Miercuri 18 Septembrie

Premieră în învățământul clujean: Un liceu introduce în acest an școlar, pentru prima dată, un opțional de cinematografie: „Ora de film”


Un liceul clujean introduce Ora de Cinema

Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca a fost ales să implementeze un program revoluționar de educație prin film, „Ora de Cinema”, începând cu acest an școlar. Într-o colaborare remarcabilă cu Asociația Festivalul de Film Transilvania, acest program inovator se va desfășura ca opțional la două clase de a XI-a, începând cu anul acesta.

Ora de Cinema își propune să transforme modul în care elevii percep și înțeleg filmul, oferindu-le nu doar o privire generală asupra cinematografiei, ci și instrumentele necesare pentru a dezvolta o apreciere profundă pentru această artă. Lecțiile vor include filme și fișe educative, iar elevii vor explora istoria cinematografiei și tehnici de interpretare a filmelor.

Este pentru prima dată când un liceu din Cluj-Napoca integrează un astfel de program educațional care combină studiul filmului cu lecții teoretice. Dana Grigorovici, profesoara care va coordona Ora de Cinema la Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, subliniază importanța acestui demers: „Pe lângă faptul că opţionalul Ora de Cinema cimentează drumul spre formarea unui public de film avizat, un public tânăr, cursul dezvoltă gândirea critică şi analitică şi competenţe cognitive (informaţii despre diferite spaţii culturale, noţiuni de cinematografie, termeni specifici), lingvistice (achiziţii de vocabular şi structuri din limbile în care au fost realizate filmele - de exemplu engleză, franceză) şi emoţionale (managementul emoțiilor, abilităţi de viaţă, de comunicare şi de relaţionare cu ceilalţi, de management al unui stil de viaţă de calitate, de elaborare a planului de carieră etc.).”

Toate materialele educaționale sunt disponibile online, gratuit, pe site-ul oficial www.oradecinema.tiff.ro, asigurând accesul liber la o gamă variată de scurtmetraje și resurse didactice. Aceasta platformă online include și o Sală de Cinema pentru vizionări și o Sală de Lectură pentru aprofundarea cunoștințelor de cinematografie.

Adoptând Ora de Cinema, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” se alătură unui demers educațional inovator, promovând o legătură esențială între imagine și cuvânt. Acest program va ajuta la dezvoltarea abilităților critice și analitice ale elevilor, în timp ce le va oferi o apreciere mai profundă pentru arta cinematografică.

Într-o eră în care imaginația și creativitatea sunt mai importante ca niciodată, „Ora de Cinema” deschide noi orizonturi pentru tineretul clujean, demonstrând că educația poate fi nu doar informativă, ci și captivantă.

Comentarii Facebook