Vineri 22 Noiembrie

Polițiști și șoferi clujeni cu dosare penale pentru alcoolemie, anchetați de procurori pentru "aranjarea" dosarelor. Filiera duce la Huedin

 

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au descins la Institutul de Medicină Legală din Cluj, de unde au ridicat mai multe documente medico legale care se referă expertize de recalculare a alcoolemiilor.

 

Potrivit unor surse judiciare, ancheta vizează şapte bărbaţi din zona Huedin care sunt cercetaţi că au condus sub influenţa băuturilor alcoolice, cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge, fapt ce atrage după sine răspunderea penală.

 

Suspiciunile procurorilor se îndreaptă spre faptul că cei şapte bărbaţi au beneficiat de ajutorul unor poliţişti de la Poliţia Huedin şi a unor magistraţi locali, care au dispus şi aprobat efectuarea de expertize de recalculare a alcoolemiilor. Aceleaşi surse judiciare susţin că pentru o astfel de expertiză cu rezultat favorabilă, cei în cauză ar fi achitat sume de bani cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro.

 

În prezent, legea prevede ca în cazul unor dubii, după efectuarea analizelor de laborator care stabilesc concentraţia de alcool în sânge, poliţistul care anchetează cazul poate solicita, iar procurorul de caz să admite efectuarea unei expertize de calcul retroactiv al alcoolemiei. Doar în zona Huedin, în ultimii patru ani au fost dispuse peste 70 de expertize de recalculare a alcoolemiei din care, în 48 de cazuri, valoarea indicată iniţial a suferit modificări.

 

Expertizele sunt efectuate de medicii legişti care, pe baza unor declaraţii subiective date de cei în cauză, care se referă la cantitatea de alcool băută, timpul în care s-a consumat această cantitate, dar şi felurile de mâncare consumate, stabilesc o valoare a alcoolemiei, de multe ori, cu mult sub pragul de 0,80g/l alcool pur în sânge, caz în care nu se mai vorbeşte de o infracţiune ci de o banală contravenţie.

 

De exemplul, dosarul de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj apare cazul unui şofer, G.T. care a fost depistat că a condus cu o îmbibaţie alcoolică de 1 g/l alcool pur în sânge. După expertiza de recalculare a alcoolemiei, valoarea a scăzut la 0.40-0.70 g/l alcool pur în sânge, fapt ce înlătură răspunderea penală.

 

Un alt caz se referă la un alt şofer P.T. care, în cursul anului 2011, a fost prins în trafic conducând cu o îmbibaţie alcoolică de 1,50 g/l alcool pur în sânge. Surprinzător sau nu, după expertiza de recalculare a alcoolemiei valoarea acesteia a fost de 0.68 grame la mie. 

 

După ce i-a mers odată, P.T. a mai fost prins băut la volan şi în cursul anului 2012, când avea o alcolemie de 1,15 g/l alcool pur în sânge. Din nou şi-a încercat norocul, dar acesta nu i-a mai surâs deoarece expertiza a fost efectuată de un alt medic legist care a stabilit că valoarea alcoolemiei era de 1.05 g/l alcool pur în sânge.

 

Surse apropiate anchetei susţin că aceasta a demarat după ce şeful Ocolului Silvic din Beliş, pădurarul Nicolae Goga a beneficiat în prima fază de o reducere a alcoolemiei, în baza unei expertize medico legale. Goga fost implicat într-un accident de circulaţie soldat cu rănirea uşoară a unei persoane. Poliţiştii au stabilit că pădurarul conducea cu o alcoolemie de 1.40 grame la mie. 

 

În acest caz a fost efectuată o expertiză de recalculare a alcoolemie, rezultatul fiind de 0.6 grame la mie alcol în sânge, sub pragul legal.

 

Scandalizaţi, poliţiştii au solicitat o altă expertiză medico legală care a indicat un alt rezultat, diametrial opus şi anume 1.65 grame alcool la mie în sânge. 

Comentarii Facebook