Duminica 22 Decembrie

Preot clujean: ”Omul a confundat foarte mult veselia cu bucuria! Bucuria o dă Domnul, veselia vine din pahar și prafuri…”


Duhovnicul regretatei disidente anticomuniste Doina Cornea, preotul greco-catolic Teodor Lazăr, a vorbit despre problemele actuale: războiul și o posibilă criză alimentară. Toate acestea creează o presiune pe credincioși, iar preotul Lazăr a oferit unele sfaturi.

Frigiderul plin, casa mare, burta mare şi celelalte nu ne mai sunt împlinire şi bucurie. Sunt doar o atingere a unor limite de confort, care par şi ele nesatisfăcătoare oricâte ar fi –  dar nu sunt adevăratele izvoare ale bucuriei. Omul a confundat foarte mult veselia cu bucuria. Să facem distincţia, bucuria e din inimă şi o dă doar Dumnezeu. Veselia mai vine şi din pahar, din prafuri şi din alte lucruri, dar nu ţine. Încredinţarea şi bucuria le-am pierdut prin îngrijorare: există spaima zilei de mâine. Cum va fi? Dacă totul este OK, frigiderul e plin, toţi sunt acasă şi sănătoşi, nu putem fi liniştiţi: Putin face circ, Rafila ne spune că vine valul 6, dar noi am uitat că ce e val ca valul trece. Am uitat că Dumnezeu nu ne-a ferit de, dar ne-a scos din: am uitat că Dumnezeu ne-a scos din toate încercările. Ajungă provocările zilei de astăzi.   Faceţi diferenţa între a te îngriji şi a te îngrijora. A te îngriji e responsabilitate – da, mă îngrijesc, da, îmi fac treaba cinstit, trăiesc sănătos, trăiesc responsabil şi moral, dar de aici până la a-mi face griji nu mai e cazul. Spaţiul occidental, în pofida faptului că atrage multe resurse, pare că e mai angoasat. Consumul de anxiolitice e mai mare în Berna decât în Bombay. Dumnezeu este soluţia la toate aceste îngrijorări”, a spus preotul. 

Întrebat de ce pregătiri trebuie să facă oamenii în cazul unei eventuale crize, părintele a spus că anxietatea este prea mare. ”Azi pare un efort extrem şi riscă să ducă la nevrozare când nu-ţi găseşti telecomanda de la televizor. Generaţia tânără are mari probleme astăzi: de ce merge aşa de încet netul?”, dar că în trecut oamenii aveau lipsuri și nu vorbim de acum 200 de ani, ci de acu, 40 -50 de ani, cânde nergia era restricționată. ”Trebuie să reînvăţăm refrenul lui Kiplling din Cartea Junglei cântat de ursul Baloo: ”Strictul necesar şi totuşi strictul necesar.

Toate temerile cu privire la ce se va întâmpla vin şi din interior. Cauzele profunde sunt interioare şi este vorba despre lipsa de bunătate”, a mai spus părintele. 

Citiți toată discuția pe Adevărul.ro

Foto: Muzicainstantelor.ro

Comentarii Facebook