Duminica 8 Septembrie

Premieră națională la un spital din Oradea! Femur donat din Franța, transplantat unei tinere care altfel ar fi rămas invalidă


A fost înregistrată o premieră națională la spitalul privat Pelican din Oradea! O echipă chirurgicală din cadrul instituției medicale, coordonată de dr. Adyb-Adrian Khal, a realizat vineri, un transplant de os femural prelevat de la un donator. 

Femurul a fost adus de la Banca de Țesut Osos din Franța, și a fost transplantat unei tinere paciente care, la vârsta 9 ani, a suferit o fractură gravă a femurului. Ulterior, tânăra a descoperit o tumoare a acestuia și risca să rămână invalidă.

Premiera constă în faptul că este pentru prima dată când folosim un os întreg, că este prima intervenţie de acest tip care se efectuează în România şi este premieră şi pentru că această alogrefă (os) a venit din Franţa. Am reuşit astfel salvarea membrului inferior al unei paciente tinere, în vârstă de 32 de ani, care suferea de o patologie tumorală osoasă agresivă, la nivelul femurului. Am reuşit să-l rezecăm, în primă etapă şi apoi să-l reconstruim, cu o tehnică chirurgicală larg utilizată la nivel european, dar în premieră în România. Am folosit o grefă masivă de femur, de aproape 28 de cm, luată din Banca de Ţesut Osos din Franţa”, a declarat, în conferinţă de presă, dr. Adyb-Adrian Khal, alături de dr. Bimbo-Szuhai Erika, medic primar Anestezie şi Terapie Intensivă.

Durata intervenției chirurgicale a fost de şapte ore şi jumătate, fiind realizată de dr. Adyb-Adrian Khal, împreună cu doi medici rezidenţi, Octavian Maghiar şi Cătălin Ţapoş, împreună cu dr. Bimbo-Szuhai Erika. În prima parte a intervenţiei, rezecţia, s-a înlăturat porţiunea de os bolnav, apoi a avut loc reconstrucţia osoasă (cu „sculptura” alogrefei pentru gazdă) şi în final, reconstrucţia părţilor moi.

Tânăra va ieşi din spital la finele săptămânii, după care va trebui să efectueze tratament de recuperare într-un spital specializat. 

Fără această intervenţie, pacienta ar fi rămas invalidă şi fără o calitate a vieţii care să-i asigure buna funcţionare pe toate planurile”, a subliniat dr. Adyb-Adrian Khal.

Comentarii Facebook