Sambata 2 Noiembrie

Poveștile prind viață într-o școală din Cluj. Profesorii organizează un festival inedit pentru cei mici VIDEO



Elevii claselor primare din cadrul Școlii Ion Creangă, din Cluj-Napoca, se bucură zilele acestea de un festival de ”storytelling”.

Astfel, timp de trei zile, elevii claselor I-IV, dar și o clasă a V-a, se bucură de povești clasice, dar și scenarii improvizate, spuse într-un mod inedit de către mai mulți profesioniști veniți din toate colțurile lumii. Cu această ocazie, copiii au decorat și ușile sălilor de clasă cu desene și decupaje care reprezintă scene din diverse basme.

Cinci ”povestitori” profesionali din SUA, Taiwan și Danemarca, dar și unul din România, le prezintă elevilor clujeni poveștile prin cântec, gesticulări și teatru de umbre, în cadrul unor workshop-uri distractive. Cei mici interacționează cu naratorii și se implică direct în situațiile expuse în povești.

Una dintre profesoarele care se ocupă de derularea proiectului spune că ideea din spatele acestui festival este de a-i atrage pe copii spre literatură.

Este un mod foarte bun de a-i face pe cei mici să fie mai interesați de literatură și de a le prezenta poveștile clasice într-un mod diferit, care să-i atragă. De asemenea, aceste workshop-uri îi și ajută să își dezvolte creativitatea și abilitățile de comunicare, astfel încât să poată susține firul unui discurs până la capăt. Am văzut că după acest tip de activități încep să devină mult mai expresivi în discurs”, a explicat Rodica Istrate.

De asemenea, elevii uneia dintre clasele de-a V-a au chiar și un opțional de ”storytelling” în orar, în care fac activități asemănătoare.

Elevii mai mari, din clasele a VII-a și a VIII-a, se implică și ei, având rolul de traducători pentru povestitorii veniți din străinătate.

Profesorii au și ei parte de lecții din partea invitaților, care îi vor învăța câteva tehnici de povestire, astfel încât să le capteze mult mai bine atenția elevilor la ore.

Aceasta este prima ediție a festivalului, fiind mai mult în fază experimentală, după cum spun și organizatorii, însă ei vor să extindă evenimentul în anii următori și speră ca proiectul să fie implementat în mai multe școli din județ.




Comentarii Facebook