Vineri 22 Noiembrie

Premierul Orban susține că nu sunt bani destui pentru săntate. Sanitas cere soluții. Pacienții: Nu sunt bani


Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu sunt bani destui pentru domeniul sanitar și că trebuie făcute alocări.

Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităţilor care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra (la rectificare – n.r.). Cert este că nu sunt bani suficienţi pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce priveşte bugetul Casei”, a spus Ludovic Orban, conform Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a spus că nu sunt bani nici de salarii: ”Nici de salarii. E vorba de aproximativ 4 miliarde de RON”, a spus Victor Costache.

Acesta a spus că programele de urgenţă vor fi prioritizate.

Pot să vă garantez că tot ceea ce înseamnă programe de urgenţă, atât în domeniul accidentelor vascular-cerebrale, cât şi în domeniul infarctului miocardic, vor fi prioritizate şi dezvoltate. Concret, acum, în ţară dacă cineva face un AVC, problemele sunt enorme. Nu este normal, în România, ţară europeană, să avem cel mai mic număr de centre de boli cardio-vasculare”, a spus Costache.

Fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că bugetul din sănătate este unul estimativ şi că foarte multe lucruri se reglează în trimestrul al IV-lea, nefiind motive pentru a induce panică în rândul populaţiei.

Liderii Sanitas cer să se găsească soluții. ”Din câte ştiu eu, legislaţia nu poate fi modificată anul acesta, astfel încât, să nu fie plătite salariile. Este clar că o parte din salarii vin din contractele cu Casa de Asigurări şi ele trebuie respectate iar măririle de salariu provenite în ultimii ani provin din act adiţional de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, deci şi acelea trebuie acordate. În rest nu s-a plâns niciun spital, cel puţin din Bucureşti că nu ar avea buget. Nu ştiu cum au constatat ei la două, trei zile de la instalarea Guvernului că nu sunt aceste fonduri, repet, din moment ce informaţia nu am avut-o până joi”, a spus Huşanu.

Acum aud prima dată, dar acum trei zile sau până acum trei zile nicio unitate sanitară nu s-a plâns că nu ar avea bani pentru salarii până la sfârşitul anului. Iar legislaţia, încă o dată spun, obligă practic angajatorii să acorde aceste drepturi salariale din două surse: din contractul de prestări serviciu cu Casa de Asigurări şi din bugetul de stat salariile provenite din 2016 până în prezent. Din istoricul ultimilor ani, mereu în luna noiembrie - decembrie toate guvernele ne-au spus că nu sunt bani şi cu toate astea s-au găsit bani de salarii. Eu cred că e doar o declaraţie politică şi resursele se vor găsi”, a mai spus Huşanu.

Preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, a spus că se știa că nu sunt bani la buget. ”Într-adevăr, aşa este, din discuţiile pe care noi le-am avut cu Casa Naţională De Asigurări de Sănătate. E foarte clar, nu sunt bani, există deficit, nu ştiam valoarea deficitului pe fondul naţional unic de asigurări de sănătate, dar ştiam că există deficit major şi pe programe naţionale şi pe serviciile decontate din fond. Ne aşteptam ca la rectificare să se facă ceva, sumele sunt foarte mari şi mai există din datele pe care le aveam noi, deficit de finanţare şi pe salarii, adică acele completări la salarii care sunt derulate tot prin CNAS. Sunt ceva probleme serioase chiar cu asigurarea finanţării”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu.

Eu sunt convins că până la urmă pentru asta vor asigura, vor găsi soluţii. Sumele sunt foarte importante pentru sistemul de sănătate, dar pentru ansamblul buget- consolidat nu cred că ar fi o mare problemă (…) sănătatea e prioritară şi cred că vor asigura până la urmă fonduri. Noi ne dorim să fie făcută şi cu o mai bună gestionare ( alocarea, n.r) pentru că deficitul care s-a creat acum a fost şi din cauza faptului că a fost o sumă făcută fără un studiu de fundamentare (…) pe de altă parte nici nu s-a gestionat foarte bine o parte din bani, ştim bine că s-au irosit pe programe care puteau fi decalate altfel, puteau fi gestionate mult mai bine (…) s-au trezit hai că avem bani, hai să băgăm, nu este corect, pentru că se ştia din start că va fi deficit”, a mai spus Barbu.

Comentarii Facebook