Prădător temut, supranumit ”prădătorul universal”, semnalat lângă Cluj-Napoca: ”Cățeaua noastră a fost omorâtă”


Un clujean a semnalat prezența șacalilor în Baciu, mai precis în satul Valea Seacă unde au făcut deja victime într-o gospodărie. 

Șacalul nu este caracteristic pentru zona Ardealului, dar populația a crescut foarte mult astfel că s-au împrăștiat în toate părțile țării.

Aseară, cățeaua noastră a fost omorâtă de niște șacali în apropiere de Baciu (str. Valea Seacă). A postat cineva un clip pe fb, de-acolo am dedus ca au fost șacalii de vina.

A sunat soacra mea la poliția Baciu sa le spună de existența lor în zona, si i-au răspuns sec: Sunați la vanatori și descurcați-vă!.

Întrebarea mea este: Putem sa chemam niște vânători de capul nostru și să mergem la vânat? Nu ar trebui sa se ocupe primăria de asta ? Sau nu trebuie alte aprobări ? Sau exista vreo alta varianta sa scăpăm de ei?”, a semnalat un clujean îngrijorat.

A postat cineva un clip cu un sacal ieri, văzut în Baciu (video mai jos). Iar rănile catelei mele erau prea urate ca să fie făcute de alți caini”, a mai spus cel care a sesizat situația.

Şacalul auriu tinde să devină o problemă pentru fauna din România. Supranumit şi „distrugătorul universal”, animalul sălbatic este foarte periculos atât pentru fondurile de vânătoare, cât şi pentru gospodăriile oamenilor.

Şacalul ucide aproape tot ce întâlneşte în cale, animale sălbatice sau domestice. Evoluţia exemplarelor este spectaculoasă. Dacă în 2007 erau menţionate ceva mai mult de 1.600 de exemplare pe teritoriul României, în 2018 numărul acestora a ajuns la peste 12.000. Statistica Ministerului Mediului arată că în 2020 existau circa 16.000 de şacali.

Singurul duşmani natural de pe teritoriul României ar fi lupul. Judeţele cu efectivele de şacal cele mai mari sunt Tulcea, Dolj, Constanţa, Vaslui, Călăraşi şi Olt, unde exemplarele de lup sunt foarte reduse sau chiar lipsesc cu desăvârşire, în cazul judeţelor Tulcea şi Constanţa efectivele de şacal depăşindu-le pe cele de vulpe. 

În ultimii ani, prezenţa acestuia se face simţită şi în Transilvania. Se bănuieşte că, cel mai probabil, şacalii au apărut în Ardeal venind pe Mureş, din Ungaria. În judeţul Alba au fost semnalete de mai multe ori atacuri ale acestui animal soldate cu uciderea unor animale domestic. În luna mai a acestui an un şacal a atacat şase oi de la un staul din zona Ocna Mureş, trei dintre ele fiind omorâte. Atacul a avut loc pe timp de noapte. Identificarea animalului s-a făcut pe baza urmelor lăsate pe sol şi observate a doua zi şi, de asemenea, pe modalitatea de atac, respectiv pe sfâşierea ovinelor.

Comentarii Facebook