Povestea clujeanului de culoare care a devenit vedetă pe Tiktok! Cu ce dificultăți s-a confruntat la Cluj: ,,Primul șoc a fost la școală” - VIDEO
Odi Onyejekwe are zeci de mii de urmăritori pe rețelele de socializare, clipurile sale primind peste un milion de aprecieri.
Odi locuiește de mult timp la Cluj, prezentând în videoclipurile sale rețete de gătit, sfaturi financiare, dar și experiențe din călătorii. Fratele și sora mai mică sunt sportivi de performanță în România.
S-a născut în România, mama sa fiind româncă iar tatăl său nigerian. Povestea lor de dragoste a început la Facultatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, tatăl său venind în țară pe vremea regimului comunist, cu o bursă de studiu.
,,Tata a venit cu o bursă de studii de la guvernul nigerian. Erau destui africani pe vremea aceea și avea de ales între America și România. A ales România pentru că și fratele lui, la acel moment, studia în România.
A ajuns în România în 4 martie 1977. Aia a fost prima lui zi. A prins cutremurul la câteva ore după ce a aterizat. Tatăl meu e foarte credincios și a promis că, dacă scapă, rămâne aici. A făcut Facultatea de Arte și Design din Cluj, secția Grafică. Acolo a cunoscut-o pe mama, la o petrecere a studenților. A fost dragoste la prima vedere.
S-au căsătorit abia în 1988, pentru că, pe vremea respectivă, era nevoie de aprobare de la însuși Ceaușescu. Asta era regula, dacă voiai să te căsătorești cu un cetățean străin.
Până să primească aprobarea respectivă, mama mea a fost hărțuită de Securitate. Au fost șicane, amenințări, dar când au văzut că nu au ce să le facă, i-au lăsat în pace, să se căsătorească”, a povestit Odi, pentru antena3.ro.
Okwudi-Olisederago Onyejekwe, a crescut în Măeriște, lângă Cluj. Și-a dat seama că e ,,diferit” pentru prima dată la vârsta de 5 ani.
„Primul șoc a fost la școală. Atunci am realizat că sunt diferit și nu doar că sunt diferit, dar în contextul școlii, `negru` nu e doar o culoare. Ăla a fost momentul de declic. Dar partea bună, la țară, este că oamenii din comunitatea mică se și obișnuiesc repede. Chiar dacă la început e greu, după aia te percep oarecum de-al lor
Când se striga catalogul, mai ales în primii ani de liceu, majoritatea făceau pauză, se uitau la mine, mă strigau Odi, eu ziceam prezent și după un pic de amuzament se trecea din nou la numele de familie ale celorlalți colegi.”, explică Odi.
A studiat jurnalismul la Cluj, însă s-a îndreptat spre o carieră în vânzări, iar acum a ales să ofere consultanță antreprenorilor din România.
„Facultățile de business sunt foarte teoretice. Și, din păcate, și consultanții care sunt în România sunt cu mult bla bla corporatist, care nu funcționează într-o companie care are trei oameni. Asta-i realitatea antreprenorului din România: e un owner de business, mai are încă trei oameni, care fac, săracii, de toate, că nu îți permiți să ai roluri specializate pentru fiecare, că nu faci suficienți bani.”, a explicat Odi.
Clujeanul spune că nu e iritat de faptul că oamenii sunt surprinși că vorbește limba română, deși e de culoare, înțelegând că e foarte greu să schimbi gândirea lumii.
,,Nu, pentru că astea sunt lucruri care se întâmplă de când sunt. Nu e o chestie nouă. Sunt oameni, în Cluj-Napoca, în 2025, care îmi vorbesc în engleză. Eu le răspund în limba română, iar ei îmi vorbesc în continuare în engleză. E foarte greu să schimbi mind-set-ul respectiv.”, a transmis Odi.
Odi prezintă deseori rețete pe pagina sa de Tiktok, participând chiar și la emisiunea Chefi la Cuțite. De asemenea, clipurile în care merge la Oser, sau la diferite piețe și târguri din Cluj-Napoca sunt foarte populare pe pagina sa.
3 Comentarii
... si rusine celor la care le ia mai mult timp sa se "adapteze".
@Bravo lui : ... ca sa fie clar pt. toata lumea.
!