Duminica 8 Septembrie

Platoul Sălii Sporturilor - spațiu de joacă pentru copii, în pofida pavelelor de beton. Canicula poate transforma zona într-o „insulă” de căldură urbană


În acest weekend, Platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca a devenit cartierul general al copiilor. Copiii s-au stropit cu apă, au jucat fotbal ori au încercat biliardul cu piciorul. Toate acestea, în timp ce părinții i-au supravegheat din puținele zone cu umbră. Popularitatea proiectului menit să scoată lumea din case a arătat un singur lucru, clujenii tânjesc după spații de relaxare, iar copiii Clujului au nevoie de mai multe spații de joacă, nu de piațete „betonate”. 

Zilele următoare, Clujul se va afla sub Cod Galben de caniculă, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade. Atunci, Platoul Sălii Sporturilor din Cluj-Napoca riscă să se transforme într-o „insulă de căldură urbană”. 

În orașe, temperatura este foarte frecvent mai ridicată decât în zonele înconjurătoare. Fenomenul este cunoscut sub numele de „insula de căldură urbană” și apare în toate anotimpurile, însă efectele negative sunt resimțite mai ales vara.

Această creștere a temperaturii este cauzată mai ales de materialele și structurile întâlnite în orașe. Copacii, vegetația, lacurile și râurile tind să răcească aerul prin umbrire, prin transpirația apei din frunzele plantelor și prin evaporare. O altă soluție modernă este utilizarea unor materiale diferite pentru pavaje și acoperișuri, care să reflecte mai mult din căldura primită de la soare și să rămână, astfel, mai reci decât materialele convenționale, scrie meteoradar.ro.

Cu toții am observat că în oraș temperaturile sunt mai ridicate decât în zonele înconjurătoare, de aceea este important ca orașul să nu mai fie „betonat”, iar administrația să se concentreze pe identificarea unor materiale diferite pentru pavaje și acoperișuri, și pe crearea unor spații mai verzi, mai ales în locurile unde merg copiii.

Comentarii Facebook