Vineri 22 Noiembrie

PONT! Daca ati platit taxa de poluare auto, dati statul in judecata si veti castiga


Cine a platit taxa de poluare pentru a-si putea inmatricula masina isi va putea recupera banii in urma unei actiuni in justitie.

Curtea Suprema de Justitie a decis la finalul anului trecut ca toate procesele deschise pentru recuperarea taxei de poluare sunt admisibile. Cu alte cuvinte, toti cei care se judeca pentru recuperarea taxei de poluare vor castiga procesele cu Statul.
 
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecator Alina Ghica, a spus, joi, 23 februarie, la Cluj-Napoca, la bilantul Curtii de Apel Cluj, ca toate institutiile statului implicate in aceasta chestiune cunosc decizia Curtii Supreme de Justitie, dar cu toate acestea Guvernul nu se implica pentru a rezolva problema pe baza unei simple hotarari de guvern prin care sa se decida restituirea pe cale amiabila a acestor taxe de poluare. "Am discutat cu toate institutiile implicate, iar decizia tine de puterea legislativa", a spus Ghica.

La randul lui, presedintele Curtii de Apel Cluj, Valentin Mitea, a declarat ca, in 2011, s-au inregistrat 5.000 de dosare prin care oamenii cer restituirea taxei de poluare. "Pe cale de hotarare de guvern s-ar rezolva dintr-un foc problema, iar Guvernul cunoaste problema. Aceste dosare sunt o povara pentru judecatori care trebuie sa citeasca fiecare dosar in parte si apoi sa decida in consecinta", a spus judecatorul Mitea.

La nivel national s-a realizat un calcul din care a rezultat ca statul roman pierde anual 30 de milioane de euro, in urma acestor dosare de restituire a taxei auto, ca urmare a platii unor cheltuielilor de judecata si dobanzi de intarziere in favoarea celor care solicita restituirea taxei de poluare.

Ce spune recursul in interesul legii pronuntat de Curtea Suprema?

Decizia 24 din 14.11.2011 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie stabileste ca se admit recursurile in interesul legii formulate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Colegiul de conducere al Curtii de Apel Iasi si Colegiul de conducere al Curtii de Apel Cluj si stabileste ca:

1.Actiunea avand ca obiect obligarea Institutiei Prefectului prin serviciul de specialitate, la inmatricularea autovehiculelor second-hand achizitionate dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene, fara plata taxei de poluare prevazuta de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 si fara parcurgerea procedurii de contestare a obligatiei fiscale prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 este admisibila.

2. Procedura de contestare prevazuta de art.7 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.50/2008 raportat la art.205-218 din Codul de procedura fiscala nu se aplica in cazul cererilor de restituire a taxei de poluare intemeiate pe dispozitiile art.117 alin.1 lit.d din acelasi cod

Obligatorie, potrivit art. 3307 alin. 4 din Codul de procedura civila. Pronuntata in sedinta publica, azi, 14 noiembrie 2011

Cateva ponturi pentru a stii cum sa procedati

Daca va cumparati o masina din strainatate trebuie sa mergeti la Directiile de Finante din raza unde aveti domiciliu si sa platiti taxa pentru prima inmatriculare. Daca nu platiti taxa nu veti putea inmatricula masina.


A doua zi mergeti la Serviciul de Inmatriculari si inmatriculati masina.

A treia zi, mergeti din nou la Directiile de Finante si depuneti o cerere prin care solicitati restituirea taxe de poluare. Asteptati 30 de zile pentru raspuns. Acest pas este facultativ, deoarece cei in cauza nu mai sunt obligati sa parcurga procedura din contencios administrativ.

Pentru a putea recupera taxa de poluare trebuie sa depuneti o cerere la Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal din raza tribunalului judetean unde aveti domiciliu, prin care dati in judecata Ministerul de Finante si Fondul de Mediu si solicitati restituirea taxei de poluare.

Solicitati cheltuieli de judecata daca apelati la serviciile unui avocat si penalitati si dobanzi de intarziere calculate pana in ziua in care veti primi banii inapoi achitati ca si taxa de poluare. Potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie veti avea castig de cauza.

Comentarii Facebook