Sambata 26 Octombrie

Prețul abonamentelor de transport pentru studenții din Cluj se schimbă! Cât va costa un abonament lunar cu 120 de călătorii, din 1 noiembrie


Începând cu 1 noiembrie 2024, prețul unui abonament CTP lunar pentru studenți, cu 120 de călătorii , pe raza municipiului Cluj-Napoca va fi de 55 de lei.

Momentan, prețul unui abonament de călătorie destinat studenților este de 95 lei/lună, costul acestuia fiind mai înainte suportat de studenți, universitățile decontând suma ulterior.

Prin Legea nr. 199/04.07.2023 a învățământului superior la art 128 alin. (3) se stabilesc facilitățile și gratuitățile de care beneficiază studenții la transportul public local, în sensul că aceștia beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun. 

Universitățile suportă astfel 90% din prețul abonamentului iar restul de 10% este suportat de Municipiul Cluj-Napoca.

În acest context, studenții au întâmpinat dificultăți la decontarea abonamentelor, motivat de faptul ca nu au existat fonduri suficiente alocate cu titlu de subvenție de la bugetul de stat.

În aceste condiții numărul de abonamente a fost mai mic, fapt ce a generat o creștere a numărului de mașini pe raza municipiului .

Astfel, autoritățile locale au decis aprobarea tarifului de călătorie redus, pentru a încuraja studenții să continue să utilizeze transportul în comun. 


Comentarii Facebook