Vineri 22 Noiembrie

PONT! Amenzile de parcare date de poliţiştii locali din Cluj-Napoca pot fi anulate de justiţie foarte uşor

 

Celebrele note de constatare ale unor contravenţii, gen parcare neregulamentară, pe care clujenii le pot găsi lipite pe parbrize, pot fi aruncate la gunoi, după ce Curtea de Apel Cluj a decis, irevocabil că procesele verbale întocmite în baza acestor note sunt nule de drept.

 

Avocatul Radu Şomlea, de la Casa de Avocatură ”Nistorescu, Şomlea şi asociaţii”, susţine că, în baza deciziei Curţii de Apel Cluj, toţi clujenii pot solicita instanţelor de judecată anularea amenzilor pentru parcare neregulamentară şi asta pentru că agentul care a constatat contravenţia nu este una şi aceeaşi persoană cu agentul care întocmeşte procesul verbal de contravenţie. 

 

Avocaţii s-au luptat în justiţie cu Primăria Cluj Napoca şi au obţinut o decizie definitivă prin care li se dă dreptate. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au anulat articolul 13 din Hotărârea Consiliului Local 26/2010, prin care a fost aprobat regulamentul privind parcările publice. Acest articol se referea la ”persoane împuternicite prin dispoziţia primarului, denumite în continuare agenţi constatori. Agenţii constatatori vor întocmi procese verbale de constatare, în baza cărora serviciul abilitat va încheia procese verbale de constatare a contravenţiei, aplicând şi sancţiunea contravenţională …”. 

 

Într-o interpretare legală, judecătorii de la Curtea de Apel Cluj susţin că metodologia practicată de Primăria Cluj-Napoca este nelegală, din cauza faptului că aceste note de constatare, întocmite de poliţiştii locali din stradă, sunt urmate de întocmirea unor procese verbale, de către alte persoane, adică cei din ”serviciul abilitat”, persoane care nu au constatat cu propriile simţuri încălcarea regulamentului de parcări publice. ”Starea de fapt pe baza căreia se stabileşte că o persoană a săvârşit contravenţia nu poate fi constatată de o persoană, iar actul juridic de constatare, care formal şi juridic produce acest efect, să fie încheiat de o altă persoană, fie ea şi agent constatator, căci s-ar încălca regula prescrisă de lege, respectivă aceea că actul juridic de constatare trebuie să fie încheiat de agentul constatator care a perceput cu propriile simţuri săvârşirea faptei contravenţionale”, se arată în decizia Curţii de Apel Cluj. 

 

Magistraţii susţin că metodologia de lucru folosită de Poliţia Cluj-Napoca, prin regulamentul aprobat de HG 26/2010, este ilegală deoarece Ordonanţa 2/2001, privind aplicarea contravenţiilor, prevede că ”agentul constatator încheie procesul verbal şi aplică tratamentul contravenţional”. 

 

În ciuda acestei norme legale exprese, poliţiştii locali din Cluj-Napoca fac exact ca şi în bancul cu miliţienii de pe vremuri, când aceştia umblau în grupuri şi asta pentru că unul ştia să scrie şi altul să citească. ”Se poate desprinde concluzia că la baza încheierii procesului verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei stau trei operaţiuni prealabile: un act de constatare întocmit de către un agent constatator, apoi un proces verbal de constatare a contravenţiei încheiat de un serviciu abilitat şi aplicarea sancţiunii care se face de acelaşi serviciu abilitat”, se mai arată ân decizia Curţii de Apel Cluj. 

 

 

Comentarii Facebook