Duminica 22 Decembrie

Poveste de la Clinica de Ortopedie Cluj! Cum a murit un bărbat de la o fractură și cum dau medicii banii înapoi, după ce moare PACIENTUL

 

Un bărbat de 44 de ani a murit la Clinica de Ortopedie Cluj, din cauza unei fracturi la picior. Familia acuză medicii că nu și-au făcut treaba și nu au verificat care este starea lui Petru Păcurar, pe durata tratamentului.

 

Fratele lui Petru Păcurar a povestit tot ce s-a întâmplat pe durata celor 3 săptămâni cât a durat internarea la Clinica de Ortopedie Cluj.

 

El, după ce a suferit căzătura, și-a fracturat bazinul și a fost repartizat, după ce i s-a făcut controlul tomografic, la Spitalul de Ortopedie Cluj. Acolo a fost preluat de către domnul doctor Bogdan Baciu. Am discutat cu dânsul, dacă e cazul să fi operat sau nu. Am mers cu tatăl meu, împreună. Dânsul a stabilit că e riscant să îl opereze pentru că risca să facă cheaguri de sânge și să moară pe masa de operatie. Așa mi s-a explicat. Le-am spus să facă tratamentul cel mai bun, ca să fie în sigurantă. Dânsul a zis că îi dă injectii, care să prevină formarea cheagurilor și că pune piciorul în extensie și îl tine sub observatie. Bun! Am lăsat problema în grija medicului. Eu, de câte ori am mers la fratele meu, acolo, nu mi s-a plâns că ar avea probleme. A mai avut niște incidente. I s-a rupt fașa cu care erau tinute greutătile. Opt kilograme de greutăti i s-au rupt. Vă dati seama ce conditii au... Am cumpărat eu un cablu de frână de motocicletă și i l-am montat ca să nu se mai rupă. I-a căzut piciorul și a avut un șoc. Nu știu... Să fi pornit de acolo cheagurile. Nu cred că domnul doctor a verificat rezultatul tratamentului pe care i l-a aplicat. I-a dat o doză de heparină, cred, ca să nu facă cheaguri, dar ce controale a făcut să verifice dacă a făcut cheaguri asta nu cunosc deloc. 

 

Nu au vrut să îl opereze și au spus că îi dau tratament ca să nu facă cheaguri. Nu știu ce verificări trebuia să facă medicul. El a stat internat 3 săptămâni. Din 8 august și până când a apărut prima criză, în 31 august. Cred că dacă se verifica dacă i-au apărut cheaguri sau nu, se putea trata din timp și scăpa cu viată.

 

La început s-a făcut examen tomografic și nu avea nimic. Altfel ceream să îl opereze de urgentă. Mi-au spus de riscul că, dacă stă imobilizat poate face cheaguri și poate apărea embolie pulmonară. Știam riscul ăsta și medicul a zis că îi face tratamnt ca să nu apară problemele astea. Nu știu ce doză i-au dat. Culpa este că nu s-a verificat la Ortopedie. Măcar o analiză de sânge pe zi sau săptămânat. Să îi facă o ecografie să vadă dacă sunt probleme. Nu știu să se fi făcut așa ceva.

 

M-a mai deranjat faptul că în 31 august, când a făcut criza, m-am dus de urgentă la el și timp de 3 ore nu s-a găsit o ambulantă care să vină și să îl transporte la Urgentă să poată face tratamentul de tromboliză, care putea să îi salveze viata. În astea trei ore am sunat la 112, a sunat și medicul de gardă și a spus că e grav cazul, și nu a venit nimeni. Au veni 10 salvări cu pacienti, dar niciuna pentru fratele meu. Era conștient, dar sufla greu. De la ora 13.00 la 17.30 nu a venit nimeni. Am ajuns la Urgentă la 18.00 și i-au făcut controlul tromografic. L-am ajutat și l-am pus pe masă. I-a făcut controlul și l-a dus pe sectia de urgentă și l-a repartizat la Clinica de Cardiologie. Acolo, medicul m-a șocat. Medicul m-a întrebat ce doză să îi aplice în tratament: doză de șoc, în care poate să pornească mai multe cheaguri și să moară, sau să îi dea doză de sigurantă care își face efectul mai încet. 

 

La Cardiologie a fost conștient două - trei ore. Se zbătea ca un pește pe uscat. Nu avea aer. A scimbat câteva măști și tot nu putea respira. A făcut a doua criză și ne-au scos afară. L-au resuscitat timp de o oră și după aceea ne-a declarat că a murit. Eram cu familia și am insitat să îl resusciteze în continuare. După o jumătate de oră i-a revenit pulsul. Pe urmă a venit din alte sectii medici de prim ajutor. L-au intubat și l-au transferat la terapie intensivă. Mi-au zis de atunci că șansele lui de supravietuire sunt aproape de zero. Mi-au spus că sângele neputând fi oxigenat în plămâni nu a mai ajuns la creier și creierul moare în trei minute. Practic era deja o legumă. Așa a și fost. Am așteptat o minune și după trei zile l-au declarat în moarte cerebrală”, ne-a relatat fratele victimei.

 

Acesta a depus o plângere la Colegiul Medicilor Cluj și așteaptă să fie chemat la audieri. ”Am depus deja o plângere la Colegiul Medicilor. Nu știu împotriva cui. Împotriva doctorului Baciu, a sistemului de urgentă, să stai trei ore după o salvare. Nu știu. Eu am depus să vedem unde s-a greșit. Să îmi dea un răspuns domnii doctori”, a mai spus bărbatul. 

 

Întrebat dacă medicii i-au cerut bani, el a răspuns: ”Nu mi-au cerut, dar am plătit de la bun început. Nu pot să vă spun cât. O să îi recuperez. I-a promis lui tata că îi dă înapoi”. I-a promis doctorul că îi dă înapoi? ”Da!”, a replicat acesta. 

 

Aștept să mă cheme la audieri și vom vedea ce măsuri vor lua domnii doctori. În instantă nu știu. Trebuie să mă consult cu un avocat. Familia este devastată. Pentru mama a fost salvarea de două ori. La înmormântare a venit salvarea pentru mama. 

 

Vreau să afle toată lumea povestea fratelui mau ca să nu mai pătească și altii așa ceva. Este nedrept să mori cu zile”, a mai spus Păcurar Lucian.

 

Petru Păcurar a lăsat în urma lui doi copii, unul de 15 ani și altul de șase ani. La slujba de înmormântare au participat peste 500 de persoane.

 

Reprezentantii Clinicii de Ortopedie nu au putut fi contactati și nici doctorul Baciu, pe numele de telefon ale spitalului (0264-594.023 / 0264-450.252).

 

Știri de Cluj a adresat o serie de întrebări conducerii pe adresa de email a spitalului, urmând să revenim în momentul în care primim un răspuns. 

Comentarii Facebook