Vineri 22 Noiembrie

Poți primi o amendă usturătoare dacă nu cureți zăpada din dreptul casei tale


Persoanele fizice și juridice și asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, sunt direct responsabile de curățarea zăpezii din dreptul imobilelor pe care le dețin sau le folosesc și de îndepărtarea țurțurilor care se formează la acoperișul acestora.

Obligațiile pe care le au cetățenii odată ce s-a așternut zăpada sunt stabilite de autoritățile locale, iar amenzile pe care le poate da Poliția Locală diferă destul de mult de la o localitate la alta.

Amenzi usturătoare pentru cei ce nu-și curăță zăpada din fața casei

Curățarea zăpezii și a gheții de pe trotuarul din fața casei sau a firmei și îndepărtarea țurțurilor nu sunt doar chestiuni ce țin de bunul simț cetățenesc, ci și obligații prevăzute prin acte normative și pentru neîndeplinirea cărora cei responsabili pot fi amendați de Poliția Locală cu diverse sume de bani. Cei vizați de aceste obligații sunt deopotrivă persoanele fizice, asociațiile de proprietari, în cazul blocurilor, și persoanele juridice.

Siguranța pietonilor stă în mâinile tuturor

Aici, scopul reglementărilor este unul singur: siguranța celor care trec pe trotuarul din fața casei/blocului/firmei noastre ( instituțiile publice au această obligație, evident). Nu există nicio prevedere legală care să ne scutească de aceste obligații, iar anunțurile de tipul „atenție, cad țurțuri” nu ne scutesc de răspundere niciodată, așa cum indică Codul Civil, la capitolul privind răspunderea civilă delictuală. Anunțurile care ne indică un eventual pericol fac ca răspunderea pentru repararea unui prejudiciu să fie împărțită între victimă și cel responsabil în primul rând, dar nicidecum ca răspunderea acestuia din urmă să dispară.

Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 21/2002 privind gospodăria localităților urbane și rurale, cetățenii sunt obligați să îndepărteze zăpada sau gheața de pe trotuarele din dreptul imobilelor în care locuiesc sau pe care le folosesc în alte scopuri și să mențină curățenia pe trotuare, pe partea carosabilă a străzii sau a drumului, pe porțiunea din dreptul gospodăriei și a locurilor de parcare pe care le folosesc.

Aceeași ordonanță prevede că obligațiile acestea vor fi preluate de asociațiile de proprietari, acolo unde e cazul, iar ele vor răspunde pentru îndeplinirea lor în fața autorităților administrației publice locale.

Ce amendă poți lua în Cluj-Napoca dacă nu cureți trotuarul?

Conform Hotărârii de Consiliu Local 191/2009, în Cluj-Napoca, „neefectuarea lucrărilor de curățenie și întreținere a  terenurilor, spațiilor verzi, căilor de acces, parcărilor, zonelor din preajma garajelor, punctelor gospodărești și de îndepărtare a zăpezii și a gheții de pe trotuarele și aleile aflate în imediata apropiere a imobilelor pe care le dețin sau în care își desfășoară activitatea, astfel încât acestea să fie în permanență curate, cu un aspect corespunzător și îngrijit” se pedepsește cu o amendă de la 500 la 1.000 de lei.


Comentarii Facebook