Vineri 22 Noiembrie

Poliția Cluj susține o conferință pe tema valori integrate în sistemul judiciar european - FOTO


Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a organizat, miercuri, o conferință cu titlul ”Poliția Română - Viziune, Concepte și Valori Integrate în Sistemul Judiciar European”, cu ocazia Zilei Poliției Române, care va avea loc în 25 martie.

Aceasta este cea de-a doua conferință de acest fel, prima fiind organizată cu ocazia celebrării Centenarului. De această dată, însă, este vorba despre integrarea instituției Poliției în societate, fiind dezbătute conceptele și valorile pe care trebuie să le respecte și să le promoveze forțele de ordine la nivel european.

Este un eveniment care practic începe să devină un obicei, astfel încât ne aflăm la a doua ediție a unei astfel de conferințe, prima fiind organizată cu ocazia celebrării Centenarului Marii Uniri. De data aceasta este vorba despre Ziua Poliției. Această zi este sărbătorită și la nivelul Uniunii Europene, iar din acest motiv vorbim despre acest titlu. Titlu care ne face să credem că vom reuși să devenim parte din sistemul judiciar european. Tocmai datorită acestui lucru, calitatea speakerilor este diferită față de conferința trecută. De data aceasta este vorba de oameni mai ancorați în societate, mai ancorați în tot ceea ce presupune structuri europene și, evident, structuri din care ne dorim și noi să facem parte la un moment dat”, a declarat comisarul Mircea Ioan Rus, șeful IPJ Cluj.

Poliția pare, la prima vedere, o instituție secundară, pentru că nu este niciodată în față. Însă, dincolo de scuturi și de uniforme sunt oameni, oameni cu valori și cu o cultură specifică, iar cred că acest lucru va deveni un subiect important și pentru Științele Sociale, în viitor. Eu vin aici să pledez ca Poliția să primeasă sociologi, politologi, psihologi în rândul lor și să se arate exact așa cum este, una dintre instituțiile modernității. Instituția care se ocupă cu ordinea publică, dar în același timp care creează valori și un tip de educație specifică. Cred că vom împărți idei cu alte meserii, cu alte profesii și va fi un eveniment foarte important și pentru noi, sociologii”, a declarat sociologul Vasile Dîncu, unul dintre speakerii evenimentului.

Întrebat cum crede că se va schimba Poliția în următorii 15 ani, sociologul a spus: ”Este o schimbare care s-a produs față de ultimele decenii, față de momentul integrării noastre în Uniunea Europeană. A fost un moment foarte important trecerea la regim civil a Poliției, Jandarmeriei și a celorlate forțe care se ocupă de ordinea publică, iar în acest moment ne aflăm într-o perioadă intermediară. Cred că Poliția s-a modernizat destul de mult din perspectiva comunicării cu societatea, din perspectiva modului în care aplică legea. Cred că această modernizare va continua și în viitor, însă nu foarte mult din această perspectivă, pentru că Poliția este destul de pregătită. Va forma oameni mai diverși, folosindu-se, ca și în Occident, și de științele sociale sau alte domenii, nu doar de drept. În al doilea rând, va deveni un actor tot mai cercetat de psihologi și sociologi, deoarece este tot mai importantă și este tot mai vizibilă. În ultima vreme ați văzut peste tot în lume revolte din partea societății, din partea politicienilor, din cauza agresiunilor, iar pentru acest lucru cred că este nevoie de un alt fel de polițist, mult mai integrat în social față de cum este acum”.

20190320_102259.jpg

20190320_104419.jpg


Comentarii Facebook