Duminica 22 Decembrie

Povestea lui Neculai, clujeanul care adună cartoane de 10 ani. A fost ajutat, după ce a fost evacuat, bătut și umilit la începutul anului - FOTO


Au trecut zece ani de când Neculai Barbunca, clujeanul cunoscut deja de toată lumea pentru că adună cartoane, a apărut prima dată pe Facebook, și a fost ajutat de oameni. 

Neculai a fost fotografiat de un jurnalist și a avut o singură cerință: ”Reclama pe calculator”

Acum 10 ani, domnul Neculai avea 41 de ani și trăia pe străzi, fără niciun adăpost. Pagina de Facebook ”Neculai din Cluj-Napoca”, deschisă de un trecător care a vrut sa îl ajute, i-a schimbat atunci viața. Prima postare facută in 21 ianuarie 2012 a atras peste 640 de comentarii si peste 5.000 de Like -uri, din partea utilizatorilor impresionati de mesajul: ”Ofertele de munca pentru domnul Neculai se pot oferi direct la dansul prin numarul de telefon 0755 279 018. Daca aveti materiale reciclabile sau cunoasteti posturi vacante care necesită două mâini sârguincioase, nu ezitați să-l contactați sau să lasați mesaj pe această pagină. Vă mulăumim din suflet!".

Neculai a fost fotografiat de jurnalistul clujean Oliver Kiss, iar un alt clujean, Gravuj Miklos Henrich, i-a deschis pagina de Facebook, unde oamenii au putut să îi dea de lucru. 

Ce spunea cel care i-a făcut pagina de Facebook lui Neculai

"O poveste care m-a impresionat, un om în fața căruia îmi scot pălăria. Datorită fotografului Kiss Oliver din Cluj-Napoca și a unor persoane care frecventează rețeaua de socializare Facebook si care sustin ca-l cunosc pe domnul Neculai, am avut deosebita placere sa aflu scurta poveste al acestui om cumsecade. Jos cu palaria in fata lui Neculai, pentru ca este un om cu un caracter distins. Dis-de-dimineata saluta din timp pe orice trecator de pe strada. Uneori blocheaza traficul cu caruta lui plina cu materiale reciclabile si lumea il urmareste din priviri ca pe o vedeta", a povestit, în 2012, Gravuj Miklos Henrich, pe blogul său.

Cel care a creat pagina sustine ca a fost impresionat de determinarea lui Neculai, care a cerut numai ”reclama pe calculator”. ”Este un exemplu bun pentru societate. Viata nu e usoara pentru nimeni, dar el isi continua drumul cu capul ridicat. Nu stiu de ce nu are posibilitatea de a lucra ceva care sa ii aduca venituri mai frumoase pentru un trai mai bun, pentru ca dupa cum se vede domnul Neculai ar merita acest lucru si doreste sa munceasca. Cu toate astea toata admiratia mea pentru un om care nu s-a apucat de furat si de cersit, ci si-a folosit ingeniozitatea si cheful de lucru si isi vede de treaba. Pare sa aiba un suflet aproape imaculat si poate ca n-ar fi o idee rea ca bloggeri din zona Clujului sa-i ofere 'reclama pe calculator'”, a mai scris atunci Gravuj.

În 2022, pagina de Facebook a lui Neculai este închisă, dar el a primit ceea ce a căutat, ”reclamă pe calculator”. Acum tot Clujul îl știe și îi dă de lucru. 

Neculai în 2022. Anul a început cu greutăți

Jurnalistul clujean Oliver Kiss l-a întâlnit pe Neculai, în februarie 2022. Acum este mai bine, dar începutul anului a fost mai dificil.

Prima fotografie am făcut-o acum 10 ani. Societatea civilă s-a mobilizat și l-a ajutat pe domnul Neculai, acest om harnic și cinstit. Nu demult a dat de necaz: i-a fost desființată baraca din Parcul Feroviarilor. Semnalul de alarmă a fost tras de Adrian Dohotaru. Azi l-am întâlnit din nou pe domnul Neculai. Este în regulă, i-a fost pusă la dispoziție o cameră nemobilată și fără încălzire…”, a relatat jurnalistul Oliver Kiss

Neculai trăia într-o gheretă din Parcul Feroviarilor, dar la început de an, într-o noapte geroasă, în 14 spre 15 ianuarie, cei de la Primărie i-au tăiat curentul.

O noapte geroasă de iarnă. 14 spre 15 ianuarie 2022. Toți cei de la poliția comunitară din primăria Cluj-Napoca sunt bine acasă la căldură. Nu îi interesează ce se întâmplă cu cei defavorizați. Nu le pasă. Rămân de gheață, dacă o persoană fără adăpost îngheață ori moare. O persoană fără adăpost, locuiește de peste 20 de ani într-o baracă din Parcul Feroviarilor. Nu cerșește, își câștigă existența din strângerea de cartoane. Toată ziua trage după el un căruț încărcat cu cartoane. Nu are antecedente penale. Și ce s-au gândit domnii polițai comunitari, ca fără să îi dea timp de 2 sau 3 săptămâni să își caute unde să stea, să-l dea afară din acea baracă. Dar cum? Au tăiat cablul de curent la care era conectată acea baracă. Nicolae este persoană care stă acolo. 

Vineri 14 ianuarie, anul nou pe stil vechi, au tăiat cablul de curent. În această noapte Nicolae doarme în frig. Nu știu dacă va îngheța ori nu. Îi pasă cuiva dacă Nicolae pățește ceva? Îi pasă cuiva dacă Nicolae se răcește ori îngheață? Cei care au tăiat firul de curent s-au gândit la urmarea faptei lor? Între orele 3 și 5 în fiecare noapte Nicolae se trezește își ia căruțul și merge după cartoane”, a relatat Cristian Marcel Vasilescu, apropiat de-al lui Niculai.

Neculai a fost invitat să locuiască noaptea la adăpostul Primăriei

Neculai a dormit sub cerul liber, iar apoi a fost dus pe strada Oașului, la adăpostul public pentru oamenii străzii. Din păcate acolo a fost bătut și a plecat, pentru că îi era aproape imposibil să mai lucreze de acolo. ”Nu aveam unde să îmi pun căruciorul. Strada Oașului este departe. Nu se poate munci de acolo”, a spus el, la finalul lunii ianuarie. 

Primăria Cluj-Napoca l-a evacuat din Parcul Feroviarilor pentru că acolo începe reabilitarea, așa că a rămas iarăși la mila publică. Nu a trecut mult și cineva l-a ajutat pe Neculai cu o cameră și acum poate munci în continuare.

Oricine are nevoie de ajutor să debaraseze un spațiu sau să scape de materiale reciclabile, îi poate apela. 

Neculai nu și-a schimbat telefonul de zece ani!

274172472_4409224132511064_4293453795509058236_n.jpg

Foto: Oliver Kiss

Comentarii Facebook