Presedintele ACI Cluj, Ioan Aschilean, va fi dus cu mandat la procesul lui Gicu Gasca


Judecatorii clujeni au dispus ca martorii din dosarul in care omul de afaceri Gicu Gasca este judecat pentru manipularea bursei sa fie adusi cu mandat.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, miercuri, un nou termen in dosarul in care un om de afaceri din Cluj, Gicu Gansca, directorul general al SSIF BT Securities, Rares Nilas, si alte persoane au fost trimise in judecata pentru manipularea pietei de capital.

Au fost citati cu mandat de aducere trei dintre martorii principali din acest dosar, Ioan Aschilean, seful ACI Cluj, Ioan Blaga, fostul sef al ACI Bistrita, cel care a incheiat tranzactia cu Gicu Gansca, si Mariana Rusnac, angajata la o firma a lui Gansca.

Omul de afaceri Gicu Gansca a fost prezent la Curtea de Apel Cluj, dar a refuzat sa faca vreo declaratie.

Urmatoarea infatisare va avea loc in 11 mai.

 

Rechizitoriul intocmit de DIICOT Cluj arata ca Gicu Gansca a achizitionat printr-un antecontract de vanzare - cumparare actiuni la firma ACI Bistrita si le-a trecut prin bursa pentru a le da aspectul de legalitate

"Fapta invinuitului Gansca Gicu Agenor, care, in baza unei rezolutii infractionale unice, in perioada noiembrie 2007- februarie 2008 a cumparat pe piata reglementata RASDAQ actiunile ACIS ale emitentului SA ACI Bistrita SA in modalitatile prezentate intruneste elementele constitutive ale infractiunii de manipulare a pietei de capital, in forma continuata", sustin procurorii in rechizitoriu.

Gicu Gansca a fost ajutat in aceasta manevra de Ana Maria Oprean, agent de servicii de intermedieri financiare, Sergiu Dan Dascal, director operatiuni la SSIF BT Securities SA, si Horea Ionut Bobos. economist la Target Capital Cluj, care sunt acuzatori tot de manipularea bursei. Avocatul Victor Rusa a fost trimis in judecata pentru marturie mincinoasa, precizeaza Mediafax.

Gicu Gansca a cumparat in total 3,9 milioane de actiuni de la ACI Bistrita si pretul nu a fost cel stabilit pe bursa, ci pretul stabilit prin contractul de vanzare-cumparare.

"Manipularea pietei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in acelasi moment, la acelasi pres si cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzactii in alt mod decat intentia de a manipula pretul pietei", mai precizeaza procurorii DIICOT.

Anchetatorii sustin ca astfel de practici contravin reglementarilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) pentru ca pretul actiunilor este stabilit de piata.

 

________________________________________________________________________________________________________________________

 

UPDATE

 

"Am ramas ca surprins ca sunt chemat cu mandat la Curtea de Apel Cluj. Nu am fost citat niciodata la Curtea de Apel sa ma prezint in fata judecatorilor. Ii asigur pe magistrati ca daca imi vor trimite citatie, voi primul fi primul care ma voi prezenta la proces, in calitate de martor, fara ca sa fie necesar sa fie efectuate procedurile de aducere", a spus Ioan Aschilean, presedinte la ACI Cluj.

Comentarii Facebook