Premierul Ludovic Orban se angajează să realizeze o arteră pietonală și ciclistă între Florești și Cluj - VIDEO


Premierul Ludovic Orban se angajează să realzeze o arteră pietonală și ciclistă între Florești și Cluj, pe malul Someșului.

Someșul e un culoar velo și pietonal care ne poate scoate din poluarea traficului auto. Bonus: avem acces la spații verzi. Apoi, doar prin amenajarea minim invazivă a Someșului, nu doar prin simpla curățenie, putem scăpa de problema gunoaielor în râu pentru că zona ar fi observată zilnic de mii de clujeni.

Am filmat cu Ludovic Orban un scurt film în Parlament, în care premierul desemnat se angajează să realizeze o nouă legătură ciclistă și pietonală între Florești și Cluj. S-a angajat și să schimbe o hotărâre de guvern care nu permite tranzitul prin zonele de protecție sanitară (HG 930 / 2005).

Estimarea mea este că 10 la sută din navetiștii spre Cluj ar putea folosi o astfel de pistă în primii ani, după care procentul poate să crească, ca în alte țări europene care au creat infrastructură alternativă la traficul auto”, a precizat deputatul independent Adrian Dohotaru.

Deschiderea acestui culoar de agrement ar fi un lucru excelent pentru dezvoltarea zonei. ”Culoarul poate fi utilizat de mii clujeni și în weekend până la Gilău, apoi spre lacul Tarnița sau până spre Pădurea Hoia. Sigur, pista de biciclete trebuie să vină în continuarea altor proiecte de îmbunătățire a transportului în comun și de realizare a unor inele ocolitoare. În master planul pentru Someș, strict pe Cluj-Napoca, există prevăzute piste de biciclete, dar masterplanul se încheie la ștrandul Sun. Apoi, din discuțiile pe care le-am avut cu Primăria Cluj, există deschidere pentru a continua masterplanul spre Florești

Principala problemă cu pista este că trebuie să treacă pe terenul Companiei de Apă Someș SA. Reprezentanții companiei mi-au zis că ei nu doresc să deschidă o parte din terenul lor pentru că ar afecta rezervele de apă, chiar dacă pista ar fi, cum am propus, la vreo sută de metri de puțuri, care pot fi îngrădite, asemenea terenului de lângă pistele de biciclete de lângă râu, ca să nu existe probleme legate de protejarea zonei”, a mai precizat Dohotaru.

Problema este că hotărârea de guvern să fie emisă cât mai prompt, pentru că fără accesul pe terenul de la Muzeul Apei orice discuție este inutilă.

Comentarii Facebook