Vineri 22 Noiembrie

Prima Grădină botanică a Clujului tăiată ”noaptea ca hoții”. Noi documente care aruncă o altă lumină asupra celor petrecute

 

Clujenii care locuiesc pe strada Avram Iancu au pornit un adevărat război al actelor pentru a afla cine și de ce a permis tăierea celor 33 de arbori seculari din prima Grădină Botanică a Clujului.

 

Din răspunsul primit de la Garda de Mediu Cluj se arată că: 

 

Ministerul Culturii și Cultelor, prin adresa 7735/27 din iulie 2008, adresată beneficiarului Rodean Dumitru, privind hotelul S+P+4E, comunică faptul că ”lucrarea nu se avizează”. 

 

Prin adresa nr. 53439/23.03.2016, Primăria Cluj-Napoca, prin Serviciul Spațiilor Verzi, Ecologie Urbană, informează pe domnul Szekely Arthur Bela - pentru domnul Rodean Dumitru - cu privire la faptul că solicitarea dânsului de a tăia un număr de 33 de arbori nu poate fi soluționată deoarece suprafața respectivă are destinație spații verzi. 

 

Garda Națională de Mediu Cluj a solicitat IPJ Cluj, prin adresa 470/SCJ/22.02.2017, să ne comunice eventualele date de identificare ale persoanelor care au efectuat tăierile precum și dacă acestea au fost deja sancționate contravențional pentru aceste fapte. 

 

De asemenea, Garda de Mediu Cluj a cerut Inspectoratului de Stat în Construcții să verifice legalitatea emiterii autorizației de constuire nr. 1218 din 05.10.2015 (pentru ”Imobil cu funcțiune de hotel, 2S+S+P+2E+2M- amenajări exterioare), incluvis a actelor care au stat la baza emiterii precum și verificarea respectării procentului de ocupare a terenului”. 

 

 

 

Oamenii au solicitat Gărzii de Mediu Cluj să intervină în acest ”masacru” forestier. 

 

Dupa raspunsurile evazive oferite de Primaria Cluj-Napoca si Agentia de Protectie a Mediului Cluj la sesizarile noastre (proprietarii imobilului din str. M. Kogalniceanu nr.8); prin care se arunca responsabilitatea de la o institutie la alta, avem in sfarsit o Adresa a Garzii Nationale de Mediu Cluj prin care se lamuresc unele aspecte referitoare la aceste taieri abuzive de arbori seculari in centrul Clujului Medieval; in sensul ca aceasta face lumina referitor la statutul pe care il are aceea gradina situata la adresa str. A. Iancu nr. 21-23: un spatiu verde situat langa zidul cetatii medievale a Clujului cu un continut de 33 de arbori seculari.

 

Multumim Garzii Forestiere Cluj, Inspectoratului de Politie Cluj si Parchetului Cluj care au inceput o ancheta in acest sens pentru lamurirea situatiei.

 

Noi, proprietarii imobilului situat in str. M. Kogalniceanu nr. 8 suntem socati si revoltati de reactia Primariei Cluj-Napoca si a Agentiei Nationale de Protectia Mediului Cluj care incearca prin orice mijloace sa se disculpe si sa arunce responsabilitatea la alte Institutii in loc ca macar in ultima clipa sa remedieze o situatie care este absolut incredibila intr-un oras care a candidat la titlul de “Capitala Culturala Europeana 2021”.

 

Stimate d-le Primar si Consiliu Local Cluj-Napoca, am consultat mai multi arhitecti de renume din orasul nostru si cu totii sunt stupefiati de ce se intampla acolo pe str. A. Iancu nr.23-25. Cu totii stiu de aceasta “grozavie” de proiect: Hotel 2S-D-P-2E-2ER, cu o inaltime de la sol de 21 metri, 88 de camere si 4 sali de congres, proiect care a inceput sa fie introdus in sedintele de Urbanism a Consiliului Local Cluj-Napoca incepand cu anii 2005-2006 si a fost respins de nenumarate ori datorita gravelor probleme pe care le avea. Va rugam pe dv. sa faceti toate demersurile de suspendare-anulare a acestei Autorizatii de Construire nr. 1218/05.10.2015 si de readucerea a acestei gradini la statutul de spatiu verde”, a precizat Lorin Sintamarian, cel care a sesizat Garda de Mediu.

 

Primăria Cluj-Napoca, acuzată că a emis autorizația de construcție pentru ridicarea unui hotel cu 100 de camere pe locul primei Grădini Botanice a Clujului, se apără. Vezi AICI documentele.

Comentarii Facebook