Sambata 2 Noiembrie

Povestea comisarului Pierlorenzo Caranzone, un italian casatorit cu o clujeanca si care se considera roman ardelean

 

Comisarul Pierlorenzo Caranzone este seful unei sectii de politie locala din Regiunea Cuneo-Torino si vorbeste romana ca un ardelean sadea. Are accent si chiar ii place sa il foloseasca.

Comisarul este casatorit de 13 ani cu o romanca originara din Cluj-Napoca, ceea ce l-a facut sa isi deschida inima spre Romania. "Este o tara frumoasa. Oamenii de aici sunt ca si in Italia, prietenosi. Si limbile noastre se aseamana foarte mult, lucru care m-a ajutat sa invat repede. Am accent, recunosc si imi ca ma trezesc vorbind cu 'no' sau un 'ioi'. Totusi, in casa nu vorbesc cu sotia mea in romana, ci in italiana", a explicat comisarul Pierlorenzo Caranzone, intr-o romana curata. Comisarul a studiat limba romana la Universitatea din Torino si recunoaste ca a fost ajutat mult de sotia lui.

Lui Pierlorenzo ii plac sarmalele si adora sa vina in vizita la soacra lui, la Cluj, pentru a se infrupta din mancarea romaneasca. "Ioi ce-mi plac sarmalele. Ma dau in vant dupa mititei si alte bunatati din Romania. Imi place varza a la Cluj, dar si ciorba de burta. Sunt roman, daca ati vedea cum mananc", a marturisit Pierlorenzo.

El are acum gradul de comandant si lucreaza de 30 de ani in politia locala din Regiunea Cuneo-Torino. Imbracat in uniforma si cu steagul Romaniei pe bratul stang, comisarul Pierlorenzo a povestit pentru Stiri de Cluj care sunt diferentele intre politia locala italiana si cea romana. "Am pe maneca de la veston steagul Romaniei pentru ca vorbesc limba. Regula in Italia este ca politistii care vorbesc o limba straina sa poarte un astfel de steag. Asa, oricine poate sa stie daca respectivul politist se poate exprima intr-o limba straina", a spus comisarul.

El a sous ca activitatea unui politist local din Italia incepe cu problemele din trafic si se termina cu inspectiile prin magazine. "Atributiile noastre sunt mult mai extinse decat cele ale politistilor locali din Cluj si Romania. Noi putem amenda soferii si putem face controale in trafic. Facem controale pe linie de mediu, dam amenzi in magazine si verificam calitatea produselor. Politia Rutiera are atributii numai pe autostrazi, iar in rest toata munca ne revine noua, politiei locale. Aici in Romania am sesizat ca este si o teama a politistului local, care se considera inferior celor din inspectorate", a mai spus comisarul Pierlorenzo Caranzone.

Politistul local din Italia poarta pistol si este respectat. "La noi se face o distinctie clara intre politia locala, rutiera, criminalistica si jandarmerie. Nimeni nu este confundat. Noi lucram in timpul zilei si asiguram oridinea si disciplina, iar seara si pentru situatiile speciale se suna la 112 si intervine jandarmeria. Noi avem in sectie la patru oameni si patru masini, dintre care doua sunt dotate cu aparat radar, asa ca dotarile nu ne lipsesc", a mai spus italianul.

Comisarul Pierlorenzo a vorbit si despre amenzile usturatoare care se aplica contravenientilor, lucru care ii descurajeaza pe "rebeli". "Am vazut ca in Cluj-Napoca sunt mari probleme cu parcarile. La noi in Italia, cel putin in regiunea mea, treburile stau mult mai bine. E drept ca si amenzile sunt descurajatoare. Incep de la 38 de euro pentru o masina care stationeaza fara a plati parcarea si ajunge la 80 de euro pentru cei care parcheaza pe trotuar. Daca o masina este lasata pe un loc de parcare al unei persoane cu dizabilitati, autoturismul este ridicat automat si amnda este mult mai mare", a mai spus Pierlorenzo.

In privinta celor care obisnuiesc sa conduca cu viteza, amenzile sunt dea dreptul usturatoare. "Viteza regulamentara este 50 de km/h. Este o toleranta de 5 km/h iin care nu se aplica amenda, iar apoi sanctiunile incep cu 50 de euro, dar cei care conduc cu 65 de km/h sau mai mult sunt amendati cu 150 de euro si puncte, iar peste 90 de km/h amenda este de 300 de euro si suspendarea permisului. Pentru camioane si autovehicule grele amenzile sunt duble. Cetatenii straini trebuie sa plateasca amenda pe loc sau masina este ridicata. Suna dur, dar sa stiti ca lucrurile se respecta", a mai explicat comisarul Pierlorenzo.

 

Politistul italian a fost prezent la Cluj-Napoca, participand ca invitat la Ziua Politiei Romane. El se va intoarce acasa sambata, 24 martie, dar va reveni in octombrie la Scoala de Agentie de Politie "Septimiu Muresan", unde le preda viitorilor politisti.

 

Comentarii Facebook