ca prin proiectele lor să ofere unei familii sau unor tineri tot pachetul de care au nevoie pentru a se bucura de o calitate ridicată a vieții. Mai precis, oferă, în același loc, toate serviciile necesare zilnic, locuri de muncă și oportunități de business, facilități sportive și educaționale, dar și o infrastructură dezvoltată pentru petrecerea timpului liber. Pentru demersul de reconversie urbană a fostei platforme Carbochim va fi implementat conceptul de work – live – play, care oferă un echilibru social și eficientizarea timpului, în favoarea activităților cu familia ori prietenii. Aceste componente, dar și detaliile de design family-friendly au fost prezentate și apreciate de reprezentanții unora dintre comunitățile de parenting locale. Evenimentul a fost găzduit în pepiniera IULIUS, acolo unde peste 600 de copaci sunt pregătiți pentru a fi plantați în parcul ce va fi creat prin demersul de reconversie urbană. 

În cadrul proiectului va fi amenajată o grădină de 5 hectare, alături de funcțiunile mixte de retail, office, cultural, entertainment și rezidențial. Malurile Someșului vor fi readuse în prim plan, în cadrul acestei investiții.

Family-friendly vor fi în primul rând zonele verzi amenajate prin proiect, unde părinții își vor putea lăsa copiii să se joace în siguranță și să interacționeze. Vor fi create spații pentru copii, unde vor fi organizate activități specifice, ateliere educaționale, de creație, arts and crafts etc. Parcurile realizate de IULIUS au un efect de catalizator social, prin faptul că aduc natura acolo unde oamenii se află deja, în mijlocul orașelor, dar și pentru că propun o agendă extinsă și variată de evenimente în aer liber, pe tot parcursul anului. Din această perspectivă, au capacitatea de a oferi publicului activități inedite outdoor, o nevoie care s-a accentuat în ultimii ani, dar și să valorifice talentul și experiențele culturale, artistice, sportive și științifice locale. 

Centre-concept de family entertainment, în premieră regională

Tinerii vor avea la dispoziție un concept de entertainment în premieră în regiune, pe o suprafață generoasă, cu zone de cățărare, trambuline, circuite cu obstacole, zone de gaming, experiențe imersive și simulatoare. Cei mici vor avea și ei un alt centru de distracție special pentru ei, cu activități dedicate copiilor de vârstă preșcolară și școală primară. Aici se va miza mult pe dezvoltarea creativității, a gândirii logice, a atenției, dexterității și a aptitudinilor de socializare. 

De asemenea, vizitatorii vor avea acces și la alte concepte de retail orientate spre familii, de la servicii până la branduri îndrăgite de părinți. Un exemplu în acest sens este o librărie cu un format aparte, care, dincolo de selecția celor mai noi și variate cărți pentru lectură, școală și dezvoltarea cunoștințelor, presupune experiențe și interactivitate.  

Mediul cultural-artistic, parte principală din proiect

În hala Arcade, una dintre cele două clădiri industriale care vor fi păstrate și valorificate prin proiect, va fi realizat un centru de arte performative. Aici, un rol activ îl va juca Centrul Cultural Clujean, care va gestiona un hot spot cultural-artistic, pentru toate vârstele, găzduind festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, programe de educație culturală, artistică și științe exacte etc. 

De asemenea, suplimentar, proiectul va include și o sală de spectacole, administrată tot de mediul cultural local, care presupune o îmbinare de programe pentru copii și pentru publicul larg. Sala va găzdui spectacole ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment. 

Adaptăm fiecare proiect specificului local și așteptărilor locuitorilor. La Cluj, am inițiat anul trecut o amplă consultare publică, pe platforma www.partedincluj.ro, în urma căreia am primit 10.000 de mesaje și voturi pentru anumite funcțiuni. Sunt păreri valoroase, de care ținem cont, astfel încât proiectul final să corespundă așteptărilor comunității. Ne-a bucurat interesul pentru dezvoltarea unor soluții pentru familii, dar și atașamentul față de natură și dorința de a crea un centru cultural și artistic vibrant, care să completeze într-un mod creativ oferta deja consistentă a Clujului. Întâlnirea la care am participant părinți din Cluj ne-a confirmat faptul că propunem un proiect family-friendly și că am anticipat dorințele și nevoile lor legate de petrecerea timpului într-o manieră calitativă. Mai mult, au reieșit noi facilități pe care le putem implementa pentru a le oferi o experiență fără griji și utilă în noul proiect. Le mulțumim pentru implicare și ne bucură aprecierile și entuziasmul pe care ni le-au oferit”, a spus Sorin Guttman, Project Manager.

Conceptul family-friendly se va concretiza și prin facilități dedicate părinților, de la spații ”mama și copilul”, cărucioare și mese speciale utilizabile gratuit pe parcursul vizitei în proiect, până la amenajări cu alei permeabile, prin care apa se poate infiltra și care oferă o plimbare cât mai lină a bebelușilor în cărucioare, precum și o selecție a plantelor prietenoase cu cei mici.  

Comentarii Facebook